Seuraa 
Viestejä45973

LYHYESTI:

On tullut tuossa mietiskeltyä, miten hygieenisesti ja muutenkin saastaista sodankäynti aikojen alusta vuosituhansia ja myös lähempänä omia aikojamme oli yksittäisen sotaan määrätyn “varusmiehen“ näkökulmasta varustehuollon ja oman terveyden kannalta.

-Kun taisteltiin mies miestä vastaan kilvellä varustautuneena miekoilla ja heittokeihäillä, pitkillä (monimetrisillä) pistokeihäillä, jousiaseilla, hilpareilla(joita jalkaväki käytti ratsumiestä vastaan; jos hilparan piikki saatiin tarttumaan haarniskoidun ratsusotilaan varusteisiin, niin heti 2-3 miestä tuli avuksi ja uhri vedettiin satulasta ja tapettiin maahan pistämällä), murskauspiikkipalloilla varren päässä, ketjuilla, kirveillä, heittoverkoilla vastustajan hetkelliseen sitomiseen ja mitä niitä muita oli ennen kuin tuliaseet tulivat käyttöön.

-Voisin arvella, että esim. roomalaislegioonan henkiinjääneillä sotilailla oli lähitaistelun jälkeen kauhtanoissaan kuran lisäksi vastustajan sekä vieressä taistelleen kumppanin verta runsain määrin, samoin kuin taisteluaseissa, jotka piti tietenkin kunnostaa seuraavaa koitosta varten ehkä jotenkin kasveihin pyyhkimällä tai huuhtelemalla vedessä.- No roomalaisethan osasivat kylpemisen taidon ainakin kaupungeissa, mutta miten oli rivisoturin tilanne?!
-Mutta siitä huolimatta luultavasti vastapuolen veritahroista ja puhkaistun suoliston sisällöstä tarttuneet bakteerit ja virukset levisivät.

(Huima väitteeni: Johtuiko Rooman valtakunnan tuho ja rappio vesijohtojen lyijyn(?) sijaan legioonien hygienian puutteellisuuden vuoksi vierailta kansoita saaduista tarttuvista hivuttavista terveystekijöistä, joihin roomalaisilla ei ollut kehittynyt vastustuskykyä, koska henkiinjääneeet soturit palasivat kukin ajallaan kotiseuduilleen ja siittivät uusia roomalaisia!)
---------------------------------------------------------------------------------------

-Suomessa käytiin “Nuijasota” 1500 luvun lopulla talvella ja teot olivat hirmuisia. Mm. kiinnijääneet Klaus Flemingiä vastaan taistelleet talonpoikaiskapinalliset kastettiin eräässä tapauksessa Pohjanmaalla talvella jäähän hakattuun avantoon ja jätettiin sitten sidottuina virumaan pakkaseen avannon viereen jäälle
-Voisi ajatella, että noista sotajoukoista (jos Nuijamiesten osalta voi edes puhua sotajoukosta), niin talven armottomuus oli senaikaisella varustuksella kummallakin varmasti tuntuva johtuen rintamaoloista ja jatkuvasta liikkeelläolosta, jolloin oman kotiasumuksen tuottama huolto puuttui.

-Varavaatetusta tuskin oli ja taisteluissa rähjääntyneet veriset vaatekappaleet tai turkiskappaleet oli pidettävä päällä jatkuvasti. Monilla oli varmasti taisteluvammoja ja heidät piti heikennyttyään jättää joukosta matkan varrelle kuolemaan omiin oloihinsa, koska mitään nykyisin tuntemaamme lääkäri- ja lääkitystoimintaa ei ollut. Senaikainen ”välskäri” pystyi ehkä vähän lievittämään vammoja yrttirohdoksillaan tai kipuja väkiviinaryypyillään mutta mitään todellista apua ei tuosta varmaankaan ollut.
Mitään kunnollista henkilökohtaista peseytymistä sotureilla ei voinut olla tarjolla.- Taisipa olla niinkin, ettei se siihen aikaan edes kuulunut “kunnon jermun” tapoihin?!(Ehkä kerran vuodessa vähän vettä?)

-Ainoa huoltopaikka oli ehkä jokin rakotuli silloin kun jouduttiin majoittumaan maastoon, muutoinhan mentiin väkisin paikallisiin pirtteihin, joihin majoituttiin talonväestä piittaamatta. Ja vielä lopuksi kiitokseksi joskus tuikattiin rakennukset tuleen poislähtiessä, kun oli ensin otettu viljat ja suolalihat ja lohet aitasta ja raiskattu talon naisväki oikein joukolla pikkutyttöjä myöden, (kumpikin sodan osapuoli!).

-Niin ettei se sotiminen täällä kotitantereillakaan ole aina niin siistiä ollut, kun nyt täällä kauhistellaan muita maita!

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (2)

Muistan joskus lukeneeni historian kirjasta, että jokseenkin yhtä paljon taistelijoita kuoli myöhemmin erilaisiin tulehduksiin kuin akuutteihin haavoihin taistelussa. Hygienia oli tosiaan aivan hukassa ja haavat mätänivät herkästi.
Siihen vielä päälle onneton ruokahuolto ja puutteelliset varusteet, niin on ihan ymmärrettävää, että taisteluissa kuolleiden määrä ei välttämättä ollut kovin suuri sodan muuhun uhrilukuun verrattuna. Miten lie nykyisin, jos siviilien joukkomurhia ei huomioida?

Nykyään sotilailla huolto pelaa, mutta siviileiltä loppuu ruoka, juoma ja valmius hygienian ylläpitoon. Myös sairaalat tuhotaan. Tappioista siviilejä on jotakuinkin 95%.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat