Seuraa 
Viestejä45973

Nykyään on kauhugenrestä luotu aivan oma taiteenlajinsa. Se on saanut syvällisiä moraalisia ja eettisiä merkityksiä elokuvissa ja kirjoissa -otetaan nyt vaikka kauhuelokuvan Omen I-III pahuuden ja hyvyyden välisen taistelun pohdiskelufilosofia tai vaikkapa Lord of The Ring, samaa fantasian keinoin.
Ja ylipäätään kaikissa -suurimmassa osassa kauhuelokuvia ainakin, lopussa paha saa palkkansa, joskus se on personifioitu paha tai ihminen, joka on luonut jotain luonnotonta ja pahaa.
Kirjallisuudesta voidaan poimia vaikkapa Stephen King, jonka kirjat ovat paljon moniulotteisempia kuin pelkkä hyvän ja pahan välinen taistelu, kun noissa kirjoissa pohditaan kaikkea ihmisen henkisestä kasvusta materian omistushaluun tai mihin vain. Kirjailija Dean R. Koontz on myös varsinainen filosofi omakehittelemänsä kauhugenren sisällä.
Mutta... mitä mieltä muut ovat, onko kauhugenre nykyään jonkinlainen osa korkeakulttuuria vai pelkkää pääntäytettä epäkypsille nuorille miehille, kuten olen kuullut joidenkin väittävän? Sarjassamme korkeakulttuuriset, sfääreissä leijuvat kulttuuri****päät... anteeksi nyt vain.

Minusta taas kulttuuria on kaikki mikä ruokkii mielikuvitusta.
Tunnustaudun ko. kirjallisuuden suurkuluttajaksi, kauhun ja fantasian, ja opiskelen silti tiedealaa korkeakoulussa. Kumman usein tuon genren lukijat arvellaan "amis"-luokkaan kuuluviksi.
(Ja, eipä silti, monet amikset ovat fiksumpia kuin tekohienostelua harrastavat akateemiset.)

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (1)

Vierailija

Vaikka Stephen King ja Dean R Koonz ja Omen -elokuvat ovatkin taytta roskaa, ei kauhu ole genrena mikaan sellainen aihe, joka estaisi sita olemasta korkeakulttuuria.

Edgar Allan Poe loi ja maaritteli aikoinaan Amerikkalaisen novellin, Kafka on muodonmuutoksineen valilla hyvinkin lahella kauhua, ja viimeisimpana oikeastikin taidokkaana kauhukirjallisuuden saavutuksena pitaisin Bret Easton Ellisin Lunar Parkkia, joka on milestani jopa aivan uutta luovaa ihan kaikilla kirjallisuuden saroilla.

Korkeakulttuurisia taide-elokuvakin on tietenkin kauhuelokuvan genressa tehty. Bunuelin ja Dalin Andalusialainen koira oli sita tietyilta aineksiltaan, David Lynchin Eraiserhead myos ja mikseivatpa kyseisen herran monet muutkin elokuvat. Lisaksi pitaisin Hooperin ensimmaista moottorisahamurhaajaa aivan kelvollisena elokuvana, samoin Raimin ensimmaista Evil Dead -rainaa, Spielbergin Tappajahailla oli ansionsa jne., mutta toki ne edustavat lajityypiltaan enemmankin valtavirtaa kuin varsinaista taide-elokuvaa.

Mutta vastauksena kysymykseesi, ei se etta lajityyppina on kauhu tai scifi esta jotain olemasta korkeakulttuuria ja taidetta. Kasittelytapa sen tekee, ei aihe. Nelimarkankin mielesta mista tahansa aiheesta oli mahdollista maalata arvotaiteen luokkaan meneva taulu, ja opsoituksena siita han maalasi kuvan kengista. Marcel Duchamp puolestaan signeerasi pisuaarin ja hanen taidehistoriaan jaanyt luomuksensa oli siina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat