Seuraa 
Viestejä45973

Iltalehti:

Savuava monttu ihmetyttää Sumiaisissa
18.11.2006 19:59

Outo monttu ihmetyttää Keski-Suomen Sumiaisissa. Paikallinen hirviporukka löysi Sumiaisten ja Konneveden rajalta lauantaiaamuna suuren savuavan montun.

Viranomaisten arvioissa syynä outoon ilmiöön voivat olla yhtälailla avaruusromu kuin pitkään kytenyt suopalokin.

Hirvestämässä ollut metsästysporukka löysi lauantaiaamuna kello kymmenen jälkeen Pyhäjoen uoman tuntumasta noin kolme metriä leveän ja seitsemän metriä pitkän savuavan montun ja montun ympäristössä muutamia kaatuneita puita. Alkuhavaintojen mukaan montun pohjalla olisi ollut myös sulaa metallia.

Säteilyarvot eivät poikenneet normaalista

Poliisi, pelastuslaitos ja paikallinen hirviseura eristivät alueen ja paikalla mitattiin säteilyarvoja sen varalta, että montun olisi aiheuttanut esimerkiksi taivaalta pudonnut avaruusromu. Säteilyturvakeskuksen ohjeiden mukaan tehdyt mittaukset eivät kuitenkaan poikenneet normaalista, eikä alueella oltu havaittu lauantai-iltaan mennessä poikkeavia säteilypitoisuuksia.

Suopalo todennäköisin vaihtoehto

Tapausta tutkivan Äänekosken poliisin mukaan lauantai-iltaan mennessä ei ollut vielä selvillä, mikä oudon montun oli saanut aikaan. Päivystävä palomestari pitää kuitenkin todennäköisimpänä vaihtoehtona pitkään kytenyttä suopaloa, joka on leimahtanut tuleen ja ponnauttanut suopohjaa ylöspäin. Suopalo voi kyteä ja levitä maanpinnan alla jopa viikkoja ennen leimahtamistaan tuleen.

Savuavan montun sammutus ja vartiointi jatkuivat pitkälle lauantai-iltaan. Poliisi tutkii tapausta.

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (31)

Vierailija

Olis kiva tietää, miten puut ovat kaatunet. Montun koko viittaa ihan aitoon räjähdykseen.

Kiva olisi myös tietää meneekö tietä lähellä.

Voisivat iltasanomissa tarkemmin kertoa yksityiskohtia, niin asiat voisi selvitä. Eikä jäädä pienten piirien tietoon. Noissa pienissä piireissä yleensä sosiaaliset paineet sanelee mikä siinä on ollut, jos palomestari sanoo vaikka rosvopaisti niin se on silloin rosvopaisti.

Lisäys:

Poliisi tutkii asiaa. En huomannu juttua tekstistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaasuvuoto (luontainen), tulivuori taikka hm.. vaikkapa harhaan johtanut venäläisten salainen ohjus/lentokone, niin ja tietenki ufo.

Alkuhavaintojen mukaan montun pohjalla olisi ollut myös sulaa metallia.
aika ilmiselvää mirin kamaa?

Paikkakunnalla asuva henkilö oli käynyt katsomassa kuoppaa ja ihmetteli kun kuopalle meni kaivinkoneen jäljet ja monttu oli sen näkoinen että sieltä oli nostettu jotain. Mutta mitä? Tuskinpa sieltä olisi tarvinnut käydä mitään nostamassa jos kyseessä olisi ollut pelkkä suopalo.

"Täällä Äänekosken seudulla on satanut jo viikon räntää ja vettä, mikä suopalo muka silloin voisi syttyä. Paikalliset ihmiset ovat nähneet kirkkaan sinertävän valon putoavan juuri tuolle alueelle. Se, mika se sitten olikaan, on aiheuttanut "monttua", siis pitkänomaista uraa. Ja mikä suopalo se puita kaataa, ei mikään! Kyseessä on jokin ihan muu kuin suopalo."

http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi? ... 0021410846

Arvatkaas kuinka syvälle meteori uppoaa suohon. Siinä voi into loppua kun sitä alkaa sieltä kaivamaan. En usko että se olisi suota sytyttänyt koska sen nopeus estää riittävän sytysajan. Suo on märkää. Suopaloja on taas aivan uskomattomissa paikoissa.
Jopa hiiliesiintymät voi palaa maailmantappiin saakka kun ovat alkuun päässeet.

Suopalo, mikä muukaan?

Siitä on muuten ihan silminnäkijätodistus, ettei edes jalanjälkiä olttu montulle.

Monttuahan on kaivettu nyt auki, syvimmtä palopesääkkeet olleet ainakin puoli metriä montunpohjan alapuolella suossa. Siinä selitys montun kaiveluun kaivinkoneella.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Eikös se ollut joen varressa? Miten joen rannalla voi olla syvä suopalo?

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Sumiainen liittyy Äänekoskeen vuoden vaihtuessa. Voiko vai pitäisikö Äänekosken kaupungin pyytää alennusta kun siihen liitetään rikkinäinen kunta. Ostohetkellä Sumiaisten kunta oli aivan ehjä, nyt sitten rikottu.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Joko on salaperäisen savuavan montun arvoitus ratkennut?

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Meteoriitilta vaikuttaisi ja siihen viittaa myös se, että tuo tapahtui leonidien aikaan. Sula metalli myös viittaa meteoriittiin, koska meteoriitit koostuvat joko metallista tai kivestä. Mutta vaikeajan tuota on varmaksi sanoa kun ei ole paikanpäällä käynyt. Pitäisi käydä vasaroimassa mineraalinäytteet sieltä, niin sillä se selviäisi.

Samantyylinen monttu on löydetty joku aika sitten USA:sta

Se oli mittasuhteiltaan saman kokoinenkin .Ei kai sitäkään kukaan ole selvittänyt vielä mikä senkään montun aiheutti?

tiäremiäs
Meteori vois olla kanssa hyvä selitys, on niitä ennenkin savuavia monttuja löydetty. Mutta en tiedä onko meteorin aiheuttamia. Maa-aines oli lentänyt montun reunoille.

kannattaa tutustua ursan meteorijaoston sivuihin, niin voi olla jotain tietoa niillä.

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtm ... /11/485024

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Outo ... 62?ref=rss

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::.

Ei näytä turvepalon aiheuttamalta.
Puiden juuret eivät ole hiiltyneet eikä muutoinkaan , Pitäis olla päivällä otettuja kuvia. Niistä näkis paremmin.

Ei siinä keskisuomalaisen kuvassa kyllä näy yhtään mitään. Miksihän on tuommoinen pitänyt laittaa, olisi varmaan parempiakin ollut tarjolla.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat