Seuraa 
Viestejä45973

En tiedä kuuluisiko tämä biologiaan vai kemiaan tai sitten kumpaankin, mutta ei anneta sen häiritä. Kysymys kuuluu: Miten hamppu kykenee tuottamaan kannabinoideja jos on saatavilla valoa, vettä, hiilidioksidia, typpeä, fosforia, kaliumia ja muita hivenaineita? Itselläni ei kemian taidot riitä, joten voisiko joku viisaampi kertoa? Kyseisessä molekyylissä on vain hiiltä, vetyä ja happea, mutta miten se voi kyetä muodostamaan nuon monimutkaisen molekyylin? Onnistuisko sama helposti kemistiltä? Jos onnistuu, niin kuinka?

http://fi.wikipedia.org/wiki/Tetrahydrokannabinoli
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kannabinoidi

Tetrahydrokannabinoli (THC, C21 H30 O2)

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (1)

Kasvithan tosiaan tuottavat mitä monimutkaisempia yhdisteitä kuten alkaloideja, terpeenejä ja fenoleja. Kannabinoidit ovat terpeenejä, jotka koostuvat eri määristä isopreeni-ryhmiä. Tyynenmerenmarjakuusi esimerkiksi tuottaa toista diterpeeniä, taksolia, joka on vielä paljon THC:tä monimutkaisempi yhdiste. Näitä yhdisteitä kutsutaan yleensä sekundaarisiksi yhdisteiksi, kun tärkein (primaarinen) kasvin tuottama yhdistehän on sen energiavarastomolekyyli glukoosi.

Koko prosessi THC:n syntyyn on varmastikin hyvin monimutkainen enkä siihen ole perehtynyt, mutta pääpiirteissään kaikki kasvien tuottamat sekundaariset yhdisteet saavat alkunsa samasta järjestelmästä kuin glukoosi, eli Calvinin kierrosta (tunnetaan myös fotosynteesin pimeäreaktioina) jossa kasvin saamien molekyylien atomeja yhdistellään ja lopputuloksena sen tuotteina on kaksi glyseraldehydi-3-fosfaattia, joita voidaan käsitellä eteenpäin ja muodostaa mitä monimutkaisempia yhdisteitä. Jokaista reaktiota, missä näihin liitetään jokin atomi tai atomiryhmä, katalysoi oma entsyyminsä. THC:n valmistusprosessissa näitä entsyymejä on varmasti kymmeniä ellei satoja.

Teoriassa kemistiltä voisi onnistua tuottamaan THC:tä laboratorio-oloissa samoin kuin kasvi tekee, mutta ensin täytyisi selvittää THC:n muodostumisessa tarvittavat entsyymit ja pystyä tuottamaan niitä kasvista erossa tarvittavan suuria määriä, jotta olisi mahdollista tuottaa edes pieni määrä THCtä. Joten käytännössä kemisti ei voi tuottaa THCtä ainakaan samoin kuin kasvi sen tekee.

Toisaalta kemisti voi yrittää saada aikaan kyseistä molekyyliä joistakin lähtöaineista, jotka eivät ole niin yksinkertaisia kuin pelkät hiilidioksidi, vesi, happi yms. Käytännössä tarvittaisiin jokin toinen yhdiste, joka on hyvin lähellä THCtä, esimerkiksi jokin toinen diterpeeni. Tämäkin olisi kuitenkin hyvin monimutkaista, ja tarvittaisiin erilaisia katalyyttejä ja aineita, joista saataisiin lisättyä haluttuja rakenteita molekyyliimme. Kuitenkaan koskaan ei voisi olla varma, että sekoittamamme aineet olisivat reagoineet juuri kuin olisimme halunneet, sillä epäorgaaniset katalyytit eivät ole niin tarkkoja katalysoimiensa reaktioiden kanssa kuin orgaaniset katalyytit eli entsyymit.

Kannattaa varmaan vaan antaa sen kasvin hoitaa molekyylien valmistus, ja katsella itse vierestä.

http://en.wikipedia.org/wiki/Calvin_cycle
http://en.wikipedia.org/wiki/Secondary_metabolite
http://en.wikipedia.org/wiki/Terpene

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat