Seuraa 
Viestejä45973

Koiramme on pyöristynyt sitten viime kesän, vaikka emme ruoki sitä
enempää kuin ennenkään. Aloin jo epäillä että se olisi tiineenä, jonka
ei kyllä todellakaan pitäisi olla mahdollista. Tiedättekö koiranomistajat,
mikä voisi olla syynä? Ystäväni koira lihoi paljon kohtutulehduksen takia,
mutta meidän dogilla ei ole mitään vuotoja tai kipuja ja on muuten hyvin
terve.

  • ylös 0
  • alas 2

Kommentit (6)

Ymmärtääkseni (en ole mikään koira-asiantuntija mutta) koiran lihomisen taustalla vaikuttaa ihan sama energiataseen mekanismi kuin ihmisilläkin:

kaminaan putoava energiamäärä > kaminan energian kulutus --> Mustilla masu roikkuu

Harva elollinen organismi tällä planeetalla kai pelkästään happea kudoksiin suodattamalla pääsee lihomaan...

kuten kirjoittaja antoikin jo ymmärtää ettei energiataseen vasemmalla puolella olisi tapahtunut muutoksia -- ravintoympyrän koostumus ja määrä ovat pysyneet samoina -- silloin varmaan kannattaa tarkastella koiran aktiivisuutta, liikunnallisuutta - energian kulutusta.

Edit: tarkennusta.

Ettei karvajalka vaan omin lupineen ota osaa naapurien grillijuhliin. Meidän susi kävi muutama vuosi sitten syömässä naapureissa oikein tosissaan. Jos ei pöydästä, niin välillä kelpasi myös biojäteastia. Oli muuten kerran melkoinen näky, kun mahalaukussa heilui puoli joulukinkkua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Heh, melkoinen tapaus tuo viimeksikirjoittaneen koira. tunnen erään, jonka koira söi puolet niiden joulukinkusta, oli siinäkin mahalla kokoa. Mutta eikös koirilla lihomiseen vaikuta samat asiat, kuin ennenkin, eli ns input on oltava sama, kuin output, eli ruokaa koiralle vain senverran, kuin kuluttaa, ylijäämä jää rasvaksi.

Pikku Gen
Seuraa 
Viestejä3210

Kannattaisiko ruveta myös lenkittämään ja leikittämään koiraa hiukan reippaammin? Tekisi hyvää myös isäntäväelle, niinkuin aina liikunnan ja sosialiseeraamisen lisääminen. Yhden tuttavan koira pääsi lihomaan, vaikka ruoka olikin ennallaan, koska emännän uuden työn takia koira ei saanut ihan riittävästi liikuntaa - kunnes emäntä huomasi, mistä oli kysymys. Agility tipautti äkkiä kilot normaaliin ja kropan sutjakaksi kummaltakin.

"Ubi est actio hic?" Missä täällä on säpinää?

DedMoroz
Seuraa 
Viestejä19793

Minkä ikäisestä koirasta mahtaa olla kyse?
Vanhemmiten energiatarve vähenee ja kilot nousee. Voit kokeilla vaihtaa matalaenergisempään muonitukseen, jos vanhasta koirasta kyse.

Jotkin sairaudetkin voi kai myös tulla kyseeseen - pukkaavat nestettä kehoon jne.

Jos olet huolissasi, niin vilautapa koiruuttasi tohtorille; saat parhaan arvion ja asian pois päiväjärjestyksestä.

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

Minulla on ollut koiria kymmeniä vuosia ja olen todennut aina uudestaan, että ruoan rajoittaminen on ainoa keino pitää koira hoikkana. Joku oli nuorena huono syömään, mutta aikuisena maistui kaikki mahdollinen. Ne ruokapussien suositukset ovat ihan päättömiä (haluavat tietysti myydä oikein olan takaa). Minä syötän n. kolmasosan suosituksista, ja siitä huolimatta lihominen on aina vaarana. Tietysti tulee annettua kuivaa leipää ja muuta "jätettä" lisäksi. Mutta suurin syy on, että kulutus pienenee vanhemmiten. Ainakin tunnin lenkki päivässä auttaa myös asiaa.
Olen aina ihmetellyt koiranomistajia, jotka päivittelevät sitä, miten koiralle täytyy ostaa hienoimmat "pateet" (metallipurkissa, luonnonsuojelurikos!), kun se ei tavallisia muroja syö. Onko se vain sitä, että koira on opetettu hienoille ruoille, vai voiko joku rotu/yksilö olla sellainen, että kuolee nälkään, jos saa vain tavallista ruokaa?

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat