Seuraa 
Viestejä10670

Auttakaas vähän. Remontti on käynnissä ja pitäisi vetää samalla uudet antennipiuhat. Satelliittiantennikin on notkunut nurkissa odottamassa jo vuoden verran. Minulla on kieppi noin 7 mm paksua 75 ohmin coaxiaalia antennikaapeliksi. Käykö satelliitille saman antennikaapeli?

Tulee yhteensä kolme antennirasiaa. Ajattelin vetää antennilta suoraan ensimmäiseen rasiaan ja jatkaa siitä. Sitten jakaja, josta erillisillä piuhoilla muille rasioille. Liitoksista tulee häiriöitä, mutta voisikohan nuo erillisvetojen sijaan yksinkertaisesti laittaa ketjuun?

  • ylös 0
  • alas 1

Sivut

Kommentit (23)

welpester
Seuraa 
Viestejä135

Moro

Kyllä se kaapeli käy myös satelliitille.

Ei kannata ketjuttaa vaan antennilta haaroittimelle josta vedät sitten rasioille. Rasiasta olisi mitattaessa hyvä löytyä sellai 65-85 db signaalivahvuus

-welpe

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
welpester
Ei kannata ketjuttaa vaan antennilta haaroittimelle josta vedät sitten rasioille. Rasiasta olisi mitattaessa hyvä löytyä sellai 65-85 db signaalivahvuus

Vaan kuinka paljon menee "metsään", jos sittenkin kaikkien ohjeiden vastaisesti ketjutan kolme rasiaa. Näitä rasioita kun on päättyviä, että ketjutettavia, niin ilmeisesti niitä myös ketjutetaan. Tuskin kerrostaloissakaan vedetään omaa kaapelia joka huoneistoon?

Entäs jatko? Käytännön syistä joudun laittamaan kojerasian piiloon, josta antennikaapelointi jatketaan. Kaapelien pituus antennilta kauimmaiselle rasialle noin 20 m.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
welpester
Seuraa 
Viestejä135

No jos ne sun rasiat ovat ketjutettavia, niin ketjuta. Jos ei, niin älä ketjuta.
Matka antennilta ei ole kuitenkaan kauhean pitkä, joten jos vaan antenni on otollisessa paikassa, niin ongelmaa ei pitäisi olla. Noista liitoksista (f-liitin) tulee vaimenusta noin 0,5-1db/liitos ja jos kaapeloit sen tolla koaksaalilla (tellu 13) on kaapelin aiheuttama vaimennus 13db/100 metriä

-welpe

Enpä tunne tekniikkaa sen paremmin ja mietinkin kovasti, millainen mahtaa olla Anttilan tarjouksessa oleva uutuus-laite: Philips SLV5400 - Signaalinsiirrin.

Jaa satelliitti- ja maksu tv-kanavat langattomasti. Liitä jopa neljä laitetta langattomaan tv-linkkiin ja katsele mitä tahansa niistä johtoja vetämättä. Takuu 12 kk. Norm. 199 €. Nyt 99.90 €.

En jaksa nyt etsiä teknisiä tietoja, silmät menevät umpeen.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670

No nyt on muutama mietintäyö mennyt, ja kaikkien webbisivustojen ja kavereiden konsultointien yhteenvetona otin yläjyrsimen käteen ja tein seinään 30 x 50 sentin aukon, johon askartelin upotettavan mäntyisen ovellisen kotelon, jonka aion naamioida täysin seinään sulautuvaksi.

Ketjutettavat antennirasiat menevät vaihtoon.

Antenniverkosta tulee tähtimäinen. Tuolta boxilta lähtee neljään huoneeseen sekä tv, radio, että satelliitti -signaalit samalla kaapelilla. Boxiin vedin myös sähköt ja pari RJ-45:sta. Samaasta boxista virittelin vielä valmiit putket jalkalistaan, niin on myöhemmin helpompi vedellä piuhoja ympäri olohuonetta.

Kaapelointi TELLU 13 - kaapelilla, johon jatkot tehdään F-liittimillä (kahteen huoneeseen tulee jatkos käytännön syistä).

Samaan remonttiin tulee sitten lisäksi muutama uusi pistorasia, RJ-45 rasia ja uusi epäsuora säädettävä valaistus lisäherkuilla (kunhan rakentelen...).

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

Nykyään on ns. suositeltava tapa ketjuttaa rasiat. Ketjutettavissa rasioissa
saavutetaan suurempi erotus rasioiden välille, ja signaalin taso on sama kuin
jaottimilla tehtäessä, kun rasiat valitaan oikein. Viimeiseksi ketjuun tietysti
se päätevastuksella varustettu.
Rasioiden välinen erotus näkyy siinä, että verkkoon liitetyt vastaanottimet
häiritsevät toisiaan vähemmän kuin jaottimilla tehdyssä verkossa.
Suosittelen Teleurkoitsijoiden käsikirjaa Yhteisantennijärjestelmät tai jotain
sinnepäin. Löytynee kirjastosta.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Onhan niitä IR ja radiolaitteitakin, jakaa signaali eri laitteille. Voipi olla tyyriimpi, mutta ei tarvitse kaapeloida. Signaalin laatukaan ei heikkene merkittävästi.

Jenkkilästä linkkisivu aiheesta:
http://www.seattlewireless.net/index.cg ... dwareLinks

http://dy.fi/wu
HP:n ohjesivu.

http://www.thestandard.com/internetnews/002783.php
"A new generation of products is promising users the ability to remotely access their TVs from around the house on a local network or from around the world via a broadband Internet connection."

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
o_turunen
Nykyään on ns. suositeltava tapa ketjuttaa rasiat. Ketjutettavissa rasioissa
saavutetaan suurempi erotus rasioiden välille, ja signaalin taso on sama kuin
jaottimilla tehtäessä, kun rasiat valitaan oikein. Viimeiseksi ketjuun tietysti
se päätevastuksella varustettu.
Rasioiden välinen erotus näkyy siinä, että verkkoon liitetyt vastaanottimet
häiritsevät toisiaan vähemmän kuin jaottimilla tehdyssä verkossa.
Suosittelen Teleurkoitsijoiden käsikirjaa Yhteisantennijärjestelmät tai jotain
sinnepäin. Löytynee kirjastosta.

Itselleni on tullut aivan päinvastainen kuva. Esim.:

http://www.kemppi.org/antenni.html

Sitten poimintoja finnparttian kuvastosta (http://www.finnparttia.fi)

JAOTIN 4 DC, jakovaimennus 9 dB jokaisessa lähdössä.

Päättyvässä antennipistorasiassa (APU3 SAKJ) vaimennus on 3 dB, kun taas läpimenevällä rasialla (APU14 SAKJ) läpimenevaimennus 2 dB ja rasiavaimennus 14 dB.

Tähti, tähti ja vieläkerran tähti.

Ketjutus on menneitten vuosikymmenten juttuja.

Samalla kun tähden vetää, kannattaa myös vetää CAT5/6 johdotus samasta paikastasta. Sitten voi koko homman myöhemmin hoitaa keskitetyltä mediapalvelimelta eri paikkoihin.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Volitans on oikeilla linjoilla tuon tähtimäisen verkon kanssa.

Sen verran desibeleistä, että rasiaan pitää saada noin 75 dbµV (desibelimikrovolttia). 65 on perinteinen alaraja. Digitaalisella signaalilla taitaa olla 55 alaraja. Laskin joskus, että 105 dbµV vastaa noin 1 V jännitettä. Kun 105 putoaa 3 db, vastaa jännite puolta edellisestä. Eli aina 3 db pudotus puolittaa signaalin absoluuttisen arvon. Tuo 3 db muuten tarkoittaa signaalin jakamista kahteen haaraan. Käytännössä pudotus on jopa 3,5 db kahteen jakamisessa.

Rasioitten keskinäinen signaalin vaimennus pitää olla yli 20 (?) db etteivät vehkeet häiritse toisiaan. Sen voi tehdä niin, että rasian perusvaimennus on vähintään 11 dB (ketjutettu systeemi) tai jakavasta komponentista lähtee signaali yli 10 db vaimennuksella. Kaapeli ja rasia vaimentavat loput jotta 11 db ylittyy.

Muuten sitten se satelliittisignaali ei ole aivan yksiselitteinen. Antennista tuodaan nykyään noin 8 kaapelia mikropäiltä jakajalle/valitsijalle ( sen paikka on sinun systeemissä siellä kaapissa, jonka teit yläjyrsimellä). Jakava komponentti kytkee halutun mikropään rasioille menevään kaapeliin ja kytkentäsignaali tulee satelliittivirittimestä television luota antennikaapelia pitkin. Tästä syystä on verkon oltava tähtimäinen. Muuten ei voi valita vapaasti kaikissa katselupisteissä mikropäätä.

Desibeleillä pelaaminen (logaritmisesti) on kätevää, kun kaikki vaimennuksiin liittyvä laskenta pysyy helposti käsiteltävissä luvuissa. Numeroarvoissa pelataan käytännössä yhdellä desimaalilla ja oikeasti merkitseviä numeroita on enintään kolme. Mitään merkitystä ei toiminta-alueella ole esimerkiksi sillä onko signaali 75,0 dbµV vai 74,5dbµV

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670

Niistä satelliiteista. Olenko ymmärtänyt tämän nyt oikein?

Viritin ohjaa DC-jännitteellä mikropäätä - tässä on kyse ilmeisesti halutun polarisaation valinnasta, jotta koko satelliitin lähettämää datavirtaa ei tarvitse yrittää kaapeliin tunkea? Näin olle jokaista viritintä kohden on oltava oma mikropää tai mikropää, jossa on lähdöt halutulle määrälle virittimiä.

DC-jännitteellä tapahtuvan ohjauksen vuoksi kaikki välissä olevien antennihärpäkkäiden on päästettävä DC-signaali läpi.

Jos on ketjutettu rasia ja siinä olevissa rasioissa kiinni kaksi sat-viritintä, niin molemmista lienee voidaan katsella ainakin samaa kanavaa?

Kaikki mikropäältä tulevat piuhat ohjataan sitten diseq? kytkimelle, joka jollain ihme tavalla sitten kytkee oikean signaalin oikeaan piuhaan?

Radio- ja digitv-signaalit voi lienee yhdistää sopivalla härpäkkeellä jo itse mastossa, jotta ei tarvitse vetää niin montaa erillistä piuhaa sisälle asti.

Mahdollisen antennivahvistimen (digi-tv) paikka on sekin antenniputkessa?

Mitenkäs muuten on: Meinaan vetää antennipiuhoja ikkunan päälle sijoitettavassa verholaudassa, jossa on koko matkalta epäsuora säädettävä loisteputkivalaistus (50-100 kHz). Mahtaako aiheuttaa häiriöitä?

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Kyllä jakaja jakaa useille pyytäjille samaakin mikropäätä ja polarisaatiota. Ei mastoon mitään vahvistinta eikä jakajallekaan. Tasot riittävät pienessä systeemissä ilman ihmeempiä vahvistimia. Peiliantenni on voimakas vahvistin.

"DC-jännitteellä tapahtuvan ohjauksen vuoksi kaikki välissä olevien antennihärpäkkäiden on päästettävä DC-signaali läpi."

Härpäkkeitä ei ole tähtisysteemissä juuri ollenkaan. On 2150 MHz rasia, jossa on satelliittivastaanottoon oma liitos ja antennikaapeli, jonka toinen pää on jakajassa. Tähtiverkko on juuri tuon takia. Ei mitään lisukkeita siinä välissä. Linkissä on satelliittirasian kuva.

http://www.teleste.fi/dm/file.phtml?id=803

Satelliiteista tulevia kanavapaketteja ei voi häiritä millään valojen himmentimillä. Ole huoleti.

Mutuna voisin todeta, että satelliittivälitaajuusliittimellä tuskin on rasioita ketjutukseen. Luulisin noitten rasioitten olevan päättyviä pienivaimennuksisia (1 db)rasioita. Pysy tähtiverkossa.

8 kaapelia peilistä alas tulee siitä, että samaan peiliin kannattaa sommitella neljä mikropäätä katsomaan siis neljää satelliittia. Kustakin tulee kahta polarisaatiota, jotka vaativat oman kaapelin jakajalle asti.

Mahdollisen maanpäällisten kanavien vahvistimen paikka on siellä yläjyrsimellä kaivetussa kaapissa. Sinne viedään kaikki antennipiuhat ja vahvistimen tulee olla kanavakohtaisesti säädettävä, jos haluat kunnollisen lopputuloksen. Antennisysteemin hyvä toimivuus on muuten aivan yhtä hankala saavutettava omakotitalossa ja isossa järjestelmässä vahvistinpään osalta. Kanavat on toisin sanoen viritettävä sopivin arvoihin aivan samoilla vehkeillä. Viritys tarkoittaa myös liian voimakkaasti tulevien vaimentamista. Iso ongelma voi olla radiolähetys. Ainakin ennewanhaan analogisilla. Radiojuttu tosin tulee isolta osin digipakettien mukana nyt. Paikallisradio vaatisi kuitenkin oman antennin ja myös tavalliset vanhat radiovehkeet kaipaavat vanhan ajan tavallista ULA-signaalia.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Paul M

Mahdollisen maanpäällisten kanavien vahvistimen paikka on siellä yläjyrsimellä kaivetussa kaapissa. Sinne viedään kaikki antennipiuhat ja vahvistimen tulee olla kanavakohtaisesti säädettävä, jos haluat kunnollisen lopputuloksen.

Jos on kaukana lähettimestä ja/tai veto antennille on pitkä, niin mastovahvistin voi olla myöskin järkevä vaihtoehto, ja usein niissä on useita sisääntuloja, vaikkapa eri taajuusalueiden antenneja varten. Mutta digiaikana se UHF on se tärkein.

Toki tähän voidaan se radioantenni yhdistää, mikäli sellaista katsoo tarvitsevansa.

MD
Enpä tunne tekniikkaa sen paremmin ja mietinkin kovasti, millainen mahtaa olla Anttilan tarjouksessa oleva uutuus-laite: Philips SLV5400 - Signaalinsiirrin.

Anttilasta vuonna 1989 ostetuissa kalsareissa on vain 3 dB:n vaimennus per 5 vuotta ja yhä vahvistaa hyvällä N/S-suhteella.

Älä hyvä "MD" sekaannu desibeleihin, sillä edelleenkin odotan vastaustasi monenko desibelin vaimennus on ollut Polynesian Lapitan
- DRB1*04:llä
- DRB1*1602:llä
- DRB1*1402:llä

Ehkä "DRB1" onkin yhden jakorasian Desi-Beli-Resistance 04 ohmia?

Itse muuten panin vahvistimen jo lähtötolppaan ja aktiiviisen haarukan sisään: 4 televisiota ja hyvä kuvatus....yhä.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670

Hmm.. Katolta pitää siis mahdollisesti vetää useampiakin antennipiuhoja alas:

4 mikropäätä / neljälle virittimelle -> 16 piuhaa!
Pari DVB-T antennia -> 2 piuhaa
ULA antenni vielä kenties -> 1 piuha
Maadoitus tähtipisteelle 16 mm2 kupari -> ja vielä 1 lisää
Toinen moottoriantenni parille virittimelle -> 2 piuhaa lisää...

Yhteensä: 22 kaapelia!

Ehkä saan juuri ja juuri asennettua tuon 32 mm:sen putken siististi katonrajaan ilman kantavien rakenteiden muuntelua... Yhteen 32 mm:n putkeen mahtuu teoriassa 12 7 mm:n kaapelia.

Pitäisikö vetää saman tein kaksi 32 mm:n putkea, vai voisiko tuota johtomäärää jotenkin järkevästi pienentää yhdistelemällä signaaleja samaan "letkuun" jo katolla?

Volitans
Hmm.. Katolta pitää siis mahdollisesti vetää useampiakin antennipiuhoja alas:

4 mikropäätä / neljälle virittimelle -> 16 piuhaa!
Pari DVB-T antennia -> 2 piuhaa
ULA antenni vielä kenties -> 1 piuha
Maadoitus tähtipisteelle 16 mm2 kupari -> ja vielä 1 lisää
Toinen moottoriantenni parille virittimelle -> 2 piuhaa lisää...

DVB-T:t ja ULA:n hoidat yhdellä piuhalla juurikin aikaisemmin kertomalla mastovahvistimella. Toimiakseen se tarvitsee DC-syötön.

Eli siis mastovahvistimen tehtävä on vahvistaa antennin antama signaali riittävän voimakkaaksi (SNR-ratio hyvä). Myöhemmin sijoitetut vahvistimet toki auttavat, mutta voimistavat myös samalla kohinaa.

Tässä esimerkki maston nokkaan tulevasta mastovahvistimesta.

Mikäli haluat useampia saman taajuusalueen antenneja yhdistää, niin se onnistuu mastoyhdyssuotimella. En tosin keksi useammalle DVB-T (UHF-antennille) muuta käyttöä kuin erityisen huonot vastaanotto-olosuhteet, jolloin ottaa tietyn kanavanipun yhdestä lähettimestä ja loput toisesta... Mutta onhan se komeaa kun on monta haravaa katolla...

Oma DVB-T -lähetyksen pätkiminen ratkesi tosaan kunnon UHF-antennilla (21-69 / vahvistus 17dB) + mastovahvistimella.

Eli selvinnet vähemmällä.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Canccu
En tosin keksi useammalle DVB-T (UHF-antennille) muuta käyttöä kuin erityisen huonot vastaanotto-olosuhteet, jolloin ottaa tietyn kanavanipun yhdestä lähettimestä ja loput toisesta... Mutta onhan se komeaa kun on monta haravaa katolla...

Tuo Tiirismaan lähetin on ihan näköyhteyden päässä, joten siihen ei varmasti vahvistimia tarvitse. Mutta ajatuksissa olisi, josko saisi Vironkin lähetykset vielä vastaanotettua.

Huomenissa selvinnee, miten tuo 32:nen putki mahtuu - jos sekään.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Et sitten ymmärtänyt välitaajuusjakajan olemusta. Siitä voi jakaa vaikka 16 katselupisteelle. Ei kaikille viedä omaa johtoa katolta.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat