Seuraa 
Viestejä45973

Taisi tuo Jean Sibelius olla hiukkasen niitä ryyppymiehiä, kun sille päälle äityi.
-Muistan kuulleeni tarinan, jonka mukaan Janne oli tilannut ajurin Ainolaan viemään hänet taas hotelli Kämppiin Helsinkiin, niin vaimonsa Aino(o.s. Järnefelt) tuli vielä eteiseen hyvästelemään puolisoaan, ja kysyi, että koska sinä rakas "Saan" tulet takaisin kotiin.
-Janne oli vastannut:"Minä en ole mikään ennustaja, minä olen säveltäjä!"

-Tuosta tuli mieleen toinen juttu, kun "Sibbe" oli taas Kämpissä ja kabinetissa istuttiin, niin seurueeseen kuulunut Robert Kajanus joutui lähtemään käymään rautateitse Pietarissa sopimassa tulevan konsertin johtamisesta, niin muutaman päivän kuluttua Kajanuksen palattua samaan Kämpin kabinettiin, niin "Sibbe" lausahti että: "Mitäs sinä Robert jatkuvasti siinä ovessa ravaat!"

  • ylös 0
  • alas 1

Kommentit (6)

Sibelius myös kuulemma "kuuli" säveltämänsä sinfoniat n. sekunnissa, ja suurin työ oli muistaa miten ne sen jälkeen menivät, kun hän kirjoitti niitä ylös. Eli uskoisin näkö- ja kuuloalueiden aivoissa olleen hieman limittäin...

Mutta varmaan kävi Kosmoksessa enemmän kuin kerran...

Kyllä Sibelius ainakin Wikipedian häntä koskevan artikkelin mukaan oli ryyppymies, kuten kohtalaisen ahkera sikarinpoolttajakin. sitä en kuitenkaan kiistä, ettäkö hän ei juomisestaan huolimatta ollut nero alallaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ote (Sibeliusta koskien) A-klinikkasäätiön kotisivulta:

"Ensimmäinen maailmansota katkaisi Sibeliuksen hyvään alkuun päässeen maailmanmaineen ja sulki hänet Ainolaan useiksi vuosiksi. Taloudellinen tilanne oli surkea ja huolet painoivat. Päiväkirjan sivuille alkaa ilmestyä repsahtamisesta kieliviä merkkejä: ensin silloin tällöin sikari, sitten lasi viiniä, kunnes täydellinen antautuminen alkoholille ja huolten turruttamiselle saattoi Jean ja Aino Sibeliuksen lähes avioeron partaalle.

Juopottelun seurauksena Sibelius kärsi syvistä masennuksista, eivätkä itsemurha-ajatukset olleet tuntemattomia. Sibelius näki, mitä hänen itsekäs toimintansa aiheutti Ainolle: ”Hänellä [Ainolla] on nyt todella vaikeaa ja kärsii vuokseni suunnattomasti”, Sibelius murehti vuonna 1917 ollessaan jo rankassa juomiskierteessä.

Tuntuu kuin Sibelius ei olisi mahtanut tai halunnut mahtaa vietilleen mitään. Ikääntymistään ja mainettaan murehtiva säveltäjä yritti alkoholin voimalla palata nuoruutensa kukoistaviin päiviin. Seurauksena olivat entistä synkemmät ajatukset ja itsesyytökset, toisinaan alkoholi siivitti itsetunnon mahtipontisiin korkeuksiin."

Vierailija

Sibelius oli ryyppymiehiä, ryyppäsi samanlaillla kun nykyäänkin ryypätään.

Sibelius oli neuroottinen ja alakuloon taipuvainen persoona, jota rasittivat ylisuuset odotukset työn suhteen ja perhe-elämän huolet ja taloudelliset vaikeudet.
Hän joi lääkitäkseen itseään, kuten moni nykyäänkin. Toisaalta köyhä seuraelämä veti ryyppyporukoihin, jollaisia senaikaiset taiteilijayhteisöt yleensä olivat. Valinnanvaraa ei juuri ollut.
Muusikkopiireissä hän ei viihtynyt. Se olisi ehkä antanut virikkeitä ja työtä, joilla hän olisi välttänyt ryyppykausiaan. Hän poltti keskeneräisiä teoksiaan.

Lentotaidoton
Seuraa 
Viestejä6952
Armitage
Sibelius myös kuulemma "kuuli" säveltämänsä sinfoniat n. sekunnissa, ja suurin työ oli muistaa miten ne sen jälkeen menivät, kun hän kirjoitti niitä ylös. Eli uskoisin näkö- ja kuuloalueiden aivoissa olleen hieman limittäin...

Mutta varmaan kävi Kosmoksessa enemmän kuin kerran...

Niin taisi kuuluisilla päänsärkypulvereillakin olla suuri osa luomisen hurmioon (oliko se Pervitiniä tai jotain sinne päin). Kuitenkin ainetta mikä Sibeliuksen annoksilla olisi kellistänyt hevosenkin.

Yhtäkaikki, olkoon keinot taivaallisen musiikin aikaansaamiseksi mitkä vain, se ei Sibeliuksen arvoa luovana nerona vähennä yhtään. Tässä on nimittäin yksi nimimerkki joka jumaloi Sibeliuksen sinfonioita.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat