Seuraa 
Viestejä82

Kammiovärinään mennyt sydänhän tuolla pysäytetään, jonka jälkeen toivotaan että sinussolmukkeet käynnistää sydämen uudestaan oikeaan rytmiin.

Mutta käytetäänkö tuota myös täysin pysähtyneitten sydänten käynnistämiseen jotenkin? Vai eikö sydän voi pysähtyä täysin, eli onko kaikki ns. sydänpysähdykset kammio- tai eteisvärinätilanteita?

Vai miten tuo nyt oikeasti menee?

"Vastustaja ilman halua hyökätä? Se on kuin yrittäisi rakastella puuta."

  • ylös 1
  • alas 0

Kommentit (6)

Sydämen räjähtäminen/palaminen/avautuminen/laajeneminenhan ei pysähdy, vaikka sen synkronissa laajeneminen loppuukin ihmisen kuollessa.

Savor

;):)

Vaikka en mikään asijantuntija ole niin, se mitä muistan on että pysähtyneen sydämen (ei kammiovärinää) elvyttämiseen tarvitaan jo adrenaliini piikkiä. Ja sitten kunnolla 'virtaa'.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

pysähtynyttä sydäntä ei voida kuin harvoin käynnistää uudelleen. Kammiovärinästä tai pulssittomasta kammiotakykardiasta voidaan sydän saada defibrilloitua.
Sydänpysähdyksessä apuna avat vain lääkeaineet ja paineluelvytys. Siinä ei ole apua defibrilloinnista.

juahan

onko kaikki ns. sydänpysähdykset kammio- tai eteisvärinätilanteita?

eteisvärinä ei ole välittömästi tappava, itselläni on eteisvärinä kohtauksia vähän turhankin usein. Vittumainen vaiva, mutta hengissä ollaaan

Eteisvärinä ei yleensä johda tajuttomuuteen. Tuore eteisvärinä (alle 48 tuntia) voidaan kääntää sähköllä ilman edeltävää antikoagulanttihoitoa. Vanha tai jos eteisvärinän iästä ei ole tietoa, hoidetaan ensin antikoagulantilla-verenohennuslääkkeellä hoitotasolle ja sitten vasta rytmi käännetään. Ilman antikoagulanttia riskinä on esim. aivoembolia ja sitä seuraava aivoinfarkti.

Kuten aiemmin mainittiin, asystolea ei defibrilloida, vaan yritetään adrenaliinilla saada aikaan kammiovärinä ja/tai PPE:llä (puhallus-paineluelvytys), sitten voidaan suorittaa cardioversio.

Nykyiset defibrillaattorit tunnistavat rytmin, eikä haitallista asystolen defibrillointia siten tapahdu. Kaikkialla ei varmaankaan ole vielä uusia laitteita.

Cardioversion on tarkoitus pysäyttää sydän ja siten mahdollistaa sinussolmukkeen käynnistyminen ja sinusrytmin palautuminen.

Defibrilloitavat rytmit = Cardioversio

* Kammiovärinä
* Sykkeetön kammiotakykardia (VT)

Ei-defibrilloitavia rytmejä ovat

* asystolia (ASY), ks. kuva 3
* sykkeetön rytmi (PEA), ks. 1 ja kuva 4.

Asystolian defibrillointi on haitallista

* Asystolian defibrilloiminen onnistuu manuaalilaitteella, mutta siitä on haittaa.
* Hyödyllinen hoito (PPE) viivästyy, ja potilas saa turhan sähkövirtaiskun.
* Ehkä defibrillaation määrääjä epäilee näkemänsä rytmin oikeellisuutta ja "jos se onkin VF" -perustelulla defibrilloi.
* Puoliautomaattista defibrillaattoria käytettäessä laite toteaa rytmin defibrilloitavuuden.

Akuutin eteisvärinäkohtauksen hoito

Periaatteet

* Jos potilaan hemodynaaminen tila on rytmihäiriön vuoksi niin huono, että kuljetus sairaalaan saattaisi olla vaarallinen, eikä lääkehoito tule kyseeseen, kardioversio on tehtävä välittömästi, vaikka potilas olisi juuri syönyt tai antikoagulanttihoito ei ole hoitotasolla.
* Jos hemodynaamisesti vakaan eteisvärinän syynä on selvä, hoidettavissa oleva tila kuten sydäninfarkti, sydänlihastulehdus, kilpirauhasen liikatoiminta tai akuutti keuhkosairaus, hoito kohdistetaan ensin perussyyhyn ja vasta sitten itse rytmihäiriöön.

Antikoagulaatiohoito eteisvärinän rytminsiirron yhteydessä

* Akuutissa (< 48 t kestäneessä) eteisvärinässä tromboembolisten komplikaatioiden vaara on vähäinen ja sinusrytmi voidaan palauttaa ilman edeltävää antikoagulaatiohoitoa.
* Yli 48 t jatkuneessa tai kestoltaan tuntemattomassa eteisvärinässä rytminsiirtoa ei tromboembolisten komplikaatioiden vaaran takia saa tehdä ellei antikoagulaatiohoito ole ollut hoitotasolla (INR 2–3) vähintään kolmen viikon ajan.
* Onnistuneen rytminsiirron jälkeen varfariinia jatketaan pienen riskin potilailla vähintään neljä viikkoa ja suuren riskin potilaille suositellaan pysyvää antikoagulaatiohoitoa, vaikka sinusrytmi näyttäisi pysyvän.
* Eteislepatuksen rytminsiirrossa noudatetaan samoja ohjeita kuin eteivärinässä.

http://www.terveysportti.fi/terveysport ... i=elv00008

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat