Seuraa 
Viestejä45973

Hei,

kävin fysiikka-palstalta jo kyselemässä, mutta vastausta ei löytynyt, joten kokeilenpa jos täältä löytyisi suprajohteiden asiantuntijoita. Kaipailen lähinnä suomenkielistä vastinetta eng. termille "wire-in-channel".

Eräässä engl.kielisessä artikkelissa selitetään, että tällaiset "wire-in-channel"-suprajohteet on kehitetty erityisesti magneetikuvauskäyttöön. "Wire-in-channel"-johde muodostetaan niin, että liitetään yhteen "superconductive composite wire" sekä "copper component" eli käsittääkseni suprjohtava lanka ja jokin kuparilanka.

Voisikohan joku selittää tämän menetelmän minulle hieman helppotajuisemmin ja suomeksi ja kertoa vielä mitä termiä tällaisesta wire-in-channel-suprajohteesta suomeksi käytetään?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (5)

tuo linkki näytti hyödylliseltä, kiitos siitä!
Tarkoitatko, että "wire-in-channel superconductor" olisi suomeksi "jäähdytyskanavassa kulkeva suprajohde"?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Neutroni
Seuraa 
Viestejä47358

Vakiintunutta suomennosta tuollaiselle termille ei taida olla. Ehkä voisi olla parasta kysyä sieltä suprajohdefirmasta, käyttävätkö he mitään epävirallistakaan suomennosta. Eivät välttämättä, usein ammattilaiset käyttävät englanninkielestä väännettyjä termejä sellaisillekin asioille joilla on suomenkielinen vastine. "Kuparikanavaan sijoitettu suprajohde" voisi olla jonkinlainen suomennos.

Tuo menetelmä näytti siltä, että suprajohdelankoja oli sijoitettu kupariin tehtyyn uraan. Ilmeisesti suprajohdelanka on niin haurasta, että sulkemalla se kupariin parannetaan sen käsiteltävyyttä. En tiedä varmasti, mutta pidän mahdollisena että tuolla tavalla voidaan suprajohdekäämi myös suojata suprajohtavuuden yhtäkkiseltä häviämiseltä. Normaalisti metallisuprajohteissa käytetään hyvin korkeita virrantiheyksiä. Käämien induktanssit ovat suuria, ja niiden magneettikenttään varastoituu paljon energiaa. Jos sellaisessa tilanteessa suprajohtavuus häviää, esimerkiksi magneetikentän häiriön tai liian suuren virrantiheyden vuoksi, magneettikentän energia siirtyy resistiivisten häviöiden vuoksi käämilankaan ja voi pahimmillaan polttaa sen. Jos suprajohde on kuparin sisällä, virta siirtyy kupariin ja kallis suprajohde säästyy.

www.oxinst.com

"Wire-in-Channel
NbTi Superconductor
For applications requiring a high copper-tosuperconductor
ratio (~5:1 or greater), OST
has pioneered an economical fabrication
technique used in the production of many
thousands of tons of superconductor. By
soldering an insert of NbTi and copper into
a copper channel of the desired
dimensions, we both avoid processing large
quantities of copper and allow standard
core wire billet designs to be applied to a
variety of final products
. The technique
naturally yields long continuous lengths,
and is suitable for persistent magnets.
Wire-in-channel is typically insulated by a
polyester braid, which we apply in house."

oxford-instruments.com
"Products available include NbTi in a copper matrix, both as single core and multifilamentary wires; CuNi and mixed matrix versions of our NbTi wires; wire-in-channel NbTi which provides additional copper for the highest stability magnets; and multifilamentary Nb3Sn
Other insulation schemes are also available."

Näyttää siltä että Se tarkoittaa tuota kuvanmukaista kaapelin ja kuparimetallin yhdistelmää oxinst.com -sivulla . "suprajohdekaapeli kuparikanavassa". Sanamuoto voi olla eri, merkiten kuitenkin samaa asiaa.

Teknisesti ottaen se on siis komposiittirakenne, jossa johdekuitu on sidottu kuparilla ja juotettu kupariseen kappaleeseen tarvittavan lujuuden ja käsiteltävyyden ja lämmönjohtavuuden saavuttamiseksi magneettikäytössä, jossa mekaanisten olosuhdeiden asettamat vaatimukset edellyttävät tuon rakenteen käyttöä.

ystävällisestä vastauksesta! Se oli hyvin selventävä, ja ehdottomasi käännös on mielestäni sopiva. Kuten seuraavakin vastaaja ehdotti, kyseessähän on tosiaan kuparikanavaan sijoitettu suprajohde.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat