Seuraa 
Viestejä45973

Mikseihän ATK-sanasto tunne tietokonebakteeria. Millainen tietokonebakteerin pitäisi mielestänne olla, jos otetaan vertailukohdaksi biologiset bakteerit.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (6)

Bakteerilla olisi oma laitteisto, jota se kuljettaa mukanaan. Bakteeri pystyisi myös tuottamaan itsenäisesti jälkeläisiä.

Ei oikein sovi ainakaan tämän hetken kehitystasolla tietokonemaailmaan.

Wikipedia
Vahingollisimpia haittaohjelmia ovat virukset ja madot. Molemmat levittävät itsestään kopioita, mahdollisesti käyttäjän avustuksella. Viruksen ja madon ero on se, että virus tarvitsee isännän levitäkseen, kun taas mato leviää omin voimin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mikäli pidetään haittaohjelman ympäristönä ohjelmistoa jonka alla se pyörii, niin silloin madot ovat lähin analogia bakteerille. Ne ovat oma ohjelmansa joka pyörii erillisenä prosessina, kun taas virukset toimivat jonkun saastuttamansa ohjelman prosessin sisällä.

Tietokoneessahan on monta päälekkäistä ohjelmistoa. On BIOS ja käyttöjärjestelmä, jossa voi olla eri virtuaalisia kerroksia joiden alla eri ohjelmistot toimivat.

Jos haittaohjelman ympäristönä pidetään itse laitteistoa, niin silloin kaikki nykyiset haittaohjelmat ovat viruksia, koska ne sulautuvat aina jonkun toisen ohjelman sisään, eivätkä toimi itsenäisesti niiden rinnalla.

Käytännössähän tällaista puhdasta "tietokonebakteeria" ei voi olla, koska itse laitteisto ei ole luonnostaan moniajava, vaan yksi prosessori voi suorittaa vain yhtä ohjelmaa ja tämän ohjelman tehtävänä on jakaa alemman tason ohjelmille prosessorin käyttöaikaa.

Moniprosessorijärjestelmässä on periaatteessa mahdollista, että "bakteeri" valtaa yhden prosessorin kokonaan itselleen. Prosessorin sisällä on hitusen muistia, johon haittaohjelma voi tarttua kiinni ja estää prosessoria vastaamasta ulkoisiin käskyihin. Muulle järjestelmälle tosin tällöin näyttää siltä, että prosessori on jumissa ja se yksinkertaisesti nollataan.

Toinen mahdollisuus on, että "bakteeri" siirtää itsensä jotenkin ylimmälle tasolle ja alkaa toimittamaan tämän ajanjako-ohjelman virkaa, eli muuttuu itse käyttöjärjestelmän ytimeksi.

Madot = Tietokonebakteeri
Ne ovat haittaohjelmia, jotka leviävät "itsekseen" eli esimerkiksi itsenäisinä tietokoneohjelmina. Matojakin on useanlaisia: verkossa leviäviä verkkomatoja ja sähköpostin mukana kulkevia sähköpostimatoja.

"Verkkomadot" leviävät virusten tavoin. Ne injektoivat johonkin koneessa jo valmiiksi pyörivään ohjelmaan haavoittuvuuden kautta koodia, joka tulee suoritetuksi ja sen kautta mato voi kopioida varsinaisen "ruumiinsa" paikalle.

"Sähköpostimatoa" ei sinällään edes ole, vaan kyseessä on sama asia. Ohjelma on vaan tällä kertaa sähköpostiohjelma.

Toisaalta jotkut madot luottavat siihen, että käyttäjä on idiootti ja ajaa jokaisen vastaan tulevan ohjelman. Näitä voi löytää sekä sähköpostista, että muuten vaan internetistä.

Heppu
Mikseihän ATK-sanasto tunne tietokonebakteeria. Millainen tietokonebakteerin pitäisi mielestänne olla, jos otetaan vertailukohdaksi biologiset bakteerit.

Mutatoituva tietokonevirus tai mato on enemmän bakteerin kaltainen, toisaalta yksikään virus ei kykene ilman isäntää, eli käyttöjärjestelmää luomaan uusia viruksia. Bakteeriksi voisi kutsua sellaista täysin itsenäistä ohjelmaa, joka kopioi itseänsä ja siten leviää ja täyttää ihmisten kovalevyt itsellänsä. Mutta applikaatiot tarvitsevat aina käyttöjärjestelmän toimiakseen, eli tämmöinen ohjelma olisi aika massiivinen viruksiin verrattuna, enkä nyt oikein osaa sanoa, kunika mahdollista sellaisen tekeminen olisi.

Mikrosoftin mielestä Linux on varmaan bakteeri...

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat