Seuraa 
Viestejä604

Vasta viime aikoina ajatusmaailmani lisäaineista on muuttunut. Olen kautta aikain kuvitellut, että lisäaineet ovat HUONOJA asioita, pahoja, tuntemattomia aineita, jotka aiheuttavat mitä lie sairauksia. Kiitos tästä vanhemmilleni ja ystävieni vanhemmille.

Mutta nyt asiaa hieman selvittäneenä, lisäaineet eivät enää tunnukaan vaarallisilta! Onko lisäaineiden vaarallisuudesta, joita Suomessa ja EUssa on käytössä, jonkinlaista näyttöä?

Jos lisäaine hajoaa elimistössä esim. alle 24 tunnissa, ja sitä tarvittaisiin esim. 10000-kertainen määrä verrattuna siihen mitä vuorokauden aikana pystyy realistisesti nauttimaan, jotta näyttöä vaarallisuudesta saadaan testeissä aikaan - niin eihän nyt aine silloin vaarallinen ole?!

Söi vaikka C-vitamiiniä, niin jos sitä nauttii 10000-kertaisen määrän, niin eiköhän näyttöä epäterveellisyydestä saada?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (8)

Taas näitä suhteuttamista vaativia asioita.
Muinoin kun syötiin mitä sattui löytymään, niin "lisäainneet"(mm. kvartsikhiekka) tuhosivat hampaat, niin että elinikäodote oli n. 20 v, koska kuoli nälkään tai puutostauteihin.

Tietysti on nuo roskaruuat, eli keksit ja makeiset, joita ei muutenkaan kannata syödä. Nyrkkisääntö on että jos pehmeä tuote säilyy kuukausia, niin ei se lisäaineeton ole.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä42639
Pride
Vasta viime aikoina ajatusmaailmani lisäaineista on muuttunut. Olen kautta aikain kuvitellut, että lisäaineet ovat HUONOJA asioita, pahoja, tuntemattomia aineita, jotka aiheuttavat mitä lie sairauksia. Kiitos tästä vanhemmilleni ja ystävieni vanhemmille.Eivät kai ne niin vaarallisia ole, ainakaan osoitetusti, mutta muuten niiden käyttö ei oikein innoita. Paljon lisäaineita käytetään siihen, että voitaisiin korvata kalliita raaka-aineita halvemmilla tai jatkaa niitä vedellä. Kyllä se teollisen ruuan laadussa väkisinkin tuntuu. Itse puhtaista raaka-aineista tehty ruoka on niin paljon parempaa, ettei teollisuusmönjiä paljoa huvita ostaa.


Mutta nyt asiaa hieman selvittäneenä, lisäaineet eivät enää tunnukaan vaarallisilta! Onko lisäaineiden vaarallisuudesta, joita Suomessa ja EUssa on käytössä, jonkinlaista näyttöä?

Pääsääntöisesti ei. Tosin en tiedä miten perusteellisesti niitä on ylipäätään testattu. Kyllä tämän päivän henki kemikaalien käytössä on se, että annetaan satakertainen kerta-annos rotille. Jos niillä henki pihisee muutaman päivän päästä, aine todetaan vaarattomaksi. Pitkäaikaishaitat sitten ilmenevät väestössä vuosikymmenien kuluessa, jos ilmenevät.

Mutta jos tuotakin asiaa hieman järjellä suhteuttaa, tyypin joka vetää naamaansa pihviä, voita, kermaa ja sokeria - tutkitusti suuria terveysongelmia liiallisesti nautittuna aiheuttavia ruoka-aineita - niin että napa paukkuu on typerä lietsoa itsepetosta siitä, että muka edistää terveyttään lisäaineita karttamalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Säilöntäaineista suurin osa toimii osmoosilla tai happamuutta säätämällä (nostamalla) tai myrkyttämällä pöpöt. Kaksi ensinmainittua ovat teoriassa vaarattomia, mutta tietenkin aine voi "siinä sivussa" olla myös ihmiselle myrkyllinen. Pöpöjen aineenvaihdunta on meistä melko kaukana ja sen takia yleensä viimeisinkin ryhmä on aika harmiton.

Lisäaineista monet ovat ihan luonnollisia monen E-koodin takaa löytyy esim punajuuriväri. Ovat usein kemiallisesti elimistössä harmittomiksi aineiksi hajoavia tai luonnollista kautta ulos tulevia. Usein ovat mukana antamassa rakennetta väriä tai makua ( Suomessa yleisimmin myytävien oliivien värisiä ei luonnossa ole vaan ovat värjättyjä ja värjäämättömiä violetteja ihmiset kammoksuvat ). Usein lisäineeton teollisuusmössö olisi kamalan rakenteista, väristä ja makuista. Niin meitä kusetetaan.

By the way... ihmetteli kerran miksi Weetos murot maistuvat siltä miltä palava autonrengas haisee, ja selvisihän se syy, pakkauksessa ensimmäisten joukossa mainittiin arabikumi.

Muistakaa että pakkauksessa valmistusaineet on mainittu osuutensa mukaisessa järjestyksessä suurimmasta pienimpään. Glukoosi-fruktoosi siirappia ja sokeria on ihan älyttömästi halpiselintarvikkeiden jatkona.
Ei kovin terveellistä mutta tulee valmistajille halvaksi. Ja amikset muuten syövät soijaa varmaan enemmän kuin veget, sitä kun lyödään kaikkiin halpoihin safkoihin jatkeeksi. Itse tunnistan jo kys aineen maun eineksessä.

KOSKAS te pääsette Mäkkäriin ?

AMEERIKAN ja erityisesti Bushin vikahan
tämäkin .

RIGHT ?

Välttäkää kevyttuotteita, esim. light-coca colaa, joka sisältää asesulfaamia sekä aspartaamia! Ostakaa mieluummin OIKEAA coca colaa, paljon puhtaampaa.

Finland.somefood.org -sivuilta saa kaikenlaista lisätietoa.
Tämä linkki on Finland Somefoodin kokoama lista elintarvikkeista, jotka sisältävät lisäaineita:
http://finland.somefood.org/?page_id=19045

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Välttäkää kaikkia sokeroituja juomia, limsoja ja mehuja jne. Ovat kuulema ainakin USA:ssa erittäin oleellinen syypää nuorison lihomiseen ja ihmisten 2. tyypin diabetekseen.

Miksi juotavassa nesteessä edes pitäisi välttämättä olla mitään makeutusta?

***

Itse en noita lisäaineita paljon jaksa tsekkailla. Elämä on ihan tarpeeksi monimutkaista muutenkin. Jotkut ulvovat että lisäaineet ovat Saatanasta ja jossakin tv-ohjelmassa niitä käytiin läpi ja ainakin osa on ihan tavallisia aineita jotka vain saavat koodinimen lisäaine kun niillä muokataan jonkin tuotteen ominaisuuksia.

Värjäämistä en kyllä ymmärrä. Kyllä vihannesten ja hedelmien jne. pitäisi kelvata sellaisena kuin ne ovat!

Rousseau
Välttäkää kaikkia sokeroituja juomia, limsoja ja mehuja jne. Ovat kuulema ainakin USA:ssa erittäin oleellinen syypää nuorison lihomiseen ja ihmisten 2. tyypin diabetekseen.Eikös Ameriikassa käytetä sitä high-fructose corn syrup -makeutusta?

In the United States, HFCS is among the sweeteners that have primarily replaced sucrose (table sugar) in the food industry. Factors for this include governmental production quotas of domestic sugar, subsidies of U.S. corn, and an import tariff on foreign sugar, all of which combine to raise the price of sucrose to levels above those of the rest of the world, making HFCS cheaper for many sweetener applications.

- Wikipedia

Ajallisesti ottaen noita superläskejä alkoi tulla enemmän juuri sen jälkeen, kun sokerista siirryttiin HFCS:ään (vuosina 1975-1985). Johtuu varmasti monestakin muusta asiasta, mutta pistäähän tuo miettimään.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Piru vie, niin se taisi ollakin. Katselin jonkun neliosaisen läskidokun mikä käsitteli aihetta, mutta nuo siirappihommelit menivät vähän ohi korvan/silmän, kun ne eivät omaa itseä kosketa millään tavalla täällä Suomessa.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat