Seuraa 
Viestejä45973

Ilmastonmuutoksen lobbaajat saavat lööppien tekijät helposti kirkumaan riemusta. Vastustajilla tai kriittisesti asiaan suhtautuvilla on vaikeaa ylittää uutiskynnystä.

Esimerkkinä vaikkapa tämänpäiväinen MOT -ohjelma.

Siinä haastateltiin ihmisiä, mitä he ovat valmiita tekemään ilmastonmuutoksen hyväksi. Vastauksia olivat esim:

- alan kävelemään töihin aina hyvällä säällä
- alan kierrättämään hillopurkkeja
- alan kierrättämään biojätteitä
- alan käyttämään julkisia kulkuneuvoja
- käytän kylmempää suihkuvettä
- alennan asuntoni lämpötilaa asteella

jne....

Geologit katsovat asiaa pidemmällä perspektiivillä ja sanovat, että ihmisen vaikutusmahdollisuudet ilmastoon ovat marginaalisia. Kylmiä ja läpimämpiä kausia on ollut aina ja tulee olemaan.

Millainen on suomalaisen kaduntallaajan todellinen vaikutumahdollisuus ilmastonmuutokseen? Mielestäni ei minkäänlainen - muuta kuin oma henkinen puhdas omatunto.

Euroopassa asuu noin 700 miljoonaa ihmistä, joista suomalaisia on noin 0,7%. Maailman väestöstä suomalaisia on noin 0,076%.

Paljonko töihin käveleminen ja hillopurkkien kierrätys tekee maailman mittakaavassa? Kävelykengät valmistetaan kuitenkin toisella puolella maailmaa Uskallan väittää, että vaikka koko Suomi pysäytettäisiin, valot sammutettaisiin ja palattaisiin kivikaudelle, sillä ei olisi mitään merkitystä mihinkään.

Ainoa, mitä suomalainen kylmän napapiirin pohjoinen pieni kansa voi tehdä, on näyttää esimerkkiä. Mutta noteerataanko ja voidaanko esimerkkiä toteuttaa maailman suurien väestöjenmassojen maissa, on toinen juttu.

Asiaa suomalaisen näkökulmasta pohtien ja siitä syyllisyyden taakasta, joka suomalaisten harteille langetetaan egologisten jalanjälkien suuruudella ja muulla, haluan puolustaa suomalaisten oikeutta elää normaalia tavallisen tavallisen arkista elämäänsä pelkäämättä sen pilaavan maailman.

Ostakaa ne uudet talvirenkaat, pyyhkikää ylpeänä kaksikerros wc-paperilla peränne ja paistakaa joulukinkkunne riemurinnoin. Ei maailma siihen lopu.

Tehkää pieniä hyviä valintoja, mutta älkää olko syyllisiä olemassaolostanne ja suomalaisuudestanne.

Ugh.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (2)

Eiks vois nyt aatella sillai, että jokainen tekis ihan sen pienen ihmisen osuutensa. Ei tarttisaatella sen enempää, ei ihmetellä maailmanlaajusia ongelmia- Tekis vaan sen, mitä tavallinen ihminen voi ja ymmärtää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat