Seuraa 
Viestejä45973

Tuli tässä tyhmä kysymys mieleen:

Jos virtalähde syöttää 60V jännitettä virtapiiriin jossa on kaksi sarjaan kytkettyä vastusta joitten resistanssi on 100 ohm ja 20 ohm. Niin miten lasketaan kuinka paljon vastukset laskee virtaa piirissä jännitettä. Ja entä jos nuo vastusket olisi sarjaan kytkettyjä.

Minä en nyt ihan älynny tätä hommaa?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (8)

Vastusten sarjakytkentä. Jännitehäviö.
Ettei vain aihe ollut juuri äskettäin täällä?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ei tuo kysymys tyhmä ole.
Lasketaan esin virta mikä piirissä kulkee. Eli I=U/R. eli 60/120 joka on 0.5. Eli virtaa kulkee puoli ampeeria. Tiedämme siis että kahden sarjaankytketyn vastuksen päiden välissä on 60v jännite ja virtaa menee puoli ampeeria. Sitten tarkastelemme yksittäisten vastusten päiden yli olevaa jännitettä. U=IR eli 100ohm vastuksen päiden välillä on 50V jännite. Ja vastaavasti sitten 20ohm vastuksen päiden välillä on 10V jännite. Tämä tarkoittaa sitä, että jos nyt mittaat jännitteen 20ohm vastuksen päistä niin saat 10V. Tuota tarkoittaa piirin 'jännitehäviö'.

Onkos sinulla taas koulussa fysiikan koe? Fysiikan kirjaasi lukemalla selviää varmaan suurin osa kysymyksistäsi.

Kiitos henkilön "Raivomielen Unet" tuon laskemisen muistutuksesta.

Mutta jos kaksi rinnankytkettyä vastusta jotka ovat 100ohm ja 470ohm. On kytketty 9V jännitteeseen. Kuinka paljon ylipäätänsä muka tuosta paristosta voi virtaa repiä irti suurimmiltaan, koska kokonaisvirta on laskettuna 109mA ja jos virtapiiriin lisätään 200ohm vastus vielä noiden kanssa rinnan niin virta on jo 154mA ja jos virta ja jännite on suoraanverrannollisia niin eikö rinnankytkennässäkin jännite pitäisi kasvaa?

iisakka
Seuraa 
Viestejä848
nuclear
Kuinka paljon ylipäätänsä muka tuosta paristosta voi virtaa repiä irti suurimmiltaan, koska kokonaisvirta on laskettuna 109mA ja jos virtapiiriin lisätään 200ohm vastus vielä noiden kanssa rinnan niin virta on jo 154mA

Reaalimaailman paristoissa tietysti raja tulee jossain vastaan. Tällaiset koulutehtävät kuitenkin olettavat pariston ideaaliseksi, joten siitä ei tarvitse murehtia.

nuclear
ja jos virta ja jännite on suoraanverrannollisia niin eikö rinnankytkennässäkin jännite pitäisi kasvaa?

Virta ja jännite eivät ole suoraan verrannollisia tuossa mielessä, vaan U=RI, kuten tiedät. Lisäämälle rinnalle vielä uusi vastus resistanssi laski samassa suhteessa kuin virta kasvoi, joten pariston jännite ei mihinkään muuttunut.

iisakka
Seuraa 
Viestejä848

Näitä opetellessa voi vanhasta kunnon vesivertauksesta olla apua. Paristo on potentiaaliero, kuin kaksi järveä joista toisen pinta on korkeammalla. Niiden välille voidaan kaivaa oja (vastus). Kapeassa ojassa (suuri vastus) kulkee vähän vettä (virtaa). Kaivetaan viereen lisää ojia (toisia vastuksia rinnalle). Virtaa kulkee enemmän. Toinen järvi on kuitenkin yhä ylhäällä ja toinen alhaalla, ei niiden korkeusero (jännite-ero) siitä muutu. No toisaalta järvi valuu lopulta kuiviin (paristo tyhjenee) ellei siihen sada uutta vettä (uutta latausta).

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat