Seuraa 
Viestejä45973

Kumpkin puoli on sinänsä melko porvarisen katsomuksen omaavaa väkeä. Paperialan työväki on Suomen työväen kermaa. Varsin suuria etuvastakohtia työläisten ja riistäjien välillä ei tässä tapauksessa ole.

Jo toimittajat Ylessäkin ovat löytäneet jyvän, että kun tuotantomääriä pidätelläänb, paperialalla hinta nousee. Eli tämä on vastaavaa kuin OPECin toimet öljypuolella, kun hintaa pitää nostaa.

Ei paperin menekki minnekää karkaa, vaikka tuotantoa seisautellaan.
Valmistajien ja valmistustehon määrä koko maapallollakin on rajallinen.
Päinvastoin, jos paperia joudutaan odottelemaan, sen hinta nousee. Seisauttelu onkin papperiteollsiuusherrojen ja heidän eliittityöväeknsä yhteinen etu. sama ilmiö ainakin Suomessa on kauan koettu talonrakennusalalla. Rakennetava ei karkaa mihinkään, vaikka työmaat seisoisivatkin. Päinvastoin rakennettavan hinta nousee, kun yrityksiä ja työvoimaa tarpeseen nähden puuttuu.

Tilannehan on toisenlainen kulutushyödyketuotannon tärkeimmillä aloilla.
Jos jossakin päin on lakko, tai muuten tuotanto seisoo, vaje nopeasti täyttyy muualta. Samoin laitteiden, suurten koneistojen, laivojen toimitukset. Jos seisahtelua tapahtuu, tilauskirja ei täyty. Ja kas, lakkoalttius on vähäinen, tai selkkauksissa ainakin vähän aikaa kestävä.
Päinvastoin, jos jolloinkinm työväkeä irtisanotaan, työläiset ihan itkevät, kun eivät enää saa olla täyttämässä riistäjän rahapussia.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (1)

Eurooppalainne näkökulmqa asiaan. Vaselistine ja kai ääveidenkin kanta: on nääs Euroopan työväen toimittava yhdessä riistäjiä vastaan, on kannatettava tukitoimia Suomen paperityöläisille. Tosiasiasa tässäkin on jälleen kyse samasta edesllisen viestin asiasta: pperin ja massan hinta ei ainkaan laske, voi se jopa nousta. Niin vasemmistolaiset pikkukakkoset: tukenne menee paperityöväekikerman ja heidän herrojensa yhteiseen kassaan.

Vaan, sekä työläiskerman että heidän herrojensa yhteinen asia on
yhteinen Eurooppa. EUn kautta, ja uuden perustuslain, on helpompi saada ymmärrystä yhteiselle alalle, joka täällä on ensiarvoisinta raskasta teollisuutta. Vihreät, he tiettyjen virkamiesten auttmanakin ovat koettaneet näyttää alalle uutta nokkimajärjestystä. On yritetty torjua
suomlaisen luontolaatuluokituksen perusteella valmistetut massa ja paperi.
Yhteiosessä Euroopassa se on vaikeampaa. Puun korjuumailla on toinaan joutuneet jo korjuumiehet ja vihreät vastakkain. Kun Euroopalle nyt näytetään, että paperi on hniukasti saatavisa oleva hyödyke, johan tulee vihreillekin näytetyjksi uusi nokkimajärjestys.

Suomen politiikassa sopimukseton tila paaprialalla luultavasti vahvistaa
Sauli Niinistön asemaa, ja heikentää muiden. Monet sosdemitkaan eivät pidä Tarja-tädin oletetuista maailmanparannuspyrkimyksistä.

On kysymyksessä ulkopuolisen työvoiman, mm. siivouspalvelujen, käytöstä myös ihan todellinenkin ainakin piilevä riidanaine. Kyse ei niinkään ole siitä, että Suomen paperiteollsuudessa siivooja voi saada 30 prosenttia enemmän kuin kollegat muilla aloilla tai muissa vanhoissa EU-maissa. Vaan kyse on siitä, että voitaisiinkin ottaa palvelukseen vaikka virolaisia tai peräti puolalaisia komennuksia, tai väkeä jopa EUnulkopuolelta, venäläisiä tai somaleja vaikka. Jos näille komennuskunnille maksetaan niiden omien kansallisten ehtojen mukainen palkka, riistäjä tulee säästämään melkoisesti. Ilmiö on jo ennestään tuttu
rakennusalalla, se jatkuat tarkastusten ja kahnausten aihe. Näinkin on perustaa sosdemilaisen paperiväen ja vaselistisen rakennusväen yhteistyölle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat