Seuraa 
Viestejä45973

Amerikassa musta jaguaari
Euroopassa käytetty nimeä musta leopardi

Nämä mustat lampaat ovat tunnetusti aggressiivisempia kuin heidän vaaleammat serkkunsa, mikä johtuu siitä, että heidän emo on syystä tai toisesta antanut heille vähemmän ravintoa lapsena.

Miksi he muuten ovat mustia?

  • ylös 0
  • alas 1

Kommentit (5)

Joker
Amerikassa musta jaguaari
Euroopassa käytetty nimeä musta leopardi

Nämä mustat lampaat ovat tunnetusti aggressiivisempia kuin heidän vaaleammat serkkunsa, mikä johtuu siitä, että heidän emo on syystä tai toisesta antanut heille vähemmän ravintoa lapsena.

Miksi he muuten ovat mustia?

En tiedä. Mutta tuli tässä mieleen eräs juttu.
Joskus iloisella 80 luvulla katseltiin telkkaria ja uutisissa näytettiin kuinka etelä-afrikassa mustat hyppi ja huusi kadulla. (mielenosoitus)
Ihmettelin että miksi niiden pitää aina hyppiä ja huutaa. Velipoika vastasi: "Kyllä sinäkin hyppisit ja huutaisit jos olisit noin musta".

Näin videon missä Musta Pantteri (Black Jaguar?) pisti sangen rohkeasti kampoihin isolle leinojalle ja jopa voitti tämän tappelussa.
Pisteet kisulle!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Luulisin, että jonkunlainen hyöty tuosta mustasta väristä on kissalle oltava, kun tuo alleeli kerran on selviytynyt ties kuinka kauan luonnonvalinnan kynsissä.

Wikipedia sanoo:
"It is probable that melanism is a favorable evolutionary mutation with a selective advantage under certain conditions for its possessor, since it is more commonly found in regions of dense forest, where light levels are lower. Melanism can also be linked to beneficial mutations in the immune system."

Eli jos tuon alleelin mukana siirtyy myös parempi immuunijärjestelmä, ei ole mikään ihme, että se on säästynyt näihin päiviin asti.

Leopardi (Panthera pardus)

Leopardin nimestä voisi virheellisesti päätellä, että se on leijonan "leo" ja "pardin" eli pantterin risteymä. Vielä runsaat sata vuotta sitten kiisteltiin siitäkin, että kuuluvatko leopardi ja pantteri samaan lajiin - nehän ovat ihan sama eläin ja laji, mutta erivärisinä. Leopardi eli toiselta nimeltään pantteri on leijonaa ja tiikeriä pienempi, mutta se on kuitenkin äärimmäisen voimakas kissaeläin. Leopardin sanotaan olevan kissaeläimistä täydellisin; se on kestävä, nopea ja erittäin vahva. Leopardi kykenee raahaamaan puun oksille lähes itsensä painoisten saaliseläinten ruhoja. Täysikasvuinen leopardi painaa 30 - 90 kg, keskimääräisen painon ollessa 59 kg, urokset ovat naaraita kookkaampia. Sen ruumiilla on pituutta 90 - 190 cm. Leopardin turkin pohjaväri vaihtelee eri alalajeilla, joita on lukuisia, esimerkiksi siinainleopardit ovat hyvin vaaleita. Leopardille tunnusomainen piirre ovat sen täplät. Leijonat ovat yksivärisiä ja tiikerit juovikkaita - mutta leopardit ovat täplikkäitä naamasta hännänpäähän.

Pantterit. Mustia leopardeja kutsutaan panttereiksi - sekä täplikäs leopardi että musta pantteri ovat siis sama eläinlaji, mutta kyse on vain saman eläinlajin erilaisista värimuodoista. Samassa pentueessakin voi olla sekä mustia että vaaleita ja täplikkäitä pentuja. Myös mustassa turkissa erottuvat sopivassa valaistuksessa ja läheltä katsoen täpläkuvioinnin ääriviivat. Mustan turkin aikaansaa melanismi, jonka aiheuttaa väistyvä geeni, jota on ilmeisimmin yleisemmin metsien, vuoristojen ja Aasian leopardipopulaatioissa. Malakan niemimaalla jopa 50 prosenttia leopardeista voi olla mustia. Myös muunvärisiä leopardeja esiintyy.

Itse asiassa nimitys pantteri on kaiken kaikkiaan jonkin verran hämärä ja sotkeva. Se on vanha nimitys, jota on käytetty aikoinaan muistakin suurista kissoista, kuten Amerikassa puumasta ja jaguaarista. Puuman harvinaista alalajia floridanpuumaakin amerikkalaiset itse kutsuvat floridanpantteriksi - Florida Panther.

Evoluutiohan luonnollisesti suosii mustaa väriä, ihan herää kunnioitus näitä jaloja eläimiä kohtaan, ovat varmaan nekin sukupuutossa?

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat