Seuraa 
Viestejä45973

Onkohan teoriassa mahdollista löytää kaikkein suurimpien kaupunkien sisäisistä biotoopeista (puistot, viemäriverkot, asunnot tms) täysin uusiksi kehittyneitä eli mutantoituneita pieneliöitä? Ei, en tarkoita bakteereja, viruksia, mikrosieniä tai alkueläimiä -noita löytyy aivan varmasti, varsinkin viemäreistä.
Vaan hyönteisiä, matoja tms vastaavia. Nisäkkäät ja linnut sekä matelijat tuskin muuntunevat niin herkästi... -jaa, on todettu eräs mutaatio kyllä, lentokyvytön cityvaris. Tosin, eikös sekin ollut pelkkä ruoka-ainemuutos josta tuli lihas -ja luustopoikkeamia?
Jokin viemäreihin joutunut laakamato tai muu vastaava monisoluinen voisi mielestäni mutantoitua rajustikin, koska kemiallinen rasitus on jatkuva ja vaatii nopeaa sopeutumista. Laakamatoja ja ns. viemärilieroa on kuulemma noista jätevesiputkista joskus löytynyt.
Itse keräilen innokkaasti perhosia, ja urbaaniympäristöissä on tullut vastaan kaksi täysin poikkeavaa perhosmutaatiota, toisesta näköjään pysyvä pieni kanta pienellä puistoalueella.
Keräilen perhosia sekä mökillä Mäntyharjussa, perhetuttujen luona kirkkonummella että vanhempieni kaupunkiasunnossa Vantaalla -Vantaalla vain yöperhosia yksinkertaisesti polttamalla UV- perhosvaloa toisen kerroksen parvekkeelta. Vantaalla monet lajit ovat tummempia, lähes mustuneita -ns. teollisuusmelanismia.
Ja mutaatiokanta on sellaisen kuin Petomittarin, Crocallis elinguaria pieni kanta jossa siivet ovat vääristyneet, suipentuneet ljonkin verran sirppimäisiksi eteen -ja taaksepäin (näyttää kuin perhonen lentäisi neljän huonostileikatun puolikuujäljitelmän varassa) samalla kun tuntosarvet ja
takaruumis käyneet vähän epäsymmetrisiksi. Tätä kantaa elelee vain hyvin pienellä alalla eristyneessä puistossa.
Maaseudulta ja Kirkkonummelta taajamaympäristöstä pyydystetyt ovat kookkaampia ja normaalimallisia, eri on silminnähtävä. Noita mutantteja on pari kokoelmassani. Muiden keräilijöiden mukaan rutsautuminen luo tuommoisia kantoja, eli ne kehittyvät ihan omannäköisikseen...
Voikohan siitä tulla ihan oma lajinsa, vai kuoleeko kanta pois, mitä tuumisitte?
ja kun Suomessa tällaista, miten maailman muissa suurmetropoleissa ja todellisissa suurkaupungeissa?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (2)

Kesällä Ateenassa kerrottiin superhyttysen saasteiden takia syntyneen. Värinäkö ja muitakin hämähäkkimiehen hämmästyttäviä ominaisuuksia

Eikö mutaatio ole hyvä asia? Ihminenhän on itsekin mutantti, eikö? Olisishan se kiva, että saamme lisää elämää tänne, kun vanhat lajit kuolevat sukupuuttoon tai muuttuvat muiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat