Seuraa 
Viestejä45973

http://www.lansivayla.fi/paakirjoitus/vitkun

Omituista vitkuttelua Effican varjolla

Espoo on saanut toimeentulohakemusten käsittelyajat lain edellyttämälle tasolle Tapiolassa, Matinkylä-Olarissa ja Espoonlahdessa, mutta ongelmat jatkuvat Leppävaarassa ja Espoon keskuksessa. Vielä elokuussa hakemusten käsittelyajat olivat Leppävaarassa ja Espoon keskuksessa 12 työpäivää, mikä on selkeästi vastoin toimeentulolain henkeä ja kirjainta.

Espoo on jo pari vuotta pistänyt toimeentulotukihakemusten käsittelyn ongelmat asiakastietojärjestelmä Effican syyksi, mutta Effican syyttely ei enää kelpaa eduskunnan oikeusasiamiehelle, joka on ennenkin joutunut puuttumaan Espoon ongelmiin. Oikeusasiamies Riitta-Leena Paunio muistuttaa tuoreessa ratkaisussaan Espoota siitä, että kunnan on huolehdittava toimeentulotukihakemusten riittävän nopeasta käsittelystä myös silloin, kun tietojärjestelmässä on ongelmia.
Toimeentulotuki on yhteiskunnan tarjoama viimeinen tuki henkilöille, joiden tulot tai varat eivät riitä normaaliin elämiseen. Tukipäätökset tulee lain mukaan tehdä viiden työpäivän aikana, jotta ihmiset eivät esimerkiksi jää ilman ruokaa. Tähän huutoon Espoo ei jostain syystä ole pystynyt kunnolla vastaamaan, mikä on suoranainen ihme jo senkin vuoksi, ettei kaupunki ole ihan köyhimmästä päästä. Perusturvajohtaja Juha Metson ja asiaa hoitaneiden virkamiesten on syytä katsoa kunnolla peiliin, sillä oikeusasiamiehen lisäksi Espoon päättäjät ovat antaneet vitkuttelusta aivan riittävästi – osin tiukkaakin – palautetta.
Uusin selitys toimeentulopäätösten viivästymiseen on asiakasmäärän kasvu, mikä pitänee paikkansa ainakin Leppävaarassa, joka on Espoon nopeimmin kasvava alue. Selitys on silti huono, sillä väestöennusteet on keksitty ja ne ovat yleensä pitäneet paikkansakin aika hyvin. Kyse on siten ainakin osin viranhaltijoiden saamattomuudesta, sillä ongelma on ollut pöydällä ja julkisessa keskustelussa vaikka kuinka kauan.
Espoo on toistuvasti luvannut parantaa tapansa – ja niin nytkin – joten oikeusasiamiehen ratkaisu jää tälläkin kertaa nuhtelun tasolle. Ruokarahaa odottavan perheen kannalta tilanne on selkeän lohduton: kunta ei hoida lakisääteistä velvoitettaan, mutta pääsee tälläkin kertaa kuin koira veräjästä. (LV 22.9.2006)

  • ylös 0
  • alas 0

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat