Seuraa 
Viestejä9031
Liittynyt16.3.2005

Ihmisen ja simpanssin geneettiset yhtäläisyydet ovat niin suuria, että jotkut tutkijat ovat vakavissaan ehdottaneet simpanssin siirtämistä homo-sukuun eli ihmisten sukuun.

http://www.newscientist.com/article.ns?id=dn3744
http://fi.wikipedia.org/wiki/Homo_(suku)

Homo-suvun jäsenenä simpanssit olisivat samassa joukossa nykyihmisen lisäksi mm. neandereiden, floresinihmisten ja vanhempien lajien kuten erectuksen kanssa. Ihmisiä kaikki kuitenkin.

Nimeämiskäytäntö sanelee että simpanssi siirrettäisiin ihmisen sukuun eikä päinvastoin, sillä ihmisen suku on määritelty ensin:

http://www.guardian.co.uk/letters/story ... 94,00.html

Mitä siitä seuraisi että entiset simpanssit olisivatkin nyt esim. Kongonihmisiä? Koskisivatko ihmisoikeudet niitä? Entä ihmisen velvollisuudet? Luokiteltaisiinko Kongonihminen henkisesti jälkeenjääneeksi lajiksi ja vapautettaisiin rikosoikeudellisesta vastuusta kokonaan, tai jopa määrättäisiin holhouksen alaiseksi? Jouduttaisiinko Kongonihmiset vapauttamaan eläintarhoista?

Pelastuisiko simpanssi sukupuutolta kun sen tappaminen määritellään murhaksi ja kun ihmiset alkaisivat suhtautua kielteisemmin simpanssien vainoihin?

Sivut

Kommentit (75)

Ei, olemme liian erilaisia

vaikka geenejä tutkimalla päästäisiin kuinka lähelle tahansa, ei se tee simpansseista ihmsiä. ulkoiset seikat(kyyrykävely, puhetaidon puute jne.) ovat jo niin merkittäviä, ettei se yksinkertaisesti kävisi. sitähän ei tietenkään tiedetä, pystyisikö simpanssi lisääntymään ihmisen kanssa[size=75:g6bl4sph](eräs japanilainen nainen olisi vapaaehtoisesti harrastanut seksiä Oliver(väitettiin puutuvaksi renkaaksi) nimisen simpanssin kanssa, mutta pyyntö evättiin)[/size:g6bl4sph], mutta jos se on mahdollista, niin olisiko se silloinkaan riitävää?

niin no.. mielestäni Homo-suku tulee pysyä pelkästään ihmisen, ainoan oikeasti älykkään eläimen, yksinoikeutena.

[size=75:g6bl4sph]edit: yritin tehdä tekstistä helpostin luettavan[/size:g6bl4sph]

Määrittele älykkyys. Mielestäni erottelu pitäisi säilyttää, ei pelkästään erojen, vaan myös historiallisten seikkojen takia.

Simpanssi ihmiseksi, ei missään tapauksessa. Kas, kun ei lammasta lehmäksi. Simpanssi on eläin, haluaisiko viestiketjun aloittaja, että simpanssille maksetaan työttömyyskorvauksia, annettaisiin äänioikeus, ym?

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031
Liittynyt16.3.2005
tyson
Simpanssi on eläin, haluaisiko viestiketjun aloittaja, että simpanssille maksetaan työttömyyskorvauksia, annettaisiin äänioikeus, ym?

En minä halua että simpanssi määritellään ihmiseksi. Mutta jotkut ovat sellaista julkisuudessa esittäneet.

Käsittääkseni simpanssi voitaisiin määritellä ihmiseksi, koska:
Viimeaikaisten havaintojen perusteella homo sapiens ja neandrentaalin ihminen pystyivät risteytymään ja saamaan lisääntymiskykyisiä jälkeläisiä.

Aivan kuten ihminen ja neekerikin voi saada lisääntymiskykyisiä jälkeläisiä, eikä kai kukaan ole väittänyt neandrentaalilaista nyky-ihmiseksi.

Näin ollen koska ihmisen ja ihmisapinan erot ovat lajin sisäisesti merkityksettämät, niin muutkin apinalajit voitaisiin laskea ihmisiksi.

Ding Ding
Mitä siitä seuraisi että entiset simpanssit olisivatkin nyt esim. Kongonihmisiä? Koskisivatko ihmisoikeudet niitä? Entä ihmisen velvollisuudet? Luokiteltaisiinko Kongonihminen henkisesti jälkeenjääneeksi lajiksi ja vapautettaisiin rikosoikeudellisesta vastuusta kokonaan, tai jopa määrättäisiin holhouksen alaiseksi?

Minusta simpanssin ja ihmisen geneettinen eroavaisuus on verrattavissa länkkärin ja alkuasukkaan kultuurisiin eroihin. Kummassakaan tapauksessa konflikteja ei synny, elleivät ryhmät törmää toisiinsa. Olisin valmis äänestämään sellaisen lain puolesta, jolla taattaisiin kaikille itsensä tiedostaville olennoille oikeus elää elämänsä miten tahtoo, kunhan toisten itsetietoisten varpaille ei tallota.

Melkein aiheeseen liittyviä videoita, pacmanin pelaamista ja hyvä häviäjä:
http://www.youtube.com/watch?v=Rh8gfIcjQNY
http://www.youtube.com/watch?v=3wbVIgVi66k

Manticore
Käsittääkseni simpanssi voitaisiin määritellä ihmiseksi, koska:
Viimeaikaisten havaintojen perusteella homo sapiens ja neandrentaalin ihminen pystyivät risteytymään ja saamaan lisääntymiskykyisiä jälkeläisiä.

Mitä tekemistä neandertalilaisella on simpanssin kanssa?

NIIN, eikös se Tarzanin Janekin ollut simpanssi !

"Ota kiinni mistä saat ja pidä
vaikket saisikaan - rasvattu
liaani, p...le ... UAAAAHHH !!!"

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
Liittynyt16.3.2005

Ei simpanssi ihminen ole, mutta ihmisen oikeudet sille voisi antaa. Ihmisen vastuuta veroineen yms. sille olisi toki vaikea sysata, mutta en mina nakisi mitaan haittaa siita, jos kaikki ihmisoikeudet koskisivat sitakin.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

KYLLÄ! Minusta tuollainen kuulostaa hyvältä. Olisiko mahdollista vaikka maksaa heille työkyvyttömyys eläkettä tai jotain vastaavaa . Kouluttaa simpansseja orjan töihin? Olisiko mahdollista?
alla on pieni myönteinen kirjoitus aiheesta...

Mieluummin niin päin, että ihminen luokiteltaisiin simpanssiksi, tai ainakin apinalajiksi. Mitä tulee simpanssien eläkeoikeuksiin, niin tietysti samat oikeudet kuin muillekin apinalajeille. Kyllä kädellinen oppii tekemään myös työtä. Simpanssit voisivat esim. maalata taloja, ajaa bussia tai taksia, tai tehdä muita yksinkertaisia ja keveitä duunarin töitä. Myös tietokoneen näpelöintiä simpanssi tai paviaani oppisivat suht. helposti.

Chair
Seuraa 
Viestejä2799
Liittynyt6.9.2005
Aweb
Ihmisen vastuuta veroineen yms. sille olisi toki vaikea sysata, mutta en mina nakisi mitaan haittaa siita, jos kaikki ihmisoikeudet koskisivat sitakin.

Tarkoitatko myös äänioikeutta, oikeutta ilmaiseen koulutukseen ja yhteiskunnan tukemaan terveydenhuoltoon sekä työttömyyskorvaukseen? Entä olisiko oikein antaa kaikki ihmisen oikeudet ilman mitään velvollisuuksia?

"Die Theorie bestimmt was wir beobachten können."(Albert Einstein)

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031
Liittynyt16.3.2005

Muutama vastaaja haluaisi että ihminen pitäisi määritellä simpanssiksi eikä päinvastoin. Se olisi kuitenkin eläinsukujen nimeämissääntöjen vastaista, joten siihen pitäisi olla varmaan vähintäänkin hyvä syy, jotta niin voitaisiin tehdä.

Miksi ihmisen nimeäminen simpanssiksi olisi parempi kuin simpanssin nimeäminen ihmiseksi? En ymmärrä. Olisiko tarkoitus tietoisesti alentaa ihmisen arvoa, vai mikä siinä on takana? Vai onko kyseessä pelkkä vitsi?

Joka tapauksessa, minusta ihminen ja simpanssi ovat niin erilaisia että ne tulisi pitää eri suvuissa. Geenien yhtäläisyyksien määrään tuijottaminen ei ole tässä tapauksessa järkevää, eikä se mitään ehdottomia vastauksia edes anna.

Taas sama kysymys: miksi ihminen ei muka ole eläin? Perusteluja kiitos. Katsokaapa vaikka Wikipedian eläin/kädellisluetteloa, siellä se ihminenkin on. Eikä mitään uskontopaskaa, kiitos.

Ihminen on simpanssi, pienet geneettiset erot johtuvat varmaan siitä kun olemme nousseet pystyyn ja muusta jalostuksesta.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8640
Liittynyt16.3.2005

No entäs sitten, kun tulisi noita ihmis-simpanssi aviopareja aivan kun nyt ovat nämä muutkin epätyypilliset jo laillistettuja. Simpanssi perisi vaikka mitä kun se toinen kuolisi. Kuka sitten huolehtisi tuosta omaisuudesta luku- ja kirjoitus- ynnä puhetaidottoman simpanssin ollessa aivan ulalla.

Entä jos joku toteaisi jonkun uroksen hallitsevan jotain maa-aluetta ja ovela pimakko hoksaisi tuon. Avioituisi ja saisi sittemmin puoli viidakkoa perintönä. Olisiko tuo oikein?

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat