Seuraa 
Viestejä13039

Tuli oikosulku; en muista mistä päivän lasketaan alkavan. Alkaako päivä siitä, kun Aurinko näkyy, siitä, kun Auringon keskipiste on horisontin yläpuolella vai siitä, kun Aurinko on kokonaan horisontin yläpuolella?

Entäpä syys- ja kevätpäivän tasaus? Onko Aurinko silloin puoli vuorokautta näkyvissä vaiko kokonaan horisontin yläpuolella?

asdf,
joka ei muista eikä ehdi eikä jaksa itse selvittää

Kommentit (9)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Wolfram
Kuinkas se englantilainen systeemi menee, se am ja pm, eikös siitä voisi aika hyvin päätellä sitä?

Ihan itse keksin aikoinani tämmöisen muistisäännön: am = amusella, pm = päivemmällä.

asdf
Rotta
Ihan jo pimenee täällä, päivän pituus on aika olematon.

Viemärissä taitaa päivän pituus olla aika olematon vuodenajasta huolimatta, vai kuinka?

Ei se keskitalvella täällä pohjosessakaan pituudella ylistä, korkeintaan 2h valosaa vuorokaudessa kaamosaikaan, aurinko ei näyttäydy pariin kuukauteen ollenkaa

Neutroni
Seuraa 
Viestejä33727
asdf
Tuli oikosulku; en muista mistä päivän lasketaan alkavan. Alkaako päivä siitä, kun Aurinko näkyy, siitä, kun Auringon keskipiste on horisontin yläpuolella vai siitä, kun Aurinko on kokonaan horisontin yläpuolella?Yleensä auringon nousuaikataulukoihin lasketaan se hetki, jolloin auringon yläreuna on horisontissa. Taulukoissa huomoidaan ilmakehän refraktio jollakin keskimääräisellä arvolla. Käytännösse se voi vähän vaihdella, joten aivan sekunnintarkasti lasketut ajat eivät yleensä toteudu. Siksi nousu- ja laskuaikoja ei yleensä ilmoiteta kuin minuutin tarkkuudella.


Entäpä syys- ja kevätpäivän tasaus? Onko Aurinko silloin puoli vuorokautta näkyvissä vaiko kokonaan horisontin yläpuolella?

Kevätpäiväntasaus on silloin, kun Aurinko ohittaa kevättasauspisteen. Se on maan ratatason ja maan päiväntajaajan tason leikkaussuoralla piste, jossa Aurinko nousee ratatason pohjoispuolelle. Rektaskensio on kevättasauspisteestä ekvaattoritasoa pitkin laskettu kulma, muut tasaukset sijoittuvat Auringon rektaskension arvoille 90, 180 ja 270 astetta. Tasaukset lasketaan Auringon keskipisteen mukaan huomioimatta ilmakehän vaikutuksia. Käytännössä tasauspäivinä Aurinko näkyy hieman yli puolen vuorokauden verran.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat