Seuraa 
Viestejä246

Luin artikkelista ( http://www.anttiheikkila.com/ravinto2.html ) , että mikroaaltouuni tuhoaa lähes kaikki ruoan vitamiinit, entsyymit ja antioksidantit.

Tiedättekö, onko asiasta tehty tutkimuksia?

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (71)

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670

Lämpö tuhoaa vitamiineja. Aivan sama keitätkö, paistatko vai mikrotatko. Paitsi, että keitettäessä osa vielä huuhtoutuu veteenkin.

Oleellista on oikean pituinen kypsennys, jolloin lämpötila ei pääse nousemaan niin korkeaksi, että vitamiineja tuhoutuu liiaksi.

Volitans
Lämpö tuhoaa vitamiineja. Aivan sama keitätkö, paistatko vai mikrotatko. Paitsi, että keitettäessä osa vielä huuhtoutuu veteenkin.

Noinhan se on. Vitamiinit ja monet muutkin orgaaniset molekyylit eivät kestä suuria lämpötiloja vaan hajoavat tai reagoivat muiden yhdisteiden kanssa, eli tässä asiayhteydessä "tuhoutuvat".

Mikrouunin säteily on sähkömagneettista ja ei siten käsittääkseni aiheuta solumuutoksia valmistettavassa ruoassa. Lieneekö mikroruoan "vaarallisuus" peräisin ajatuksesta että uuni "säteilyttää ruokaa"? Magnetroni ei kuitenkaan ole hiukkassäteilijä joten kyllä mikroaaltouunilla voi kypsentää sapuskat aivan huoletta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Neutroni
Seuraa 
Viestejä46535
taksikuski
Luin artikkelista ( http://www.anttiheikkila.com/ravinto2.html ) , että mikroaaltouuni tuhoaa lähes kaikki ruoan vitamiinit, entsyymit ja antioksidantit.Hysteeristä roskaa (mikroaaltouunin vaikutusten osalta, muuta tekstiä en kommentoi). Terveyden kannalta nopea lämmittäminen mikroaaltouunissa on yksi parhaita ruuan lämmitys- tai kypsennysmenetelmiä. Paistamalla saa kyllä monista ruuista paremman makuisia.


Tiedättekö, onko asiasta tehty tutkimuksia?

On tehty. Paistaminen ja vastaavat pintaa kuumentavat menetelmät tuottavat epäterveellisiä yhdisteitä, joita ruokaa taaisemmin lämmittävä mikroaaltouuni ei normaalikypsennyksessä tuota. Ongelma on lähinnä se, että voimakas kuumennus tuottaa myös hyvanmakuisia yhdisteita (vai lienevätkö samoja kuin ne vaaralliset). Mutta niinhän se pääsääntö ruuassa menee, että hyvää ja terveellistä ei saa samassa safkassa.

Kaikenlaiset hihhulit, jotka eivät käsitä miten mikroaaltouuni toimii tai miten ruoka kypsyy, väittävät mitä sattuvat, mutta, kuten yleensä, heitä ei kannata ottaa vakavasti.

taksikuski
Seuraa 
Viestejä246

Niinpä. Tässäkin voi olla oikeastaan tyypillinen argumentaatiovirhe. Tietyllä arvostetulla arvolla ja auktoriteetillä puhutaan aivan jostakin muusta kuin mitä kyseisen arvon pätevyysalue kattaa. Lääkärin roolissa puhutaan ravinnosta ja jopa tekniikasta, vaikka lääketieteellisessä ei ravinto-oppia taikka tekniikkaa oikeastaan kovin opeteta. Ravintotieteilijät ja insinöörit osanevat alueen paremmin. Sama ongelma esintyy myös toisessa tapauksessa esim. evoluutiokeskustelussa eään toisen lääkärin tapauksessa, missä Suomen ehkäpä eräs kuuluisin fundamentalisti lääkäri väittelee evoluutiosta julkisuudessa, vaikka hänellä ei ole biologin koulutusta. Biologi osanee tässä tapauksessa paremmin ks. evoluution kuin lääkäri.

Hihhulismia siis kaiketi.

Vierailija

Mitenkään vitamiineihin liittymättä; jos liian kauan kuumentaa, niin safkat menee pilalle ihan samalla tavalla kuin uunin, grillin ja hellankin kanssa.

Tapanani on usein sulattaa pakastimesta muutama viipale leipää mikrolla. Joskus menee vähän liian kauan ja leipä on ensin höyryttyneen pehmeää, mutta kuivuu nopeasti kovaksi. Ei saa mikrottaa liian kauan, sillä se saa veden karkaamaan leivästä ja se kovettuu.

MarsMan
Mikrouunin säteily on sähkömagneettista ja ei siten käsittääkseni aiheuta solumuutoksia valmistettavassa ruoassa. Lieneekö mikroruoan "vaarallisuus" peräisin ajatuksesta että uuni "säteilyttää ruokaa"? Magnetroni ei kuitenkaan ole hiukkassäteilijä joten kyllä mikroaaltouunilla voi kypsentää sapuskat aivan huoletta.

Tarkoittanet, että mikroaaltouunin säteily ei ole ionisoivaa? Sillä "sähkömagneettisuushan" ei todellakaan ole mikään vaarattomuuden tae, onhan esim. UV- ja gammasäteilykin sähkömagneettista säteilyä. Mutta mikroaallot ovat noihin nähden spektrin eri päässä, UV ja gamma ovat lyhytaaltoisia, ja näkyvän valon yläpuolella, kun taas mikro- ja radioaallot ovat näkyvän valon alapuolella.

Parhaat mikroeinekset ovat mielestäni pinaattikeitto ja janssonin kiusaus.

Kertokaa, miksi HK:n janssonin pohja on aina "limaisessa anjoviseritteessä"? Pakkaus pitäisi viedä HK:n pomolle, joka avaisi sen liituraitapuvussaan tai jakussaan ja saisi syliinsä lorauksen "anjovismehua"

ei ruoka mene pilalle, mutta maku lähtee. Ja jos maku lähtee, niin jotain ydisteitä on selkeästi hajonnut pienemmiksi osasiksi, ja se voi olla hyvä asiakin, mutta ei kyllä mikrossa voi valmistaa ku popcornia, jos haluaa nauttia ruuasta.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä46535
Armitage
ei ruoka mene pilalle, mutta maku lähtee. Ja jos maku lähtee, niin jotain ydisteitä on selkeästi hajonnut pienemmiksi osasiksi, ja se voi olla hyvä asiakin

Ei se maku mihinkään lähde. Sitä vaan ei koskaan synny. Paistamisessa muodostuvat yhdisteet ovat erittäin tärkeitä maun tuojia. Kyllä melkein mikä tahansa ruoka-aine maistuu raakana aika miedolta.

Toki kuumentaminen muuttaa ruuan kemiallista koostumusta. Siksi ruoka kuumennetaan, että sen rakenne ja koostumus muuttuvat. Siinä suhteessa on merkitystä vain lämpötiloilla, ei sillä miten energia ruokaan tuodaan.

Mikro ei paista. Siksi se on mautonta verraten paistettuun ja keitettyynkin ruokaan, jossa aromit sekoittuvat.
http://tinyurl.com/scb2r
http://www.beyondveg.com/tu-j-l/raw-coo ... d-1d.shtml
http://cat.inist.fr/?aModele=afficheN&cpsidt=17028759
"Résumé / Abstract
Maillard's paper of 1912 describing the reaction between amino acids and sugars is both innovative and visionary. It provides original and still-valuable data on the chemistry of a new reaction and foresees its involvement in many scientific and biological domains, even in human pathology. This paper was ignored by the scientific community until 1941. In 1948 the Maillard reaction was definitely recognized as being responsible for the browning and loss of nutritive value of heated milk powders. There was then a continuous increase in papers on the chemistry of this complex reaction to identify its various pathways: in food science, to evaluate the influence of reaction parameters (pH, T°, time, sugar reactivity, concentration of the reagents, water activity, glass transition temperature) on the evolution of the reaction and on changes in food quality; in nutrition, to quantify the loss of bioavailability of essential amino acids; on the metabolism of the reaction products and on the physiological effects of the ingested Maillard reaction products. The significant scientific advances and the key persons and pioneers who contributed much to the understanding of the Maillard reaction are presented. The food industry is directly concerned with the occurrence of this reaction in processed foods and contributed significantly by its own research to understanding the phenomena and to optimizing the processes and conditions of food preparation in order to preserve the nutritional, safety, and organoleptic qualities of foods."

http://hgic.clemson.edu/factsheets/HGIC3860.htm
"Microwave-safe Containers: Consumers are advised not to use plastic containers, which were not intended for microwave use, in the microwave. This would include margarine tubs, whipped topping bowls and cheese containers that can warp or melt from hot food, possibly causing chemical migration. Remove food from store wrap prior to microwave defrosting. Foam trays and plastic wraps are not heat stable at high temperatures. Melting or warping from hot food may cause chemicals to migrate into food. Avoid letting any plastic wraps or thin plastic storage bags touch foods during microwaving. Never use brown grocery bags or newspapers in the microwave."

Mielestänio mikro on turha, meluisa pikahärpäke, jossa desinfioi hyvin tiskirättejä.
Nyt minulla ei ole mikroa, vaan krilliuuni kiertoilmalla. Se ruskistaa ja paistaa hyvin mitä tahansa.

Pikku Gen
Seuraa 
Viestejä3210
tietää

Nyt minulla ei ole mikroa, vaan krilliuuni kiertoilmalla. Se ruskistaa ja paistaa hyvin mitä tahansa.

Krilliuuni? Oletko hetulavalas?

Anteeks'. Kijroitusvihreet vain joskus tuovat hauskoja assosiaatioita...

"Ubi est actio hic?" Missä täällä on säpinää?

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Leuka

Kertokaa, miksi HK:n janssonin pohja on aina "limaisessa anjoviseritteessä"? Pakkaus pitäisi viedä HK:n pomolle, joka avaisi sen liituraitapuvussaan tai jakussaan ja saisi syliinsä lorauksen "anjovismehua"

Liian vähän kermaa ja liian paljon vettä - ts. eivät osaa tehdä.

Janssonin kiusauksessa oleva kastike koostuu kermasta ja anjovisten säilöntäliemestä, joka on pääasiassa vettä. Kun kermaa on tarpeeksi nämä yhdessä perunoista irtoavan tärkkelyksen kanssa muodostavat emulsion. Rasvatärkkelysseos ei kuitenkaan voi sisältää kuin pienen määrän vettä. Liika vesi aiheuttaa juoksettumisen, eli vesi irtoaa emlulsiosta ja rasvaa painavampana valuu laatikon pohjalle.

http://www.fsis.usda.gov/Fact_Sheets/Mi ... /index.asp
"How do microwaves cook food?
What are power levels?
Do microwaves cook food from the inside out?
Do microwaves cook food safely?
What is "standing time"?
What are the USDA recommended temperatures for microwaving food safely?
Is it safe to microwave food only until partially done?
Is it safe to cook stuffed poultry in a microwave oven?
What is the best way to thaw frozen food in a microwave oven?
How do you safely reheat cooked food in a microwave oven?
What containers and wraps are safe to use in the microwave oven?
Is it safe to use aluminum foil in a microwave oven?
How do you determine if a utensil is safe to use in a microwave oven?
How does wattage affect microwave cooking?
Do microwaves make food "radioactive"?
Can a microwave oven be used for home canning?
What is "arcing"?
What is "erupting"?"

Oli unohtua että mikro on vähentänyt ruokamyrkytyksiä, koska kuumennus, joka sillä on helppoa, tuhoaa mikrobeja, vaikka bakteerien toksiinit siihen jäävätkin.

Vierailija
Asimov
Mikset tiäremiäs kirjoita omalla nimelläsi?

Miksi pitäisi kirjottaa omalla nimellä.

Liian vähän kermaa ja liian paljon vettä - ts. eivät osaa tehdä.

Janssonin kiusauksessa oleva kastike koostuu kermasta ja anjovisten säilöntäliemestä, joka on pääasiassa vettä. Kun kermaa on tarpeeksi nämä yhdessä perunoista irtoavan tärkkelyksen kanssa muodostavat emulsion. Rasvatärkkelysseos ei kuitenkaan voi sisältää kuin pienen määrän vettä. Liika vesi aiheuttaa juoksettumisen, eli vesi irtoaa emlulsiosta ja rasvaa painavampana valuu laatikon pohjalle.

No niinpä tietenkin. Terveellisyys pilaa taas hyvän tuotteen. Ihmettelinkin, miten janssonissa voi olla niin vähäinen rasva%. Eli se kuohuu HK:n uunissa yli sen mustan muovirasian ja visvoo allensa sillinhajuista nestettä. Prosessissa olis viilaamista.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat