Seuraa 
Viestejä45973

helsingin sanomat

Talvi- ja jatkosodan aikana otetut rajut sotakuvat tulevat julkisiksi. Puolustusvoimien niin sanottuja "kauhukuvia" koskeva salaamispäätös on viimeistä päivää voimassa sunnuntaina.

Kuvat siirretään osaksi sota-arkistoa. Tähän asti niitä ovat nähneet vain tutkijat paria julkaistua kuvaa lukuun ottamatta.

Kuvien salaamisen peruste on ollut lähinnä poliittinen: arkaluontoisten kuvien pelättiin ärsyttävän Neuvostoliittoa. Salaamisella myös suojeltiin vainajien omaisia. Nykyisen julkisuuslain mukaan salaaminen ei voi jatkua.

Helsingin Sanomat näki kauhukuvat etukäteen. Aineiston joukossa on runsaasti kuvia muun muassa neuvostopartisaanien tuhoamista suomalaiskylistä, joissa surmattiin naisia ja lapsia.

Myös kenttäoikeuden istunnoista ja teloituksista on kuvia. Osa niistä on salattu tuomareiden omaisten pyynnöstä. Kuvat todistavat myös ihmissyönnistä: mottiin jääneet neuvostosotilaat söivät ruuan puutteessa tovereitaan.

Kuvia on alle kolmesataa. Ne tuskin muuttavat käsitystä sodan kulusta, mutta suuren yleisön mielikuviin ne voivat vaikuttaa.

Ne näyttävät suomalaisten kokemasta sodasta saman julman puolen kuin nykyiset sotakuvat maailmalta.

Helsingin Sanomat julkaisee kuvista seitsemän.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (8)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Liekkö siellä ukin kuvia, kun isä oli ollut vielä nuori sodan aikana. Onko siellä hakutoimintoa?

barbarossa
Juttu osui silmään hesarin KULTTUURI sivustoilla..

No, kulttuuriahan se on sotakin.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat