Seuraa 
Viestejä45973

Missä tavallisesta ruokakaupasta saatavasta elintarvikkeessa on eniten proteiineja suhteessa energiamäärään? Raejuustossa on 16 % ja pari prossaa rasvaa ja maapähkinöissä proteiineja on 19 % (eli enemmän kuin naudanlihassa) mutta rasvaa yli 35 %. Ja nyt en tarkoita mitään lisäravinteita.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (18)

Vierailija

En tiedä, meneekö mielestäsi jo lisäravinteen puolelle, mutta soijarouheessa on yleensä yli 50% proteiinia. Joissakin jopa 70%. Harvemmin sitä kuitenkaan sellaisenaan syödään... Menee aika hyvin jauhelihan sijasta.

Mutsi duunas makaroonilaatikkoo johon (kasvissyöjä kun on) laittoi just soijarouhetta. Oli kyllä 100 kertaa parempaa ku jauhelihamakaronilaatikko.
muutenki ihmetyttää lihansyöjien hinku aina syödä lihaa. Siis niinku joka päivä pakko saada lihaa. Jos ei oo lihaa ruuassa niin se ei oo oikeeta ruokaa. Ehkä mun tuntemat lihansyöjät on vaan niin nirsoja.

Ittekkin syön kyllä lihaa myös mutta ihan kasviksillakin saa niin monipuolisia aterioita että ihmetyttää monien lihansyöjien asenne.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Maalaishyytelössä, eli aladoobissa on muistaakseni tyyliin 18% proteiinia ja melkein 0% rasvaa. Ja hyvääkin on

Ravintoaineista Spirulinassa on eniten ravintoaineita. Proteiinia 60-70%.

Onko se tavallinen elintarvike, ei vaan levä, kaikista luontaistuotekaupoista saa.
--------------
Rohdoskasvi

Spirulina-suku kuuluu sinilevien Cyanophyta-kaareen ja sinivihreiden levien Oscillatoriaceae heimoon. Spirulina-sukuun kuuluu suuri joukko lajeja, joista erityisesti kahta lajia käytetään ja tuotetaan kaupallisiin tarkoituksiin. Nämä lajit ovat S. maxima jota viljellään Meksikossa ja S. platensis, jota viljellään sekä Thaimaassa että Kaliforniassa.

Siniviherlevät ovat pieniä mikroleviä, jotka viihtyvät alkaalisessa ympäristössä. Tavallisesti spirulinaa tuotetaan trooppisilla alueilla altaissa, jossa veden pH on selvästi emäksisellä puolella.

Vaikuttavat aineosat ja vaikutukset

Spirulinaa arvostetaan suuresti sen ravintoainesisällön perusteella. Levässä on 60-70% helposti imeytyvää proteiinia, sisältäen kaikkia essentiaaleja aminohappoja. Eläinkokeet ovat osoittaneet, että spirulina yksin riittää proteiinilähteeksi. Hiilihydraatteja levässä on 16-20%, mutta rasvoja vain 2-3%. Primaarimetaboliittien lisäksi levämassassa on runsaasti (5-8%) mineraaleja mm. sinkkiä, rautaa, magnesiumia, kalsiumia, kuparia, mangaania, fosforia, natriumia ja kaliumia. Lisäksi levässä on runsaasti beeta-karoteenia (110-200 mg/100 g), klorofyllia (1-2%), ksantofylliä (0,15-0,2%) sekä eräitä B-vitamiineja mm. B1, B6 ja B12 sekä E- ja K-vitamiineja. Spirulinan tumman sinivihreä väri johtuu fykosyaniini nimisestä polypeptidistä. Sen on todettu vaikuttavan luuytimen tyvisoluihin ja tehostavan veren muodostusta, jäljittelemällä erytropoietiini hormonin vaikutusta. Kiinalaisten tiedemiesten mukaan fykosyaniini säätelisi myös veren valkosolutuotantoa ja jopa silloinkin kun luuytimen tyvisolut ovat tuhoutuneet esimerkiksi kemikaalien tai säteilyn vaikutuksesta.

http://www.tohtori.fi/eviva/91.php3
----------------

Concentrated green superfood

Early research documented spirulina's safe consumption by traditional peoples. When scientists discovered that spirulina grew so fast, yielding 20 times more protein per acre than soybeans, they named it a food of the future. Spirulina is the best vegetable protein source, with a protein content of 65%, higher than any other natural food. Yet, an even greater value is found in its concentration of vitamins, minerals and other unusual nutrients.

Protein and amino acids

The building blocks of life are protein and amino acids. When comparing protein sources, several criteria should be considered:protein quantity, amino acid quality, usable protein, digestibility, and the negative 'side effects' from fat, calorie and cholesterol content.

Composition Protein

Spirulina has the highest protein of any natural food (65%)
; far more than animal and fish flesh (15-25%), soybeans (35%), dried milk (35%), peanuts (25%), eggs (12%), grains (8-14%) or whole milk (3%). Larger algae, like seaweeds, are macroalgae. They already have an important economic role. About 70 species are used for food, food additives, animal feed, fertilizers and biochemicals.

http://www.spirulinasource.com/earthfoodch2a.html

Tonnikalassa on muistaakseni yli 25% proteiinia ja samoin kanamunan valkuaisessa on paljon hyviä proteiineja mm albumiinia.

Tuna fish Protein Fat Calories

Fresh Tuna fish (with skin) 27g 4g 130
Tuna canned in oil 26.5g 8.8g 195
Tuna canned in brine 23g 1g 100

The body requires amino acids in specific proportions. If a food is low in one or more amino acids, those amino acids are called limiting amino acids, and the body cannot use all the amino acids completely. The most ideal proportion of amino acids is found in eggs. All other foods have some limiting amino acids.

Feeding tests rank proteins by Net Protein Utilization (NPU) value, determined by amino acid quality, digestibility (proportion absorbed by the intestines) and biological value (proportion retained by the body). Dried eggs (94) have the highest value, followed by milk (70-82), fish (80) and meat (67). Spirulina (62) is similar to grains and has a higher NPU than nuts.

http://www.weightlossforall.com/protein-tuna.htm

Ylläoleva linkki sisältää taulukon, jossa proteiin- kalorimäärää voi verrata kananmunaan, maitoon etc.

http://www.spirulinasource.com/earthfoodch2a.html

http://www.fineli.fi voi vertailla (suomeksi) elintarvikkeiden koostumuksia. Proteiinilistan kärjessä on liivate ja soijaproteiinikonsentraatti, mutta suurimmalla proteiinimäärällä varustettu oikea ruoka on kalkkunan rintafilee. Tonnikalassa on proteiinia vähemmän ja taas rasvaa enemmän, joten kalkkuna hakkaa sen kevyesti proteiini/energia-suhteessa.

Vierailija

iLL kirjoitti:
Mutsi duunas makaroonilaatikkoo johon (kasvissyöjä kun on) laittoi just soijarouhetta. Oli kyllä 100 kertaa parempaa ku jauhelihamakaronilaatikko.

Kait se nyt riippuu soijarouhemakaronilaatikosta ja jauhelihamakaronilaatikosta. Voi kai sitä tehdä soijamakaronilaatikkoa, joka on parempaa kuin jokin jauhelihaversio, ja voi kai sitä tehdä jauhelihamakaronilaatikkoa joka on parempaa kuin se soijarouhemakaronilaatikko.

Erona soijarouheella ja jauhelihalla ruoan makukysymyksessä on se, että jauhelihassa on maku, mutta soijarouhe on jokseenkin täydellisen mautonta. Soijarouhe on lisäksi aina soijarouhetta, mutta jauhelihaa löytyy eri elikoista eri makuisia ja vielä niiden eri elikoitten eri ruumiinosista jauhettunakin erimakuisia. Ja miksauksiakin löytyy. Mistä jauhelihasta siis puhut?

MD
Feeding tests rank proteins by Net Protein Utilization (NPU) value, determined by amino acid quality, digestibility (proportion absorbed by the intestines) and biological value (proportion retained by the body). Dried eggs (94) have the highest value, followed by milk (70-82), fish (80) and meat (67). Spirulina (62) is similar to grains and has a higher NPU than nuts.

Kyssäri: miksi spirulinan NPU -arvo on "vain" 62, jos se kerran sisältää painoon suhteutettuna eniten proteiinia ja vieläpä kaikkia välttämättömiä aminohappoja (mikä lienee harvinaista kasvikunnan tuotteille)?

Nechimide
Seuraa 
Viestejä14249

Ennen kuin ryhdytään proteiiniuskovaisiksi, niin muistutetaan mieliin että rasvaisissa kaloissa ja elintärkeitä omega-3-rasvahappoja, joten suosin niitä. Kala myös sulaa paremmin kuin nautasika ja melkein yhtä hyvin kuin kana.

No tuota soijajauheessa varmasti on proteiinia, kun siitä väännetään sojjapohjaisia lisäravinteita, että onko ne lisäravinteet sitten niin paha proteiinin lähde ...

Mites kaikki kaupan kevyleikkeleet? Niissähän on joku 2-3 prossaa rasvaa, eikä luulis että niissä hirveästi hiilareita olis.

Edit: tarkistimpa sitten. Tässä ravintosisältö:
[code:2rcryx2c] Ravintosisältö keskimäärin/100 g:
Energiaa 452kJ / 109kcal
Proteiinia 24 g
Hiilihydraattia 0,1 g
- josta sokereita 0,1 g
- josta laktoosia 0 g
Rasvaa 1 g
- josta tyydyttyneitä rasvahappoja 0,3 g
Ravintokuituja 0 g
Natriumia 0,8 g

Lihapitoisuus: 82 %[/code:2rcryx2c]
Eli mitä se loppu sitten on? 70% vettä? Aika kusetusta =)

Aweb

Erona soijarouheella ja jauhelihalla ruoan makukysymyksessä on se, että jauhelihassa on maku, mutta soijarouhe on jokseenkin täydellisen mautonta. Soijarouhe on lisäksi aina soijarouhetta, mutta jauhelihaa löytyy eri elikoista eri makuisia ja vielä niiden eri elikoitten eri ruumiinosista jauhettunakin erimakuisia. Ja miksauksiakin löytyy. Mistä jauhelihasta siis puhut?

Tosin soijarouheitakin on erilaisia ja eri lajikkeista tehtyjä. Lisäksi on olemassa erilaisia valmiiksi maustettuja valmisteita sekä valmisteita, joihin on sotkettu muita aineksia sekaan. Makueroja on jonkin verran - jokseenkin saman verran kuin maustamattomissa (jauhe)lihoissa. Raaka lihahan ei sinällään juuri kummoiselle maistu, äärimmäisen harvoin mitään (liha)ruokaa tehdään maustamatta - tosin sama pätee myös kasviksiin. Paistettunakin jauheliha on melko mitäänsanomattoman makuista, väittäisin ettei juuri paistetusta soijarouheesta eroa. Yleensähän liha on sitä 'maukkaampaa' mitä rasvaisempaa se on - ikävä kyllä.

Jotkut väittävät erottavansa makueron eri paikoissa kasvaneista viljoista, joten lienee sama pätee myös soijaan. (Kahvi lienee hyvä esimerkki siitä, miten eri lajikkeet ja valmistustavat vaikuttavat makuun hyvinkin paljon.)
Tulipahan vai mieleeni, kun itsekin jo yli 10 vuotta ollut kasvissyöjä ja monen monta kertaa on kyselty, että miten voin elää ilman lihapullia ja makaronilaatikkoa.

(Soijamakaronilaatikko muuten _on_ hyvää, kun oikein tekee..)

Kun puhutaan elintarvikkeiden proteiinpitpisuuksista, kannattaisi ensin selvittää itselleen mitä ne proteiinit oikeanti ovat
Otetaampa orgaanisen kemian kirja käteen ja katsotaan:
Varsinaiset proteiinit ovat polypeptideja , joiden molekyylipaino on suurempi kuin 10000 , joidenkin jopa 1000000, lisäksi ne koostuvat ainoastaan aminohapoista.
Proteiinit denaturoituvat helposti lämmön, raskaiden metallien suolojen, alkoholin, mineraalihappojen sekä alkaalien vaikutuksesta.
Eli elmistö hajottaa syömämme proreiinit aminohapoiksi ja valmistaa niistä itse tarvitsemansa yhdisteet.

tomi250
No tuota soijajauheessa varmasti on proteiinia, kun siitä väännetään sojjapohjaisia lisäravinteita, että onko ne lisäravinteet sitten niin paha proteiinin lähde ...

Vastaan hymiöstä huolimatta.

Eivät tietenkään ole. Mutta mihin normaalisti tarvii noin paljon proteiineja? Eri asia tietysti on, jos nostelee puntteja. Silloin suosittelisin kuitenkin soijan sijasta laadukasta heraa. En nyt muista mikä se ero oli mutta yleisesti pidetään parempana. Tosin onhan tuo hera sitten kalliimpaakin.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
-GZ-
Raaka lihahan ei sinällään juuri kummoiselle maistu, äärimmäisen harvoin mitään (liha)ruokaa tehdään maustamatta - tosin sama pätee myös kasviksiin. Paistettunakin jauheliha on melko mitäänsanomattoman makuista, väittäisin ettei juuri paistetusta soijarouheesta eroa.

Lihan maku syntyykin vain oikealla paistomenetelmällä. Kun liha ruskistetaan, niin pinta karamellisoituu ja siihen muodostuu sokeriyhdisteistä, jotka maistuvat. Tämän vuoksi kokit tekevät kastikkeenkin usein pannun pohjan fondista eli pintaan kiinni ruskistuneista pikku palasista.

Mitä rasvaisempaa liha on, sen paremmin se ruskistuu, koska rasva kestää lämpöä vettä enemmän (vesi kun kiehuu pois). Rasva myös pitää lihan mehukkaampana juuri samasta syystä. Rasvattomankin lihan saa mehukkaaksi (kuten sisäfile pihvin), kunhan vain paistaa sen todella kuumalla pannulla, jotta pinta karamellisoituu, mutta sisälämpötila ei nouse liiaksi (muuten vesi kiehuu ja pihvi kuivuu).

Ruskistumista ei tapahtu, jos pannu on liian viileä. Tämän vuoksi lihan ei tulisi olla jääkaappikylmää ja toiseksi lihaa tulee ruskistaa pannulla pieniss erissä, jotta pannu ei jäähdy liikaa. Jos pannu jäähtyy, niin lämpö laskee 100 C asteeseen ja liha alkaa ruskistumisen sijaan kiehua.

Valitettavan usein olen nähnyt varsinkin jauhelihaa ruskistettaessa, että ihmiset jättävät sen harmaaksi mössöksi - siis totaalisesti ilman ruskeaa hyvänmakuista pintaa.

Hyvin ruskistettu liha kaipaa vain vähän suolaa ja pippuria.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat