Seuraa 
Viestejä45973

Keripukki on C-vitamiinin puutteesta johtuva sairaus. Nykyään keripukkia ei enää esiinny Suomessa, mutta vielä 1800-luvulle asti se oli yleinen myös täällä erityisesti kevätpuolella talvea. Vuosisatojen ajan se onkin ollut merkittävä kuolinsyy joko suoraan tai epäsuorasti. Viimeksi keripukkia on esiintynyt Suomessa jatkosodan vuosina 1941-1944. Sodat, kuivuus, aliravitsemus ja muut poikkeusolot altistavatkin vielä tänä päivänä monissa maissa C-vitamiinin puutteeseen ja siten myös keripukkiin. Tällä hetkellä C-vitamiinin puute on ongelma erityisesti kehitysmaissa, joissa ruokaa ei ole riittävästi. Saatavilla oleva ruoka ei ole myöskään tarpeeksi monipuolista, sillä siitä puuttuvat mm. tuoreet kasvikset, hedelmät ja marjat, joista C-vitamiinia saadaan.

Keripukin oireita ovat mm. yleinen sairauden tunne, alakuloisuus ja voimattomuus. Myöhemmin niveliä alkaa särkeä, karvatuppien ympärillä esiintyy verenpurkaumia ja ihon väri saattaa kellertyä. Ikenet voivat turvota ja tulehtua sekä vuotaa helposti verta. Lopulta hampaat lähtevät. Verenpaine laskee, mikä aiheuttaa pyörtymistä. Loppuvaiheessa voi esiintyä myös oksentelua. Hoitamattomana keripukki johtaa lopulta kuolemaan.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (1)

Kehitysmaissa proteiinin ja puhtaan veden puute on suurin ravinto-ongelma. Sinne kun avustuksina viedään valkoista riisiä ja öljyä. Kasviksia ne syövät luonnostaan, koska sitä on miltei kaikkialla paitsi kuivuusalueilla, jossa tuo C:n puutos tietysti ilmenee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat