Seuraa 
Viestejä45973

Astronomit ovat havainneet tapahtuman, joka todennäköisesti on kahden neutronitähden yhteentörmäys. Yhteentörmäyksen tulos on todennäköisesti musta aukko. Lisätietoja esm. SPACE.com:n sivuilta.

Tuollaisesta tapahtumasta pitäisi lähteä myös melkoisesti gravitaatioaaltoja. Onkin mielenkiintoista, havaitaanko noita gravitaatioaaltoja. Sekin olisi ensimmäinen kerta.

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (38)

Arla
Astronomit ovat havainneet tapahtuman, joka todennäköisesti on kahden neutronitähden yhteentörmäys. Yhteentörmäyksen tulos on todennäköisesti musta aukko. Lisätietoja esm. SPACE.com:n sivuilta.

Tuollaisesta tapahtumasta pitäisi lähteä myös melkoisesti gravitaatioaaltoja. Onkin mielenkiintoista, havaitaanko noita gravitaatioaaltoja. Sekin olisi ensimmäinen kerta.


Tässä Arlalle hieman pohdittavaa. Neutronitähtien törmäyksestä puhutaan U-kirjassa. Yhteentörmäyksen tuloksena on todennäköisesti valtava pienten varauksettomien hiukkasten tuotanto, joitten avulla materian uusi hidas kondensoituminen voi alkakaa uudestaan. Neutriinot kun eivät reagoi normaaliin paikalliseen gravitaatiokenttään.

Page-171
8. Burned-out Suns. Some of the dark islands of space are burned-out
isolated suns, all available space-energy having been emitted. The organized
units of matter approximate full condensation, virtual complete consolidation;
and it requires ages upon ages for such enormous masses of highly condensed
matter to be recharged in the circuits of space and thus to be prepared for
new cycles of universe function following a collision or some equally
revivifying cosmic happening.

SIVU.171 - §7 9. Yhteentörmäyksissä syntyneet sfäärit. Alueilla,
joilla tähtirykelmät ovat tiheässä, yhteentörmäykset ovat tavallisia.
Tällaista astronomista uudelleenjärjestelyä seuraa suunnattomia
energiamuutoksia ja aineen transmutaatioita. Erityisen
suurivaikutuksisia ovat törmäykset, joissa osallisina on kuolleita
aurinkoja, sikäli että ne luovat laajaulotteisia energiavirtauksia.
Törmäyksessä syntyvä murske on useinkin aineellisena ytimenä
kuolevaisten olentojen asuttamiseen soveltuvien planetaaristen
kappaleiden sittemmin tapahtuvaan muotoutumiseen.

SIVU.171 - §6 8. Loppuunpalaneet auringot. Jotkin avaruuden pimeistä
saarekkeista ovat loppuunpalaneita, yksinäisiä aurinkoja. Ne ovat
säteilleet kaiken sisältämänsä avaruusenergian. Järjestyneet
materiayksiköt lähenevät täysimääräisen tiheyden tilaa, tosiasiallista
täyttä tiiviyttä. Ja tarvitaan aikakausi aikakauden perään, jotta
tällaiset valtavat, hyvin tiiviit ainesmassat varautuisivat uudelleen
avaruuden voimavirroista ja näin yhteentörmäyksen tai jonkin muun yhtä
elvyttävän kosmisen tapahtuman seurauksena valmistuisivat
universumitoiminnan uusia syklejä varten.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Arla
Astronomit ovat havainneet tapahtuman, joka todennäköisesti on kahden neutronitähden yhteentörmäys. Yhteentörmäyksen tulos on todennäköisesti musta aukko. Lisätietoja esm. SPACE.com:n sivuilta.

Tuollaisesta tapahtumasta pitäisi lähteä myös melkoisesti gravitaatioaaltoja. Onkin mielenkiintoista, havaitaanko noita gravitaatioaaltoja. Sekin olisi ensimmäinen kerta.

Hmm...

Mitenkäs tämä on voitu havaita jo. Kulkevatko ne gravitaatioaallot sitten valoa hitaammin?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Volitans
Seuraa 
Viestejä10670

author="<a href="http://www.space.com/">http://www.space.com/</a>" kirjoitti:

It is the first time an optical counterpart to a very short-duration gamma-ray burst has ever been detected.

Muistelisin, että taannoisessa Tähdet ja avaruus lehdessä olisi ollut juttu parista suomalaisesta harrastelijatähtitieteilijästä, jotka jopa kuvasivat sattumalta gammapurkauksen - siis jo ennen tätä... Muistaako joku? Itsellä kun on nuo lehdet hieman epäkronologisesti järjestettynä (tai edes muutenkaan järjestyksessä...).

Volitans
Arla
Tuollaisesta tapahtumasta pitäisi lähteä myös melkoisesti gravitaatioaaltoja. Onkin mielenkiintoista, havaitaanko noita gravitaatioaaltoja. Sekin olisi ensimmäinen kerta.Mitenkäs tämä on voitu havaita jo. Kulkevatko ne gravitaatioaallot sitten valoa hitaammin?

Gravitaatioaallot kulkenevat valon nopeudella. Tällä hetkellä lienee pari gravitaatioaaltohavaitsinta toiminnassa, mutta niiden keräämää dataa ei varmaan ole vielä ehditty analysoida.

HSTa
Neutronitähtien törmäyksestä puhutaan U-kirjassa.

Ainakaan sinun lainaamissasi kohdissa [poistin ne] ei puhuta halaistua sanaa neutronitähdistä.

Ylipäätään kaikki olisivat onnellisia ja hyvillään, jos lakkaisit tuon satukirjasi lainailun tänne tiedepalstalle.

Viimeisen (muistaakseni) Tähdet ja avaruus -lehden mukana tuli CD "HUBBLE 15 Years Of Discovery".
Katsoin sen eilen.
Siinä kerrottiin kuinka musta aukko syntyy tai hypoteesi.
En muista tarkemmin, aihealue on sen verran vieras minulle. Pitää katsoa monta kertaa. Tietenkin jos nyt katsoisin vain osan, jossa mustista aukoista kerrottiin, ehkä minuutin ajan muistaisinkin.

Mutta: laitan linkit, jotka levyssä ovat: siellä on varmaan samat asiat videona, vaikka ei kai nämä teille vieraita ole.

http://www.spacetelescope.org
http://www.esa.int

Kun Arla sanoo, että nyt on havaittu. se tarkoittaa, että Arla on nyt havainnut. Tähän asti hän on kiistänyt ja jäävännyt havainnot mustista aukoista ynnä kvasaareista, sanoen että ne ovat vain ArKosin epätieteellistä höpinää. Ja miten tyypillistä, Arla kiiruhti havaitsemaan mustat aukot juuri sen jälkeen, kuin minä sanoin, että ne ovat vain nähtävä ilmiö mutta oikeasti niitä ei ole. Oikeasti on kyse romahtaneesta aineesta eli tiehämassoista supernovien jälkeen. Havaintoja on tehty historian aikana ja ja melko tuoreidenkin supernovien jälkeen.
Kvasaareista eli tiheämassoita tiehämassoja on hvaittu paljonkin.
Niitä syntyy siellä myös suurtwen tiheämassojen jkaantuiessa saavutettuaan kriititsen rajan jossakin miljoonan aurinkomassan tuolla puolen.

Sikälihän Arlan ilmoitus eroaa tavanomaisesta, koska kyseessä on nyt kahden "neutronitähden" yhteentörmäys. Ja itse viestissä Arla esittää avausviestissään otsikostaan poikeavan päätelmän. Hän kirjoittaa, että
TODENNÄKÖISESTI törmäyksestä ja massojen yhdistymisestä seuraa musta aukko. Voi kyllä seuratakin. Suuremmat tiheämassathan ovat vain noiden pienempien isoja veljiä, voidaan sanoa myös nukleoni- eli ydinhiukkastähdiksi. Kun siis pienen massa kasvaa syystä tai toisesta, se muuttuu tiheämassaksi eli nukleonitähdeksi. Ja nuo pienetkin ovat roanhtanut ainetta, supernovien jäännöksiä.

Arlalla on ihan oma tapansa tulkita tieteellisyyttä ja sen menetelmiä.
Mm. hvainnot ovat van niitä, mitä hänen ahdas kypäräpäänsä hyväksyy.
Tällä kertaa sinne pilkahti valo mustasta aukosta.

Volitans
author="<a href="http://www.space.com/">http://www.space.com/</a>" kirjoitti:

It is the first time an optical counterpart to a very short-duration gamma-ray burst has ever been detected.Muistelisin, että taannoisessa Tähdet ja avaruus lehdessä olisi ollut juttu parista suomalaisesta harrastelijatähtitieteilijästä, jotka jopa kuvasivat sattumalta gammapurkauksen - siis jo ennen tätä... Muistaako joku? Itsellä kun on nuo lehdet hieman epäkronologisesti järjestettynä (tai edes muutenkaan järjestyksessä...).

Kyllä muistit oikein. Arto Oksasen kirjoittama artikkeli 29.3.03 havaitusta gammapurkauksesta (GRB030329) löytyy T&a 3/2003 http://www.ursa.fi/ursa/ta/2003/033sisallys.html

Artikkelissa nimen omaan hehkutettiin, että suomalaiset Markus Tuukkanen ja Riku Henriksson näkivät tiettävästi ensimmäisinä maailmassa visuaalisesti gammapurkauksen valon harrastajakaukoputkillaan (artikkelin mukaan 63 cm peilillä varustettu Obsession-teleskooppi ja 30 cm Dobson) ja kuvasivat sen.

Sen koommin en muista asiasta lukeneeni, joten en tiedä, olisiko jälkeenpäin ilmennyt jotain, joka kumoaisi tuon suomalaisten ensimmäisyyden.

Katselin uudelleen osittain Hubble DVD:n, parhaiten jää mieleen musiikki, ehkä tulevaisuudessa jotain Hubblestakin ja tähtitieteestä.

Tuohon kasautuneen aineen romahdusjuttuun. Lähtökohta sille, että ydinhiukkasen läpimitta luokkaa 10^-12 mm. kun taas vaikka vetyatomin läpimitta luokkaa 10^-7 mm. Siis kerroin 100 000, läpimittana. Tilavuutena se tarkoittaa 1000 000 000 000 000, siis tuhat biljoonaa.
Otetaanko siis sentin lusikallinen. Tiheänä siis tarkoittan normaaliainetta
ulottuvuudeltaan 100 000 cm eli sis kilometriä. Ei siis tämän enempää, tämän todellisesti havaitun ydinhiukkastiehyden mukaan. Vanhempi jqa käyttänössä jo kumottu singulariteetin eli yksön teoria kyllä johti lusikalliseen ihan mielikuvituksellisia ainemääriä. Ja erinäisten vanhassa kiinni olevien heppojen on kiva höperyydessäänkin pitää kiinni tuosta mielikuvituksellisuudesta.

Täytyy korjata omiakin jakeluitaan, kun on pitänyt atomitilan kertoimena verrattuna ydinhiukasen lukua 10 000. Sanoin ennen, että " neutronitähden ulottuvuus olis luokkaa 100 km, massa siis parisen aurinkoa. Muitaakseni ihan ylläpidon kautta tullut tieto jo vanhlta palstalta, että ulottuvuus onkin 20 km. Vastaavasti miljoonan aurinkomassan romahtanut aine, kun sanoin 10 000 km, onkin 2000km. Auringon tiheyden omaava tähti sille massalle olisi halkaisijaltaan 130 miljoonaa km. eli ulkottuisi melkein Maan kiertoradalle.

Siis kilometrin laajuinen kasa normaaliainetta tiheydellä = 1, miljardi kuutiometriä, siis miljardi tonnia. Tämmoinmen jmääär siis sentin lusikallisessa romahtanjutta ainetta, ydinhiukkastiheyden mukaan.
Vanhemman singularitettikäsitysksen mukaan mielkuvituksellisen paljon enemmän, tujossa lsuikallosessa kokonaisen Auringonm massa.

derz
Seuraa 
Viestejä2470

Tulkuri, jos haluat kumota teorian neutronitähdistä ja mustista aukoista, sinun pitää kumota mm. atomiteoria, yleinen suhteellisuusteoria ja kvanttimekaniikka.

Atomin halkaisija on kokoluokkaa 10^-10 m . Ytimen nukleonin halkaisija on luokkaa 10^-15 m, eli 100 000 kertaa pienempi kuin itse atomin halkaisija (ts. atomin halkaisijaa mahtuisi 100 000 neutronin halkaisijaa). Atomi on siis lähes tyhjää täynnä

Raskaan tähden kuollessa sen ytimen atomit luhistuvat painovoiman vaikutuksesta lähelle toisiaan. Tiheys on vaan niin suuri, että elektronit pääsevät kosketuksiin ytimien protonien kanssa muodostaen neutroneita.

Nyt neutronit ovatkin tässä tähden jämässä niin tiiviisti kuin vaan voivat olla. Eli aine on pakkautunut tuon 100 000^3 (tilavuus) = 100 000 000 kertaa tiheämpään kuin tavallinen aine.

Otetaan vielä huomioon, että neutronikin on oikeastaan "tyhjää", sillä kvarkkien halkaisija on kokoluokkaa 10^-18 m eli 1000 kertaa pienempiä kuin neutronin. Kvarkkien tilavuus on siis 1000^3 = 1 000 000 kertaa neutronin tilavuutta pienempi. Tällöin kvarkitkin voivat pakkautua lähelle toisiaan, mutta eivät vielä luhistu mustaksi aukoksi vahvan ydinvoiman aiheuttaman poistovoiman takia.

Tästä saadaan melko pelkistetyn matematiikan avulla lasketuksi, että aineen maksimitiheys on 100 000 000 * 1 000 000 = 100 000 000 000 000 (satatuhatta miljardia) kertaa "tavallisen" aineen tiheys.

Tuo toimii oletuksella, että "tavallisen" aineen atomit ovat pakkautuneet vieri viereen. Todellisuudessa näin ei kuitenkaan ole, sillä lämpötila vaikuttaa tilavuuteen. 0 kelvinin lämpötilassa ja suuressa paineessa tuollaisen tilan voisi ehkä saada aikaan, mutta 0 kelviniä ei voida koskaan saavuttaa täydellisesti.

Otetaan litran vetoinen kuutio ja täytetään se vetyatomeilla niin, ettei sinne jää lainkaan tyhjää tilaa. Nyt otetaan tätä maksimitiheyden omaavaa ainetta ja laitetaan se tähän kuutioon. Se painaa 100 000 000 000 000 kertaa enemmän kuin mahdollisimman tiheästi pakatut vetyatomit.

Tein tämän todella pelkistetyllä matematiikalla ja oletin, että atomit ja hiukkaset ovat kuutiomaisia. Todellisuudessa ne voivat pakkautua vielä tiheämminkin, sillä teorian mukaan niitä voidaan pitää "pallomaisina" tai pistemäisinä, jolloin ne ne vievät halkaisijaan nähden vähemmän tilaa kuin kuutiot.

Huom: jenkit käyttävät miljardin sijasta ilmausta biljoona, eli sivustolla meidän mukaan pitäisi lukea että lusikallinen tätä ainetta painaa miljardi tonnia.

Tällä ei ole mitään tekemistä "olettamisen" tai uskomisen kanssa. Vaikka kuinka sinun logiikkasi sanoo, että tämä on mahdotonta, niin se vaan menee. Kyse ei ole logiikasta, vaan toimivista matemaattisista teorioista jotka eivät ole ristiriidoissa havaintojen kanssa ja ennustavat jopa havaittuja ilmiöitä.

Einsteinin yleinen suhteellisuusteoria ennusti mustan aukon olemassaolon kauan ennen kuin niitä oli havaittu. Ennen niiden havaitsemista niitä pidettiinkin vain matemaattisina outouksina, mutta sitten havainnot tukivat teoriaa.

Mitä tiheämmin aine on pakattu, sitä enemmän se käyristää aika-avaruutta itsensä ympärillä. Tapahtumahorisontin tuolla puolen aika-avaruus on äärettömän käyristynyt.

∞ = ω^(1/Ω)
- Georg Cantor

Tulkurin ja derzin riita, jossa kaksi äärimmäisyyttä vastakkain. Aineen romahtaminen atomitilan romahtamisena, se on avaruudesta kiistattomasti havaittu asia. Nuo " neutronitähdet", halkaisija siis 20 km, massa pari auringon massaa. Tai siitä johtaen miljoonan auringon massan, 1600 km, joka ei kyennyt syömään tähteä kokonaan, vaan suurin osa kulki ohi. Kyseessä on atomitilan romahdus, aine noudattaa
nukelonitiheyttä, eli päinvastoin lerrattuna romahtaneeseen siis
100 000, josta seuraa tilavuuskerroin 1000 biljoonaa. Eli sentin luasikallinen painaa miljardi tonnia. Sen sijaan singulariteetti on jo kumottu. Ilmeisesti laitostiede hangoitellen vastaan on keksinyt perääntyvän ratkaisun, johoin derz viittaa. Nääs kvarkin ulottuvuus on 10^-15 mm, eli nukleonin tiheyteen verratynä tiehys on sen mukaan miljardikertainen. Täyttyy huomautta, että avaruudesta ei ole löydetty semmoisia tiheämassoja. Tuo uusikin perääntyjien tiheysarvo on perusteeton, sekin, ja juuri se ( koska aiemmin singulariteertia vastaankaan ei ollut todisteita), on vain laatijansa höperöstä päästä.
Se on samalla kuulun kvarkkihiukkasen viime puolustusta. Minä olen jo ainakin viime vuodesta sanonut, että se on vain harhakuva, nähty värinäilmiö. Yleensäkin olen viime vuodesta korvanut nuo kaikki erikoishiukkaset yhdella ainolla vakiopienhiukkasella. Sen aiheuttamat eri ominaisuudet ja tilat johtuvat sen eri mekaanviista kvanteista.

Mustaa aukkoa oikeasti ei kyllä ole ollemassa, vaan se on päätelmä sen vaikutuksesta. Tiheämassa aiheuttaa nähdyn vaikutuksen vain koskettukseen. Sen vetovoima ja mahdollinen sähköinen voima lähellä kyllä vetää taivaankappaleita kosketukseen ja kaareuttaa fotonienkin ratoja. Tuo kosketuksessa vaiikuttava voima siis minun mukaani on sidosvoima, ihan sama, joka liittää myös fotonit ja nukleonin perusaineen.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat