Seuraa 
Viestejä45973

Kun pyöräilen ja samalla kuuntelen musiikkia mp3-soittimella niin korviin ja kasvoihin menee vastatuuli ja ei kuule korvanapeista mitään ellei laita tosi suurelle äänenvoimakkuutta.
Mutta kun laittaa hupun päähän niin tuulta ei tunnu tulevan paljon yhtään naamalle ja korviin, kuulee helposti musiikin normaalilla äänenvoimakkuudella. kysymys kuuluu:
Miksi huppu vähentää ilmavirtaa kasvoille kun se on päässä?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (7)

Jospa huppu vähentää muuta taustahälyä. Lisäksi se, miten tiiviisti huppu on, vaikuttaa ilmavirtaan.

Herra Tohtori
Seuraa 
Viestejä2613

Samasta syystä miksi (umpi)autolla voi periaatteessa ajaa ilman tuulilasia (tiettyyn nopeuteen asti) ilman silmien vesittymistä.

Huppuun jäävän ilman paine estää ilmaa tunkeutumasta yhtä tehokkaasti kasvoille. Täten ilmanvaihto on vähäisempää kasvojen pinnalla, mikä vähentää lmmönhukkaa merkittävästi. Myöskin on huomattava se, että korvat ovat syvällä hupun suojassa, jolloin huppu vähentää ilmavirtaa korvien ohi huomattavasti.

Asian voi selittää yksinkertaisimmin näin: Hupun takaosassa ei ole mitään mistä ilma pääsisi poistumaan, joten hupun läpi ei virtaa ilmaa. Näin ollen huppuun muodostuu enemmän tai vähemmän staattinen ylipaine, samoin kuin ilman tuulilasia ajettavaan autoon. Rajapinnalla tietenkin tapahtuu ilmanvaihtoa ja pyörteilyä, sitä ei oikein voi välttää.

Samaa voit tietenkin kokeilla pipolla. Vedä pipo korville, kylä kuuluu musiikki paremmin. Huppu vain on siinä mielessä parempi että kylmällä se suojaa kasvoja, toisin kuin pelkkä päähine.

Capito tutto, perchè sono uno
Persona molto, molto intelligente...

-Quidquid latine dictum sit, altum viditur.

If you stare too long into the Screen, the Screen looks back at you.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Muistan lukeneeni joskus että huppu on lämpimämpi kuin pipo, eli talvellakin kannattaa käyttää huppua, pipo+huppu tietysti vielä parempi.

Luulen että, kun huppuun osuu tuuli, se ei tee ääntä/kylmetä koska hupun kangas imee sen äänen ja ilman.

Tai sitten jotai aerodynaamista fysiikkaa......

EDIT:

Ks. ylempää.

Kiitos tosi paljon vastauksista, nyt ei tarvitse enään ihmetellä tätä asiaa sen enempää.

Se on tuo ilmanvirta kun aiheuttaa korvanledissä kohinaa turbulenssin vuoksi. Pörröiset korvalaput olisivat kesälläkin hyödyksi, koska kuulisi muun liikenteen äänen paremmin.
Kun ajaa vaikka yöllä hiukset märkinä, on korvissa joskus kunnon ujellus. Hiukset tuntuvat vaimentavan ääntä tai märkä hiusnippu resonoi tubulenssin kanssa.

Ennen wanhaan oli kaupan muovisia tötteröitä kasvoille, joilla kasvot pysyivät lämpinä, kun oli pakko "mopoilla" talvellakin.

Kiinteän hupun heikkous on se ettei se käänny pään mukana, joten taaksevilkuilu on mahdotonta. Irtohuppu on ratkaisu tähän ongelmaan.

Herra Tohtori
Seuraa 
Viestejä2613

Hiukan asian sivusta, tällä koneella on voinut olla hiukan mielenkiintoista lentää...

Capito tutto, perchè sono uno
Persona molto, molto intelligente...

-Quidquid latine dictum sit, altum viditur.

If you stare too long into the Screen, the Screen looks back at you.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat