Seuraa 
Viestejä45973

Miten perusvuorovaikutukset vaikuttavat elämäämme?

Millainen maailma olisi jos joku perusvuorovaikutuksista puuttuisi?

kiitos sille joku auttaa:)

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (8)

Saisiko selityksen miksi se hajoaisi? ja ehkäpä vähän vähemmän laajoja esimerkkejä?:D

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos perusvuorovaikutuksia ei olisi, niin yksikään lukiolainen ei voisi kysellä vastauksia tiede foorumeilta tai googlesta....

No jos tapahtuma on laaja, niin se on laaja, ei sille mitään voi. Maailma siis vaan hajoaisi, ei sen kummempaa.

vahva vuorovaikutus vaikuttaa kvarkkien välillä ja toimii mm. protoneissa ja neutroneissa -> jos ei olisi vahvaa vuorovaikutusta, aine ei pysyisi kasassa

heikko vuorovaikutus vaikuttaa atomiytimissä ja ilmentyy radioaktiivisuutena (esim. beta-hajoaminen) -> ilman heikkoa vuorovaikutusta ei olisi radioaktiivisuutta eikä sen sovelluksia

sähkömagneettinen vuorovaikutus vaikuttaa elektronien ja atomiydinten välillä ja jolla voidaan selittää sähkömagneettisen säteilyn ominaisuudet -> ilman sähkömagneettista vuorovaikutusta ei olisi sähkömagneettista säteilyä eikä vuorovaikutusta elektronien ja atomiydinten välillä

gravitaatio -> ilman gravitaatiota ei olisi juuri planeettoja eikä aurinkokuntia

http://fi.wikipedia.org/wiki/Perusvuorovaikutus

minävainn
Miten perusvuorovaikutukset vaikuttavat elämäämme?

Millainen maailma olisi jos joku perusvuorovaikutuksista puuttuisi?

kiitos sille joku auttaa:)

Joku?

Mistä tiedät, että vuorovaikutuksia on useita?

Neljää erillistä luonnonvoimaa ei saa yhdistettyä.

Ehkäpä siksi että luonnonvoimia on vain yksi.

Ehkäpä kaikki perustuu yhteen yksinkertaiseen periaatteeseen eli paineen vaihteluun.

Savor

;):)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä47353

Laajennan hieman Dredexin esiin tuomia kohtia.

Kemia on seurausta elektronien ja ytimien sähkömagneettisista vuorovaikutuksista. Ellei sitä voimaa olisi, atomiytimet eivät reagoisi toisiina muuten kuin fuusiolla. Eivät ne muodostaisi atomeja, molekyylejä, nesteitä tai kiinteitä aineita. Kaikki aine olisi vain ideaalikaasumaista plasmaa, jossa atomiytimet ja elektronit risteilisivät vuorovaikuttaen vain äärimmäisen heikon heikon vuorovaikutuksen kautta. Sähkömagneettistä säteilyä ei luonnollisesti myöskään olisi. Maailmankaikkeus olisi umpipimeä, mutta eipä meillä olisi mitään keinoja valoa havaitakaan. Atomiytimet olisivat erilaisia, koska protonien sähkömagneettinen hylkiminen rajoittaa niiden kokoa. Fuusio olisi helppoa, kun ytimet eivät vastustaisi törmäämisiä. Tähdet olisivat valtavan laajoja ja harvoja. Ainoa keino niille päästä eroon fuusion lämpöenergiasta olisi heittää pintakerrosten ainetta tähtituulena avaruuteen.

Vahva vuorovaikutus pitää koossa ydinhiukkaset, baryonit ja mesonit. Ellei sitä olisi, ei olisi protoneja, neutroneita tai atomiytimiä. Ei myöskän energiaa tuottavia tähtiä, koska fuusiota ei tapahtuisi. Aine vain kasautuisi painovoiman vaikutuksesta jäähtyviksi kvarkkiplasmapalloiksi tai mustiksi aukoiksi. Mustia aukkoja muodostuisi helpommin, kun ei olisi neutronikaasun degeneraatiopainetta estämässä neutronitähtien luhistumista.

Gravitaatio on mikroskooppisessa skaalassa merkityksetön, mutta kosmisessa mittakaavassa keskeinen voima. Sen puuttuminen estäisi taivaankappaleiden syntymisen. Kaikki aine olisi hirvittävän harvaa kaasua avaruuden pimeydessä. Mikään voima ei keräisi sitä galakseiksi, tähdiksi tai planeetoiksi.

Heikko vuorovaikutus tuntuu ensialkuun turhalta hienostelulta. Se on kuitenkin käsittääkseni tärkeässä roolissa supernovaräjähdyksissä. Neutriinot olemattomasta vuorovaikusuksestaan huolimatta ovat tärkeässä roolissa puhaltamassa räjähtävän tähden ulkokerroksia avaruuteen. Kaikki avaruuden raskaat alkuaineet, jotka ovat tähden jäänteiden ulkopuolella, ovat peräisin supernovaräjähdyksistä. Ellei heikkoa vuorovaikutusta olisi, ei olisi kiviplaneettoja tai niiden pinnalla seikkailevia olentoja.

Heikko vuorovaikutus vaikuttaa myös tähtien eneriantuotantoon, sillä se esiintyy monissa reaktiovaiheissa, joissa protoneja muutttuu neutroneiksi. En osaa sanoa, mitä sen puuttuminen merkitsisi tähtien olemassaolon mahdollisuudelle. Pahimmillaan vety ei voisi osallistua fuusioon ollenkaan. Siinä tapauksessa tähdet olisivat pieniä, tiheitä ja tuottaisivat energiaa hyvin vähän heliumia fuusioimalla.

Muistaakseni teoreettisesti on ennustettu heikolle vuorovaikutukselle jokin rooli myös aineen vuorovaikutuksessa oletetun Higgsin kentän kanssa. Se on prosessi, joka aiheuttaa hiukkasille massan. Voi siis olla, että mikäli heikkoa vuorovaikutusta ei olisi, ei kappaleilla olisi massaa, mikä luonnollisesti tekisi maailmankaikkeudesta hyvin erilaisen.

Tep
Seuraa 
Viestejä827

Heikko vuorovaikutus on avainasemassa tähtien fuusiossa. Se samalla myös takaa, että fuusio tapahtuu tarpeeksi hitaasti, niin että tähti pysyy pitkään rauhallisena.
Jos vahva vuorovaikutus sattuisi olemaan muutaman % voimakkaampi, niin fuusio olisi yksi räjähdys vain, ja se olisi tähden loppu.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat