Seuraa 
Viestejä45973

Onko tietoa tämmöseen ongelmaan,että lapsi ei pysty syömään tavallista kotiruokaa vaan yökkäily alkaa heti kun pitäisi alkaa syömään , herkut kyllä menee,kysymys on huostaanotetuista/tukiperhelapsista ja kyllä sitä yökkäilyä on varmaan ihan bio -lapsillakin,onko opittu tapa vai voisko olla joku muu vaik psyykepuolen juttu,onko tietoo tämmösestä,? Omilla lapsilla ei ole tätä ongelmaa ollut,mutta tämä on tullut esille kun olen palstoja seuraillut ja näkyy olevan paha ongelma monille.

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (23)

Piru Naiseksi
Seuraa 
Viestejä3164

pöperöä. Vähäravinteisiin mutta runsasenergiaisiin ns. herkkuihin tottunut tenava vieroo varmasti ns. oikeaa ruokaa - kunnes tottuu siihen. Lapselle kannattaa tarjota uusia sörsseleitä makuannoksina, vähän kerrallaan.
Totutteluhan vaatii aikuiseltakin outoihin aromeihin mieltyminen.
Niin, ja jokainen meistä ei yksinkertaisesti opi syömään kaikkea, vaan jotkin ruokalajit säilyvät ainakin hyvin pitkään voittamattoman vastenmielisinä. Toivottavasti näitä inhokkisapuskoja jää hyvin lyhyt luettelo.
Allergiat ja erilaiset joidenkin ravintoaineiden alentuneet siedot ovat sitten toinen juttu. Tutkimisen arvoista onkin se, kuinka suuri osa vastenmielisyydeksi nimeämästämme ruoan ominaisuudesta aiheutuukin siitä, että inhoajan elimistö ei siedä jotain kyseisen ruoan osasta.

Pikku Gen
Seuraa 
Viestejä3210

Useampikin tuttavani muistaa lapsuudestaan kausia jolloin ei suostunut syömään mitään muuta kuin ainetta X tavalla Y valmistettuna, ja ihan ihmisiä niistäkin on tullut... Vaikuttaahan se esim. pituuskasvuun, jos syö pelkkää perunaa - tai paksuuteen, jos haluaa vain hampurilaisia. Kannattaisiko kysellä mikä maistuu, ja sitten varovasti yrittää ujuttaa sekaan jotakin muuta. Tietysti jos on ihan pikkuvauvasta kyse... mutta silloin kannattaa kysellä neuvolasta. Suurimmalta osalta yökkäilyn luulisi johtuvan rehellisestä nirsoilusta, mutta joskus on kyseessä ruoka-aineallergia. Sellainen näkyy testeissä.

"Ubi est actio hic?" Missä täällä on säpinää?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yökkääminen ei ainakaan ole allergian oire, joten psyykkinen ongelma on.
Se on sitten toinen juttu, miten vakavaa se on. Voipi olla vaikka psykopaatin alku, joka manipuloi vanhempiaan.
Kannattaisi tarkkailla laajeneeko ohjelmisto ruuan lisäksi muihin asioihin.

HUMAN
Onko tietoa tämmöseen ongelmaan,että lapsi ei pysty syömään tavallista kotiruokaa vaan yökkäily alkaa heti kun pitäisi alkaa syömään , herkut kyllä menee,kysymys on huostaanotetuista/tukiperhelapsista ja kyllä sitä yökkäilyä on varmaan ihan bio -lapsillakin,onko opittu tapa vai voisko olla joku muu vaik psyykepuolen juttu,onko tietoo tämmösestä,? Omilla lapsilla ei ole tätä ongelmaa ollut,mutta tämä on tullut esille kun olen palstoja seuraillut ja näkyy olevan paha ongelma monille.

Vähän täsmennystä olisi toivonut tähän aloitukseen.. Minkä ikäsestä lapsesta on kyse, aiheutuuko oksennusrefleksi kaikesta tavallisesta ruoasta – onko ruoan rakenteella mitään merkitystä?

Oksennusrefleksi pienellä lapsella on harvoin itse aiheutettua (harjoiteltu), joten siihen täytyy tietenkin myös suhtautua tarkoituksen mukaisesti. Ei aikuinenkaan tykkää syödä ruokaa, joka pistää voimaan pahoin.

Allergian mahdollisuus on tietenkin suljettava pois. Ja olen samaa mieltä kuin Pikku Gen.. Lapsilla toisinaan on hyvinkin suppea skaala sen suhteen, mitä haluavat syödä. Tuskin pelkkä makaronikuurikaan kenestäkään lyhyellä aikavälillä aneemista tekee.

SanaSol monivitaminiliuos on makunsa puolesta aine, jota yleensä saa pienellekin uppoamaan, jos ei muuten niin pieneen mehutilkkaan sekoitettuna. Ravintoaineiden turvaaminen kasvuikäisellä, on lapsi sitten oma tai vieraan, on tietenkin aikuisen tehtävä.

Sentään lohdullista, että herkut maistuvat.

yksi lapsi jonka tiedän on 4 vuotias,ja ajattelinkin ,että jos hän vaikka pelkää tai jännittää uutta perhettä,niin on kyl ymmärrettävää että tulee yökkäys,koska luulis tämän ikäisen olevan tottunut syömään kotiruokaa,paitsi jos on kokonaan kotona ja siellä sitten herkkuja /valmmiita eineksiä syödään niin sit vois ymmärtää että ei ole tottunut kotiruokaan,ei edes makarooni laatikkoon,perunamuusiin lihapulliin ja mitä niitä lasten herkkuruokia nyt onkaan.Monesti on ollut puhetta myös lapsista,jotka kyllä ovat olleet jo vauvasta asti sellaisia että ruokaa kyökkivät,vaik olis ihan hienojakoistakin. Meidän tukityttö syö erittäin vaikeesti ja kauan,ja kehuu ettei jaksa,mutta annos on niin pieni että tiedän mahtuvan,ja sitten jälkkäri menee tosi reippaasti kun ruoka on syöty Sana sol -vitamiinivalmiste,lisää kyl ruokahalua,pitääpä antaa vinkki äidille,en muistanutkan tätä. Mutta tää yökkäys juttu,sitä pelkoa,jännitystä ja pahaa mieltä voisko olla myös taustalla? Koska ei kaikki ruoka voi maistua niin pahalle että yökkäys tulee,ja kerran herkut menee,niin ajattelen sitä,että jos on jostain asiasta tehty niin iso numero ja lapsi ajattelee vaik että taas on PAKKO syödä,niin on tullut tää yökkäys konsti,jolla pääsis sit tilanteesta pois.

Tuota, jos se on vain hemmotellun lapsen konstailua, niin siihen ei auta kuin olla huomioimatta yökkäilyä ja jättää jälkkärit ja herkut pois, kunnes alkaa maistumaan Jos on osoittautuu ettei perusruoka mene alas, niin se vaatii jo ammattiapua.
Oletettavasti syy on opittu tapa. Vanhemmat ovat antaneet lapselle määräysvallan. Lapsi ei osaa päätellä tekevänsä väärin.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670

Ihmiselle on luonnollista, että vieraita makuja inhotaan.

Aivot oppivat ymmärtämään ja pitämään turvallisiksi todetuista mauista. Suuri osa tästä oppimisesta tapahtuu helpoiten jo varhaislapsuudessa, mutta oppimista uusille mauille voi tapahtua koko eliniän.

Lapselle oleellista on huomata, että vanhemmat syövät samaa ruokaa. Pakottaminen ei auta - päinvastoin. Mutta maistaa pitää!

Minulla tuli lapsena ja nuorena maidosta paha olo, ja juotu maito pyrki aina ylös. Onneksi äitini ei pakottanut juomaan maitoa. Aikuisena löytyikin sitten laktoosi-intoleranssi.

Elimelliset syyt pitää selvittää aina ensin.

Merteuil

Elimelliset syyt pitää selvittää aina ensin.

Juuri näin!

Pienelläkin voi olla refluksitauti - mahaportti voi olla jotenkin vajavaisesti kehittynyt? Vauvathan usein kuplaavat ylimääräiset safkat pihalle - olisiko kenties jokin jäänne sieltä.

Lapsi kannattaa ennen herkkujen karanteenia ehdottomasti käyttää lääkärillä tutkimuksissa, jotta tuo elimellinen syy saadaan pois listalta.

Mitä herkkuihin tulee, se mikä on yhden herkku, ei välttämättä enää toisen olekaan. Kovin kantavia yleistyksiä makaronilaatikon autuudesta ei kannata rakentaa. Kiitos ei - makaronilaatikolle, mutta graavilohi uppoaa. Perheen neiti 5v

Kuin makuja myös ruokailutapoja on useita.. Toiset syövät paljon ja hotkien.. Toiset hitaasti.
Jos unohdetaan, että taustalla voi olla elimellinen vika... Hitaasti syöden ihminen "täyttyy" nopeammin - sillä: Aivot vaativat tietyn ajan ymmärtääkseen, että ihminen syö... Jos aikoo ahmia, on se tehtävä lyhyen ajan sisällä, sillä muutoin aivot ilmoittavat, että hei! Sie oot ihan ähkyssä jo!

Hitaasti syöden pienelläkin annoksella siis saavutetaan kylläisyyden tila.

Mitä pelkoihin tulee, toki asia voi johtua myös psyykkisistä syistä. Mistä sitten johtuukin, on tärkeätä, että otatte yhteyttä lastenlääkäriin - mielellään gastroenterologiaan erikoistuneeseen. Asia vaatii kyllä hoitamista.

Ihan normaalilta lapsen käytökseltä tuo kuulostaa. Tyhmähän lapsi olisi, jos söisi perusruokaa. Lapsi tietää ihan hyvin, että jättämällä ruuan syömättä vanhemmat tuovat kohta eteen suklaata/karkkeja, ym. herkkua, että lapsi söisi edes jotain. Tuon tempun oppii kaikki "älykkäät" lapset, jos vanhempia pystyy kyseisellä tavalla manipuloimaan.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä42639
HUMAN
Omilla lapsilla ei ole tätä ongelmaa ollut,mutta tämä on tullut esille kun olen palstoja seuraillut ja näkyy olevan paha ongelma monille.

Jos tuo on yleisempi asia, niin eiköhän ei ole useimmiten psyykistä. Ovatkohan tukiperheiden vanhemmat taipuvaisempia hemmottelemaan kovia kokeneita lapsia, jotka sitten oppivat pahoille tavoille.

En kuitenkaan suosittelisi opettamaan ketään yksittäistä kovin kovilla otteilla ennen kuin jonkun sairauden mahdollisuus on poissuljettu. Tietysti sen verran voi aina pitää kuria, ettei herkkuja saa ennen kuin kunnon ruoka on syöty. Jos joku ruoka ei kelpaa, voihan sitä kokeilla tarjota jotain muuta kunnon ruokaa. Jos mikään ei kelpaa nälästä huolimatta, kyllä se on sitten lääkärissäkäynnin paikka. Kyllä nälkä panee terveen ihmisen syömään.

minullakin oli sellainen kausi etten syönyt koulussa juuri mitään kun oli pahaa ruokaa,kotona äidin tekemä ruoka kyllä kelpasi,mutta kun muutin pois kotoa kun rupesin opiskelemaan,niin kyllä on alkanut ruoka maistua, myös yliopiston kuppilan ruuat on hyvä kun saa siellä ottaa itse niin paljon kuin haluaa perunaa,salaattia,riisiä ja leipää syön yliopiston kuppilassa vatsan aina piukkaan täyteen niin illalla ei tarvitse muuta kuin näkkileipää ja teetä,paitsi joskus lämmitän valmispizzoja kun ne on tarjouksessa

Hyviä ajatuksia on tullut paljon ,kiitos. Tämä kyseinen pikkulapsi joka alkoi heti kyökkiin kun ruuan näkikin,oksenteli pitkin iltaa nestettä vain tuli oksennnuksena,ja seuraavana päivänä suostui syömään vain pari lusikallista ruokaa ja sit voileipää,mulle pakostakin tulee mieleen se,että kotona eletään pelkällä leivällä ja kekseillä ja lihapiirakoilla tai vastaavilla,mut eihän se silti kaikkia koske,voi hyvinkin olla kyseessä allergia,tai esim pelko/ jännitystila. Tai sit paha mieli,vaikee niellä mitään,kun on jo valmiiksi pala kurkus.

HUMAN
Tämä kyseinen pikkulapsi joka alkoi heti kyökkiin kun ruuan näkikin,oksenteli pitkin iltaa nestettä vain tuli oksennnuksena,ja seuraavana päivänä suostui syömään vain pari lusikallista ruokaa ja sit voileipää

Niin... Aikas loogista, jos on oksennellut niin ruoka ei välttämättä juurikaan maistu.
Josko onkin niin, että pikkuinen on elänyt leipävermeillä - Totuttautuminen ruokaan käy silloin hitaasti.

Jos nyt kuiten sulkisitte sen fyysisen vian mahdollisuuden ensin pois.. Ja ehkä sitten sitten pikku hiljaa se totuttautuminen tavallisille tavoille.
Voihan sen annoksen koon pitää alkuun vaikka siinä muutamassakin lusikallisessa - ja leipää sitten lisäksi.

Minkäänlaista pakottamista ei kannata harrastaa. Syömishäiriöisiä on ihan riittämiin.
Jälkiruokaahan ei tarvitse aina olla - Eikä lautasta syödä tyhjäksi saadakseen sitä.

HUMAN
Onko tietoa tämmöseen ongelmaan,että lapsi ei pysty syömään tavallista kotiruokaa vaan yökkäily alkaa heti kun pitäisi alkaa syömään...

Määrittele "kotiruoka". Jotkut niistä nyt vain ovat toisten mielestä yököttäviä. Itse en ole koskaan sietänyt esimerkiksi maksa- tai kaaliruokia, epämääräistä ja kitkerän hajuista vihreää silppua tai ylettömiä määriä sipulia sisältävistä ruuista.

tavallinen kotiruoka,mitä lapsille tarjotaan,esim,makaroonilaatikko,perunat ja lihapullakastike,perunamuusi ja nakit,ja mitä vielä,mistä itse piditte lapsena?

Eräs ystäväni huostaanotettiin alle kouluikäisenä. Hän muistaa hyvin tuon ilmiön: ruokapyödässä ei vaan saanut mitään alas. Siinä sitä sitten käytiin tuijotuskilpailua sijaisäidin kanssa, kunnes jonkin verran oli saatu lautaselta katoamaan. Häntä oli biologisessa perheessään pidetty karkki-sipsi -linjalla.

Muistaakseni hän arveli, että ruoka oli kai tiedostamaton itsensä hallintakeino. Kun kaikki muu tuntui olevan poissa omasta päätösvallasta, niin sentään sitä, mikä menee kurkusta alas, pystyi jotenkuten kontrolloimaan. Jos hän osui oikeaan, niin silloin pitää pakottamisen kanssa olla varovainen: pieneltä ihmiseltä voi mennä viimeinen keino pidellä lankoja käsissään. Sittemmin hän oppi syömään kuin hevonen.
--
Itse inhosin pienenä perunaa ja ruisleipää. Muistan, kuinka maistuivat niin jumalattoman pahalle.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat