Seuraa 
Viestejä45973

Humalainen torppari sytytti Vaasan palon 1852

helsingin sanomat
POHJANMAAN MUSEO

Litografia palaneesta Vaasasta.

Vaasalainen paikallishistorioitsijoiden joukko on ratkaissut Vaasan palon syttymisen syyn. Syttymissyy selvisi maistraatin pöytäkirjojen ja muistiin merkittyjen aikalaistietojen pohjalta, palokokeilla varmentaen.

Palo sai alkunsa, kun vöyriläinen markkinamies ja torppari Mårten Pehrinpoika Ohls sytytti humalantokkuraisena piippuaan kauppias Johan Fredrik Aurenin pihamaan pohjoisreunassa Läntisen Pitkänkadun varressa sijainneessa pehkuvarastossa. Mies oli mennyt sinne nukkumaan humalaansa aamuvarhaisella kaupungin porttien auettua.

Tulitikku putosi miehen kädestä ja eläinten kuivikkeeksi varastoitu kuiva turvepehku syttyi tuleen.

Aluksi turve paloi pienellä alalla mutta happea saadessaan lehahti liekkeihin. Markkinamies unohti kärrynsä ja pakeni Vaasasta Vöyrille.

Helteisenä elokuun päivänä palo levisi ennätysvauhtia koko kaupunkiin. Väki oli korjuutöissä pellolla tai töissä satamassa. Kaupungissa oli vain lapsia ja vanhuksia.

Maistraatti kuuli palonsyytutkinnassa monia silminnäkijöitä, mutta syttymissyy jäi 1852 selvittämättä.

Kun Vaasan lasaretti- ja pataljoonan- sekä linnalääkäri Mathias Christian Churberg sairastui lavantautiin 1865, hän paljasti vuosia säilyttämänsä tunnustuksen, jonka vain kaksi tuntia sairaalassa elänyt ja "hermokuumeeseen" kuollut vöyriläinen Mårten Pehrinpoka Ohls oli lääkärille kuolinvuoteellaan uskonut.

Churbergin kuvaus välittyi jälkipolville.

Puuttuvat palat Vaasan palon syttymissyystä löytyivät markkinakauppiaan liikkeitä seuraamalla. "Kaikki täsmää," Pohjanmaan museon edustajana ryhmässä toiminut Kaj Höglund myöntää.

"Tuskin tätä perusteellisemmin olisi voinut selvittää", museonjohtaja Marianne Koskimies-Envall arvelee.

  • ylös 0
  • alas 1

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat