Seuraa 
Viestejä8643

Kävi sitten niin että se yksi tyyppi ampui vasan. Oli rämpinyt jollekin hiton suosaarekkeelle 700 m umpihangessa passiin ja niittasi sen sinne. Emä meni menojaan kuten on tapana. Raahattiin se vasa metsäautotien päähän. Nyljettiin ja jäätiin nuotiolle. Sillä ampujalla oli kumma kiilto silmissä. Otti koiran ja lähti emän jäljille. 11 hemmoa oltiin siinä nuotiolla, kun puolen tunnin päästä kuului kaksi laukausta ja toteamus LA:sta että lupa on sitten täysi. Se tyyppi oli rämpinyt sen emän perässä 2 kilometriä suolla puolen metrin hangessa. Mutta se kiilto silmissä oli kyllä tasan luolamies eikä mitään muuta. Että semmoinen päätös hirvihommiin tällä kertaa.

Tajuaako kukaan, että tuo juttu voi tuntua aivan selvältä. On ollut aina pyyntimiehiä ja saantimiehiä. Tuo on sitten saantimies.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (53)

Vierailija

Ymmärrän täysin tuon fiiliksen,sama meininki kun lähdin mökillä pimeässä ja myräkässä verkkoja hakemaan järveltä,muiden jäädessä mökkiin lämmittelemään.
Kun toin kalat myrskyn keskeltä mökille siivottavaksi,oli sillä hetkellä "luolamies" olo..

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643
installer
Ymmärrän täysin tuon fiiliksen,sama meininki kun lähdin mökillä pimeässä ja myräkässä verkkoja hakemaan järveltä,muiden jäädessä mökkiin lämmittelemään.
Kun toin kalat myrskyn keskeltä mökille siivottavaksi,oli sillä hetkellä "luolamies" olo..

Mainiota. En ole yksin tämän tunteen kanssa. Nuo tyypit (kuten sinä) ovat niitä, jotka järkkäävät purtavaa isolle yleisölle. Se on oma rotunsa.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Elämyspuuhailua on nykyinen metsästys.
Olen joskus miettinyt millaista se on ollut silloin kun se oli ammatti ja välttämätön paha.
Aluksi saaliin vaanimista tunti- tai päiväkausia kylmissään ja nälissään tai pitkä takaa-ajo. Kiivas taistelu keihäin tai nuolin.
Sitten saaliin raahaaminen kotiin pitkänkin matkan päästä. Vaikkapa 100 kg taakka umpimetsässä ja vesistöjä kiertäen tai ylittäen.

Mitä olisi tuo elämyksistä tuuminut. Kyselijä olisi melko varmasti nokka verillä etsinyt jonkun muun juttukaverikseen.

Vierailija

Nykyinen elämysteollisuus on mielestäni hiukan munatonta touhua, ts. suorituksissa ei ole todellisia riskejä kaikkien turva ja varmistelujärjestelyjen takia.

Miksei esim. järjestetä perinteistä hirvenhiihtoa mies vastaan hirvi, aseena pelkkä keihäs ja puukko.Estäneekö eläinsuojelulaki tämän?

Voisihan tässäkin olla kuitenkin varmistusmiehet aseiden kanssa.

Ehkä hirven hätyyttämienen on liian julmaa,mutta juoksutetaanhan hevosiakin raveissa.

PS. Hirveähän ei tarvitsisi edes tappaa,keihäässä voisi olla vain maalilla merkitsemiskärki.

Toisille se on ammatti, toisille harrastus ja toisille molempia. Elämyspuuhaa siinä samassa tai ei, onhan se silti luonnollista, että tietyt vaistot touhussa heräävät. We are what we are.

Niin erikoistuneisiin yksilöihin pohjautuva yhteiskunta tämä on, että varsinaista vaivaa ei tarvitse ateriansa eteen useimpien enää nähdä. Kävelee kauppaan ja ostaa jauhelihaa, taikka tilaa pizzan kotiin. Siksi tuskin lähtisin hirvimetsälle vaivaa näkemään, vaikka toki se olisi mielenkiintoista itsensä tutkimista.

Hieman offtopic kai, mutta; tulikin tuosta mieleen, miten surkeaa on, kuinka jotkut vanhemman polven ihmiset moittivat nuoria siitä, miten naurettavia heidän erätaitonsa on ynnä muuta vastaavaa. Kenen, tai pikemminkin minkä syy se on? Yksinäänkö ne asiat pitäisi oppia - tai peräti vain automaattisesti yhtäkkiä osata? Eivät hekään mitään osaisi, elleivät olisi eläneet sellaisissa olosuhteissa, joissa heidän opettajansa näitä taitoja näkivät tarpeelliseksi opettaa.

Kyllä nykyinen elämysteollisuus toisaalta antaa melkoisia riskejäkin jos puhutaan extremeurheilusta, jota vanhempi polvi ei harrasta tai kovien huumeiden käytöstä (jossa riskit ovat samaa luokkaa). Entisaikoina extremeurheilua ei ole pahemmin harrastettu, kun ojn ollut sitä extremeä tarpeeksi omassa elämässä. Puhumattakaan ennen 1880-lukua lääketieteessä vallinneesta tilanteesta... On siinäkin ollut melkoista extremeä.

Vierailija

Millä kaliberillä niitä hirviä ammutaan nykyään? Vielä vanhat sotilaskaliberit on suosittuja?.

308 ja 7.62 * 53R taitaa olla suosituimmat kaliiberit. Ja nehän ovat noin periaatteessa se ja sama. Saisikin käyttää vielä 7 millistä sotilaskiväärin hylsyllä. Oli kuulemma hirvi lentänyt selälleen vaikka olisi osunut vain jalkaan.

young man nihilist

Hieman offtopic kai, mutta; tulikin tuosta mieleen, miten surkeaa on, kuinka jotkut vanhemman polven ihmiset moittivat nuoria siitä, miten naurettavia heidän erätaitonsa on

Hei, älä välitä. Kyllä pohjoisessa nauraa nuorempikin väestö "etelän erämiehille".

Vierailija

Ei siinä kummempia erätaitoja tarvita,moottorisaha ja kosankaasupoltin mukaan veneeseen.ei kylmä pääse yllättämään.

Vai pitäisikö jotain tuohisia veistellä?

installer
Ei siinä kummempia erätaitoja tarvita,moottorisaha ja kosankaasupoltin mukaan veneeseen.ei kylmä pääse yllättämään.

Vai pitäisikö jotain tuohisia veistellä?

Raskasta olisi vaan vetää tuota venettä, kaasupoltinta ja moottorisahaa metsässä päivätolkulla Mutta onneksi sinne ei ole pakko mennä.

Juro Vonkaaja
Seuraa 
Viestejä274
installer
Miksei esim. järjestetä perinteistä hirvenhiihtoa mies vastaan hirvi, aseena pelkkä keihäs ja puukko.Estäneekö eläinsuojelulaki tämän?

Eläinsuojelulakipa hyvinni, ja kaiken maailman miehisiä urheiluja paheksuvat kettutytöt ja greenpeiecet. Nämä syyt estää hirvien takaa-ajon ja töhrimisen maalilla elämysharrasteena. (Sinänsä paradoksaalista, kun edellämainitut kuitenkin hyväksyvät kettujen sotkemisen maalilla)

Mutta on siinä myös sellainen näkökulma, että hirvi on nykyään hyötyeläin ja niitä tapetaan ravinnoksi, tavoitteena joillakin gurmeetason herkku. Jos hirvi juoksutetaan läkähdyksiin ja tökitään hengiltä keihäällä, niin gurmee nautinnoille saa sanoa hyvästit. Tuollainen näännyksiin juoksutettu liha on niin täynnä stressihormoneja ja maitohappoja, että ei se kelpaa edes nykyajan hemmotelluille koirille. Ennen sillä ei ollut niin väliä, kun liha oli vaan välttämätöntä ravintoa ja pelasti kevättalvella kaatajansa perheen uhkaavalta nälältä pai peräti nälkäkuolemalta maistui miltä maistui.

Ideasi kaipaa jalostusta ja tässä oma kehitysideani.

Nyt kun nämä röyhkeiksi käyneet citykarhut ja sudet vie ihmispolojen yöunet ja piskit, niin tuo maalikeihäsideasi voisi ratkaista pulman. Aina kun karhu kolistelee roskista, susi kyttää perheen rakasta Mustia ja ilves jahtaa Misua, hälytetään paikalle urheita extremesankareita. He syöksyvät jalan (korkeintaan sukset tai lumikengät lisäapuna) itseään säästelemättä pedon perään ja ajavat sitä takaa, kunnes peto antautuu mies miestä vastaan mittelöön. Sitten urhea sankarimme töhrii elukan maalikeihäällä ja lopuksi pieksää sen pahanpäiväisesti keihään varrella niin että sen ei enää ikinä tee mieli hiipailla pihapiirissä.

Jos peto ei kerrasta opi, niin silloin seuraavassa erässä nähdään edellisen taistelun maalitahrosita, että tässähän on veteraani kyseessä ja sitten on sankarillamme lupa pieksää otusta kaksin verrooin enemmän ja lopuksi sankari saa puraista elukan hännänpään poikki metsästystrofeekseen, hieno voitonmerkki rintapieleen.

Näin saadaan pedot taas kunniottamaan ihmistä luomakunnan herrana ja EU:n komissaarit ovat tyytyväisiä, kun Suomessa ei tapeta ainutlaatuisia petoja huvikseen. Jotkut tiukkapipot voi tän tulkita eläinrääkkäykseksi, mutta onhan se pedollekin varmasti mieluisampi vaihtoehto jatkaa sukua ilman hännänpäätä kuin katsella metsästysmajan seinältä lasisilmin metsästäjien juopottelua. Hyvä tavoite pyhittää keinot.

Sellainen sääntölisäys vielä, että aloittelija extremet ja aremmat konkarit tyytykööt susiin, ne kun lopulta kuitenkin väsyttyään lannistuvat voittajansa edessä ja antavat pieksää itsesä ilman murinoita, sudenajoon riittää siis pelkkä hyvä kunto. Pidemmälle edenneet harrastajat, jotka ovat töhrineet viisi sutta, saavat kiivetä maalisuti hampaissaan puuhun ahdistamansa ilveksen kimppuun. Tästä ura etenee erauspoikia ja uroskarhuja pieksämään. Lopulta urhoista ne, joista on vielä maaliruoskan heiluttajiksi, saavat kokeilla menestystään pennullisten naaraskarhujen kanssa. Siitä koitoksesta hengissä selvinneet julistetaan kansallissankareiksi ja lajin aatelisiksi, jotka saavat tuoda markkinoille oman brandinsa nimiin suunnittelemiaan maalikeihäitä ja muita lajissa tarvittavia vermeitä.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Tuo edellinen on aivan oikein haasteltu extrem-harrastajille.

Meikäläisen extrem on ollut aika kevyttä vielä. Ekana syksynä oli ensimmäisellä viikolla niin lämmintä, että olin passissa T-paita päällä. Myöhempinä aikoina ei enää aloitettu syksyn lämpimillä. Moninaisia kertoja on tullut olluksi pikkukengät jalassa, kun ne ovat niin paljon mukavammat hiekkatiellä kävellä tai kuivan mäntykankaan sammalikossa seistä. On tietysti saappaatkin mukana, kun nuo luolamiehet kaatavat kuitenkin elukan jonnekin suolle. Pahinta tuossa extremessä on selän kipeytyminen hiljaa seisoessa tai retkijakkaralta nouseminen, kun polvet jäykistyy.

Että näin on raju meininki etelän hirvenkaadossa.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177

Retkijakkarallako se etelänaljut hirvijä pyytää ?
Meillä son vähäsen sitte erillaista , eikä nyt tänäsyksynä ole ollu mitenkhän lämmintäkhän. Siellä päällä 20 asthen son pakkanen tasasesti möllöttäny.
Mutta ei se kylmä haittaa ku ottaa väärtiläistä.
Mutta liika son siinäki liikaa, loppuu se kävely tai ainaki heikentyy.
Hirviki haistaa jos ukko haiseeko rankkitynnyri.

Olen mie nähny hirven , tai ainaki hirveksi sitä luulin.
Väärti se sano että soli vain orava , onko oravalla muka neljä jalkaa, ja
juokseeko se maassa Häh?
Koiraki huusi hirvi hirvi hirvi, eikä elukat ossaa valehella .

Hukkaki soli hetkotellu viimeviikolla, miese sitä ihmettelinki ku korpit liuvvas , no mikä raato se siellä ? Sunkhan näin kauas tiestä kukhan viitti hirveä ampuva , no kisuran raatohan se siinä oli.
Hukka soli sen syöny.

Naapurikylän pojat olit kans hirvenpyyvössä, semmosella maasturilla ajethin. Kuskiki oli hyvässä ajokunnossa niinku ne muukki, mikäpä se siinä. Tulthin illalla kysymhän ossaako Aslakki nylkejä hirven ?
No jo mie jo päivällä niitten pyyntiä kattoin , maasturin takapenkillä
istu kolme ukkoa , laitimmaisilla oli torrkot kourassa , piiput klasista ulkona. Oli ne jonku saanhet , olise vishin joskus ollu hirvi, nyt soli jauhelihhaa ku kolmella Petralla oli sitä paahettu . Eipä siinä paljoa ollu käthenottamista. Mitäpä mie nyljin mitä oli nyljettävissä, pojat kanto
jätesäkillä jauhelihat authon. Onneksi oli lyhyt kantomatka no korkeinthan 50 metriä.
Ja sitte moottorisahalla honka nurin ja jätöksien päälle isot tulet .
Sinne kavothin, veriset lumekki ne riethat poltethin.
Kattoin että Riuttalan pojat non riuttoja , minkä sille voipi.

Sai se Aslakki ja Väärtiki yhen , oli se hirvi sarvekki soli ko kottikärryt päässä. Soli väärti nähny illalla jäljet ja tietenki sotkenu ne.
Aamulla tulla veuhkas, son hirvi menny perävaaran tien yli nyt lähethän.
No met lähimmä , oli se ollu hirvi. No tehimmä juurakhon tulet ja kiehautimma kahvit. Ootethan ko se heittää syömästä ja pannee maata
sitte lähethän. Mieki panin nutukhat jalkhan , väärtillä jo olit.
"Nutukhan alla ei pakkaslumi narise ."
Seurailimma niitä syönnösjälkijä, väärti se viskutteli että son varmasti tuon tievan takana, siinä son semmosta katajikkoa siellä se makkaa jossaki. Nyt se me vasta hiljaa menimmä , ja niinku sanottu se piru hirvensarvi pilkisti katajikosta. Matkaa oli 30 metriä, hiivimmä hiljaa ku pirut vielä lähemmäksi. Emmä ees mithän ajatelhet, hirviku kuulee jopa ihmisen ajatuksenki , ja son tosi se.
Väärti anto merkin ja pysehyimmäku seinhän.
Hiljaa kuuntelimma sen hirven kuorsausta, väärti näytti merkkijä
siekö vai miekö? No mie vastasin merkillä sie.
No väärti meni vielä vähäsen lähemmäksi , seiso ku kuvapatsas .
Sitte tomahti se väärtin tuliluikku. Hirviriepu ei tienny meistä mithän , soli jo autuhamilla mailla. Niin se mekki yhen hirven saimma,piisaako se ?
No sempä se näkkee sitte.

Vierailija

Kannattaa tappaa pari omaa poroa ja lavastaa se petojen tekoseksi ,niin saa lihat ja valtiolta korvauksen.

Mutta suomalainen rehti potomieshän ei sellaista tee,eihän?

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643
Aslak
Retkijakkarallako se etelänaljut hirvijä pyytää ?

No tulilla tulee istutuksi jakkaralla. Mutta noilla kokeneemmilla on kokoontaitettavat nojatuolit plyysilämmikkeillä. Niillä ne istuvat passissakin. En ole päässyt vielä niin pitkälle harrastuksessa.

Ja tiedänhän minä tuon pohjoisen tosierätouhun. Siellä on hyvä ajella maastureilla ja ikkunasta jahdata. Jos ei muuta saa niin aina voi lahdata poron kun on keskellä eimitään ja lähimmät vieraat silmät ovat kilometrien päässä. Siinä vasta ovatkin sankarit asialla.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177

Niin se vain sattuu olemhan että nuo " Rambot " hirvenpyynnissä
ovat etelästä lähtösin.

Meillä pyyvethän erilailla hirviä, porukkapyynthin ei ole menty, eikä milhän ilvhellä Aslakkia saatas istumhan "passissa " retkijakkaralla.
Eikä meilläpäin passimiehet hirviä ammu. Ei hirvi ole täällä niin tyhmä että tuollakonstilla tapattaa ittensä.
Hyväku pysyvät minuutin pari koiranhaukussa, sitte menhän ja luijjaa ja kauvas, 20 kilometriä on vähin matka minkä tolvaavat.
Sen tolvattuans kurkkivat takapäin, että vieläkö se hurtta tullee perässä?
Niimpä niitä ei ajomettästyksellä kannatte pyytää. Son paraskonsti
millä me väärtinkans pyyvämmä.
Eikä mejänperän pyytömiehet ylhens pyyvvä isoilla porukoilla, korkeinthan muutama mies soppii porukhan.
Kolme miestä on jo liikaa, kaks sopiva mutta yksin son parasta hirviä pyytää.
Son kokonhan eri asija miten lupia anothan, mejänkiporukassa on luvan anojia 14 ukkoa. Tiijjä sitte yhthän montako ovat saanhet ?
Ei ne tyhjää saalhisthan huutele.
Ilmotethan hirvi pari malliksi, sitte lopullinen ilmotus ko pakastheshen ei ennää mahu.
Poroa ei kyllä kukhan ammu , ei ees vahingossa .

Installer höpisee joko tahalhans tai tietämättömyyttäns.
Jokhainen poro joka toethan pevon tappamaksi käyhän tarkastamassa.
Joskus se saattaa tarkastus viipyä viikon pariki, ei se ennää niin vanha raato kelpaa ihmisravinnoksi. Lisäksi täytyy raavosta tai ympäristöstä
löytyä selvät merkit pevosta. Ei korvaukshen riitä pelkkä raato.
Kaikkein vähiten raato josta on lihat leikattu pois.
Monesti son poromiehelle suuri tappio poron menetys, sehän on melkein aina tuottava naarasporo.
Yksityisillä poromiehilläku niitä hirvhaita ( koirhaita poroja ) ei juuri ole.
Poronhoito yhteisöllä "palkisella" ne hirvhat enimmäkshen ovat.
Palkisella on oma poromerkkiki .
Yksityisen porot on ylhens naarhaita tai sitte turismikäytössä olevia kouluutettuja härkiä ( kuohittuja poroja).

Niin että on se eroja hirvenpyyvössäki maan eri osien välillä.
Mejänki porukan ( 14 miestä) on semmosia kaikki jokka haluavat yksin , tai korkeinthan yhen kaverin kans pyytää hirviä.
Kauhistus olis jos isompi porukka kalistelis kattiloita pitkin mettiä, ja
muutamat ukot istus retkijakkaralla ja ootettas että hirvi ajethan ampumahollille. Jos se tuohon menis Aslakki lopettas hirvenpyyvön ja heti. Joskus on meilläki pojat kiertänhet hirvien " takapuolelle" ja naakinhet sieltäkäsin , met väätin kans olemma naakinhet toishalta
vasthan. Useasti se met olemma kerinhet ampumhan ennen poikia.

Niin se pittää muistaa että täällä Lapissa ei hirviporukhan pääse jos ei ole hirvikoetta ampunu, vaikka joissaki porukoissa on ajomiehiäki, silti
niilläki on torrakot olalla ja ampuvat hirven ku näkevät.
Ukko joka ei mettässä ennää pysty kulkemhan ei hirveä täällä nappaa.
No on se tietenki siihenki muutama poikkeus. Mutta ei mejän porukassa, jos Aslakki tullee vanhaksi eikä kykene koluamhan kairoja , son hirvenpyyntiki ohi , ja hyvä niin en miekhän ole koskhan lihaville ukoille hirviä ammuttavaksi taluttanu, eikä kenenkhän tartte niitä minun ethenkhän hääjellä.

Vierailija

No tulipa taas tässäkin selväksi että vain lappalaiset osaavat oikein pyytää hirviä ja "etelän aljut" ovat lihavia kusipäitä joiden eteen riista talutetaan ammuttavaksi.

Tyypillistä "lapin lallukoiden" juttua,onhan tätä vastaavaa kuultu sen parikymmentä vuotta mitä olen Inarinjärven tienoilla pyörinyt.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat