Seuraa 
Viestejä45973

Koskelo: Valtiovalta väheksyy oikeusturvan velvoitteita

Korkeimman oikeuden presidentti pitää budjettiraameja esteenä kansalaisten oikeusturvalle
Korkeimman oikeuden presidentti Pauliine Koskelo kritisoi voimakkaasti suomalaisen oikeuslaitoksen tilaa

Koskelon mukaan valtiovalta suhtautuu väheksyvästi oikeusturvan velvoitteisiin. Presidentti pelkääkin, että kansalaisten oikeusturva alkaa olla vaarassa valtion kiristäessä kukkaron nyörejä.

- Maalaisjärkikin sanoo, että jos kansalaisella on oikeus saada asiansa käsiteltyä kohtuullisessa ajassa, niin silloin valtiovallan täytyy turvata järjestelmälle asiallinen rahoitus, Koskelo sanoi oikeusministeriön seminaarissa keskiviikkona.

Koskelon mielestä valtion tuottavuusohjelman tavoitteet ovat ristiriidassa oikeuslaitoksen uudistusten kanssa. Hänen mukaansa esimerkiksi käräjäoikeuksien henkilöstöä vähennetään nopeammin kuin oikeuksien tehostamiseen tähtäävät uudistukset astuvat voimaan.

Koskelon mukaan myös esimerkiksi hallituksen esitys juttujen siirrosta hovioikeuksien välillä on vain tilapäinen apu jutturuuhkiin.

- Ilmaista oikeusturvaa ei ole kuten ei ole ilmaista lounastakaan, Koskelo tiivisti.

Valtioneuvoston tuottavuusohjelman mukaan oikeusministeriön alalta pitäisi vähentää 720 henkilötyövuotta vuoteen 2011 mennessä. Tuomioistuinten osuus määrästä on 200 työvuotta.

Pyyhkeitä sai myös valtion kehysbudjetointi, joka on Koskelon mielestä oikeusturvan todellinen mitta.

- Budjettiraamit näyttävät olevan niin pyhiä, ettei edes järkeviä asioita saada läpi.

Arponen puuttuisi rakenteisiin

Itä-Suomen hovioikeuden presidentti Markku Arponen tarttuisi oikeuslaitoksen rakenteisiin säästöjen takaamiseksi.

Käräjäoikeuksien määrän voisi Arposen mukaan tiputtaa 30-40:een nykyisestä liki 60:stä. Nykyistä suuremmissa yksiköissä tuomarit pääsisivät erikoistumaan eri alueisiin kuten talousrikollisuuteen.

Arponen antaisi käräjätuomareille toimivallan tuomita koko hovioikeuden alueella. Näin saataisiin vahvoja alueellisia tuomioistuimia, joustoa ja erikoistuomareiden tietämys alueen kaikkien käräjäoikeuksien käyttöön.

Lisäksi Arponen tarkistaisi esimerkiksi käräjäoikeuksien tehtävänkuvia. Arponen sanoi oikeusministeriön seminaarissa, että riidattomat velkomiset voisi ohjata käräjäoikeuksista ulosottovirastoon ja kiinteistöasiat maanmittauslaitokseen.

Käräjäoikeuksiin saapuu vuosittain noin 140 000 riidatonta velkomisasiaa ja 500 000 kiinteistöihin liittyvää rekisteröimisasiaa.

http://sanomat24.fi/index.php?option=co ... Itemid=154

  • ylös 0
  • alas 0

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat