Seuraa 
Viestejä45973

Helsingin yliopistossa ja yliopistollisessa sairaalassa tehdyssä väitöstutkimuksessa kehitettiin laite, jonka avulla mahdollinen metanolimyrkytys voidaan todeta muutamassa minuutissa myös tajuttomilta potilailta.

Metanolimyrkytykset yleistyivät Suomessa 1990-luvun puolivälissä, kun metanolia sisältävät lasinpesunesteet tulivat markkinoille EU-jäsenyyden myötä. Nykyisin metanoli aiheuttaa vuosittain 20-40 kuolemaan johtavaa myrkytystä, etyleeniglykoli 15-20 ja isopropyylialkoholi 1-5. Lievempiä liuotinainemyrkytyksiä ja -epäilyjä on moninkertainen määrä.

Sairaalahoitoon tulleen myrkytyspotilaan hoidossa erityisesti metanoli- ja etyleeniglykolimyrkytyksen nopea tunnistaminen on tärkeää. Liuotinainemyrkytyksen oireet ovat kuitenkin usein epämääräisiä ja taustatiedot puutteellisia.

Olli Laakson tänään tarkastettavassa väitöstyössä muutettiin teollisuuden käyttöön tarkoitettu, infrapunaspektrometriaan perustuva mittalaitte uloshengitysilman tutkimiseen sopivaksi siten, että yksi uloshengitys riittää näytteeksi. Laite pystyy tunnistamaan
näytteestä merkittävät uloshengitysilman osa-aineet ja määrittämään niiden pitoisuuden. Aikaa näytteen ottoon ja analyysiin kuluu vain muutama minuutti.

Laite osoittautui riittävän herkäksi ja tarkaksi hengenvaarallisen metanolimyrkytyksen osoittamiseen, ja se havaittiin hyödylliseksi myös
myrkytyksen hoidon vasteen seurannassa.

"Menetelmällä voidaan uloshengitysnäytteestä todeta merkittävät liuotinainemyrkytykset, etyleeniglykolimyrkytystä lukuun
ottamatta", Laakso toteaa yliopiston tiedotteessa

Mitä helvettiiiiä! Oikein keksineet laitteen joka paljastaa kaikki muut liuotinjätejuomat, paitsi sitä pahinta, joka tappaa 90 prosenttia puistokemisteistä. Etyleeniglykoli on yleisin myrkky ja sitä perkelettä se kone ei tunnista.

Poliiseille pitäisi kehitellä uusi promillemittari ratsioihin, joka haistaisi alkoholin, paitsi kaljaa ja koskenkorvaa vissyllä. Kaikki kallista konjakkia juoneet jäisivät kiinni ja punaviini kaupan päälle. Vit*tuttaa tommoset persreikä väitökset jotka ei johda mihinkään.

  • ylös 1
  • alas 2

Kommentit (4)

Eikä siinä vielä kaikki, hoh hoijaa.

Otapa huviksesi selvää, miten metanolimyrkytystä hoidetaan

-se ' ämmäs' yttää ' ummastuttaa 'ientä kulkijaaaa _

Jos olisi tarpeeksi vikura puistojuoppo, niin tahallaan sieppaisi 50 millä metanolia ja menisi vastaanotolle pullo kourassa että "Otinpa justiin tästä. Antaa tulla spriitä tai lähteepi henki"

Saatan olla väärässä, mutta eikö etyleeniglykolin hajoamistuote elimistössä ole juuri metanoli? Ko. laitteella voi varmaan epäsuorasti havaita myös pakkasnesteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Jyde
Seuraa 
Viestejä594
Veikko

Saatan olla väärässä, mutta eikö etyleeniglykolin hajoamistuote elimistössä ole juuri metanoli? Ko. laitteella voi varmaan epäsuorasti havaita myös pakkasnesteen.

"Etyleeniglykoli metaboloituu maksassa nopeasti alkoholidehydrogenaasin vaikutuksesta glykolialdehydiksi, sen jälkeen glykolihapoksi ja edelleen glyoksyyli- ja oksaalihapoksi."

http://www.ttl.fi/internet/ova/etyleeniglykoli.html

Kunhan yritän joskus olla asiallinen...

Jyde
Veikko

Saatan olla väärässä, mutta eikö etyleeniglykolin hajoamistuote elimistössä ole juuri metanoli? Ko. laitteella voi varmaan epäsuorasti havaita myös pakkasnesteen."Etyleeniglykoli metaboloituu maksassa nopeasti alkoholidehydrogenaasin vaikutuksesta glykolialdehydiksi, sen jälkeen glykolihapoksi ja edelleen glyoksyyli- ja oksaalihapoksi."

http://www.ttl.fi/internet/ova/etyleeniglykoli.html

Käyttäkää mielummiin metaa kuin metanolia.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat