Seuraa 
Viestejä45973

Meillä on kolmisen vuotta ollut ratapölkyt (n. metrin mittaiset) kaijuttimien jalkoina telkkarin molemmin puolin. Nyt vasta selvisi että ratapölkyt on kyllästetty kreosootilla joka aiheuttaa syöpää, geenivikoja ym. Ja se täytyy esimerkiksi talon rakenteista poistaa samalla tavalla kuin asbesti. Pölkyt siirrettin heti pois kun asia selvisi.
Kuinka vakavaa tämä on nyt meille?

  • ylös 6
  • alas 1

Kommentit (11)

Terveysvaikutuksita: eipä hajuakaan, silti ratapölkyt tuoksuvat minusta ihan sairaan ihanalle. Kalkinpuutoksesta kärsivät kokevat jotain samanlaista - syömisen himoa - muurauslaastista

Tuo kreosiitti (nykyisin yleisemmin kreosootti eli koliterva) on todellakin varsin vaarallinen puunkylläste. Mutta, ettekö ole huomanneet huoneessa mitään pistävää öljymäistä hajua? Ellei, niin saattaahan olla ettei pölkyistä mitään vaarallisia aineita enää (ovat sen verran vanhoja) ole ilmaan haihtunut.

Mutta jos haluatte varmuuden oletteko altistunut kreosoottiin vai ei, se voidaan tutkia ihan virtsanäytteestä. Myrkytystietokeskuksesta ( 09-471 977 ) voi myös kysyä ohjeita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

http://www.ttl.fi/Internet/Suomi/Aihesi ... pakki/Kyllästetty+puu.htm
"Kreosootti voi ärsyttää ihoa, silmiä ja hengityselimiä. Etenkin auringonvalossa se voi aiheuttaa allergisen ihoreaktion. Pitkäaikainen tai suurille pitoisuuksille altistuminen voi aiheuttaa mm. syöpää ja perimän muutoksia. Altistumista voi tapahtua hengitettäessä haihtuvaa kreosoottiöljyä esim. puutavaran kyllästyksen yhteydessä , työstettäessä kreosootilla kyllästettyä puuta ja ihon kautta käsiteltäessä äskettäin kyllästettyä puuta."

Junanradalla saa tuntumaa miltä se haisee. Sitä ei voi olla huomaamatta. Sama kuin tervan kanssa.

Tällä viikolla aromaattisten yhdisteiden positiivisista terveysvaikutuksista kovin kohistu (esim. rypäleet). Joku vuosi sitten H. Karpon ohjelmassa terveysalan tervayrittäjä ruikukutti EU-direktiivien paineessa sanan "terva" suomen kielessä tarkoittavan alunperin tervettä. Kivihiilitervan kyllä myrkylliseksi mieltää, joidenkin osakomponenttien tuoksu kokemani "himon" voisi selittää.

Itseäni myös miellyttää jostakin kumman syystä sen kreosootin haju (vaiko tuoksu?). Kun esim. kävelee vanhaa ratavallia pitkin kiskojen välissä, niin jotenkin se tuoksu tuo mieleen nuoruuden ajat.

Mutta alkuperäisellä kysyjälle kuitenkin suosittelen jo ihan mielenrauhan vuoksi käymässä virtsaansa tutkituttamassa.

Kreosootti on oikeasti aika vaarallinen myrkky. Sitä on valmistettu teollisesti ja eristetty kreosoottipensaasta, jota kasvaa tietyillä kuivilla alueilla USA:sta Tulimaahan. Kasvilla on viehättävä tapa myrkyttää maaperä ympäriltään niin että ainoastaan omalle myrkylleen immuunit kreosootit menestyvät siinä. Anekdoottina mainittakoon että kreosoottipensaat ovat todennäköisesti maailman pitkäikäisimpiä eliöitä. Vanhimmat on arvioitu lähes 20 000 vuotta vanhoiksi.

Kreosootti siis tappaa lähelle tulijat. Siksi sitä käytettiin ennen ratapölkyissä. Se tappoi lahottajasienetkin. Tiedän toisaalta eläkkeelle jääneen rautatieläisen, joka rakensi itselleen kesämökin kreosootilla kyllästetyistä ratapölkyistä. Eli ainakin 80-vuotiaaksi.

Monty Pythonin Meaning of life-elokuvassa on makaaberi kohtaus, jossa herra Kreosootti käy syömässä. Todennäköisesti tekijät olivat kuulleet kasvista ja pohtineet millainen se olisi ihmisenä. En suosittele katsomista, jos on sellainen krapula, että pelkän ilmaisun "hapan maito" kuuleminen saa aikaan oksennusrefleksin.

Betonipölkkyjen aikakaudella voisi helposti tehdä tuoksuista vertailutestin. Jos nykyteini pölkyhajun positiiviseksi kokee, on juttu varmaan ihan geeneihin koodattu.

Jii
Betonipölkkyjen aikakaudella voisi helposti tehdä tuoksuista vertailutestin. Jos nykyteini pölkyhajun positiiviseksi kokee, on juttu varmaan ihan geeneihin koodattu.

Näin on. Mutta lisäksi on huomattava, että vaunuissa oli vuosikymmenet ne ratavallille suoraan laskevat paskahuussit jotka varmaan betonipölkyillekin toivat oman lisäarominsa. Ja onhan noita läpipuhaltavia paskaröörejä vieläkin käytössä vanhemmissa vaunuissa.

Snaut kirjoitti: "Mutta lisäksi on huomattava, että vaunuissa oli vuosikymmenet ne ratavallille suoraan laskevat paskahuussit"

Heh. Elämälle tärkeitä fenoleita kenties sittenkin joukosta löytyisi

Snautille: tuskinpa ketjun laittaja Sumpeli muutenvain ongelmajätettä olohuoneeseensa kantoi. Geeenit puhuu, usotsie

"Kreosootti voi ärsyttää ihoa, silmiä ja hengityselimiä. Etenkin auringonvalossa se voi aiheuttaa allergisen ihoreaktion. Pitkäaikainen tai suurille pitoisuuksille altistuminen voi aiheuttaa mm. syöpää ja perimän muutoksia. Tällaista altistusta voi syntyä esim. hengitettäessä haihtunutta kreosoottiöljyä (esim. puutavaran kyllästyksen yhteydessä) tai jos kreosoottia on ravinnossa suuria määriä (kreosootin saastuttama ruoka, jos sitä on säilytetty kreosootilla kyllästetyssä puuastiassa, tms.)."

Onneksi löysin tämän niin ei tarvi olla niin huolissaan meidän perheestä!

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat