Seuraa 
Viestejä45973

Typenkierrossa on kolme tärkeää porrasta: ammoniakki, nitriitti ja nitraatti.

Tietyt bakteerit anaerobisissa olosuhteissa pystyvät hajoittamaan nitraatin (NO3) typeksi ja hapeksi. Mikä entsyymi näissä bakteereissa tekee tuon hajoitustyön? Ja mikä on tämän entsyymin kaava?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (5)

Tamu
Ja mikä on tämän entsyymin kaava?

KAAVA? Siis molekyylikaavaako haluat, vai kenties rakennekaavaa? Entsyymit ovat hyvin pitkiä ja monimutkaisesti kiertyneitä peptidejä, joihin on yleensä vielä liittynyt muitakin aineita tai yhdisteitä. Sellaista rakennekaavaa ei kovin helposti piirretä, jos sitä on edes selvitetty. Enkä tiedä mitä teet jollain molekyylikaavalla, joka voi olla tyyliin muotoa C432H756N136S24Zn3.

Ei sillä että edes tietäisin, mikä entsyymi on kyseessä, mutta piti vaan ihmetellä.

Olen tietoinen siitä, että monet entsyymit ovat todella monimutkaisia, mutta tarvitanko NO3:n purkamiseeen jotakin valtavaa molekyyliä katalysaattoriksi? Ovatko kaikki entsyymit niin monimutkaisia?

En nyt osaa antaa esimerkkiä, mutta jossakin kemian kirjassa läträiltiin hyvin yksinkertaisella aineella, joka toimi katalysaattorina toisille yksinkertaisille molekyyleille.

Niin ja rakennekaava mahd. yksinkertaiselle entsyymilleni kaipailisin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tamu kirjoitti:

Tietyt bakteerit anaerobisissa olosuhteissa pystyvät hajoittamaan nitraatin (NO3) typeksi ja hapeksi. Mikä entsyymi näissä bakteereissa tekee tuon hajoitustyön? Ja mikä on tämän entsyymin kaava?

NO3 on siis typpitrioksidia. Löysin tällaisen hajoamisselityksen sivulta:
http://www.ava.fmi.fi/oppimateriaali/en ... ofile.html:

Typpitrioksidi NO3

Typpitrioksidia syntyy typpidioksidista ja otsonista yön aikana, päivällä se hajoaa, joten sen pitoisuudet ovat pieniä.

Tuo typpitrioksidi NO3 on eri asia kuin NO3-, joka taas on nitraatti-ioni, varaukseltaan -1. Tuohon nitraatin hajottamiseen löysin jonkin sortin taikasanan "denitrifikaatio" mutta en tarkemmin etsinyt entsyymiä.

Katalyytin ei tarvitse olla monimutkainen yhdiste. Esimerkiksi happo- tai emäskatalyytit ovat hyvin yleisiä (H+ ja OH-) tai jalometallikatalyytit (Pt auton katalysaattorissa). Jos puhutaan entsyymeistä, tarkoitetaan juuri proteiineja, jotka toimivat katalyytteinä. Proteiinit ovat aminohappoketjuista koostuvia ja usein hyvin monimutkaisia yhdisteitä. Entsyymit nimetään yleensä niiden katalysoiman kemiallisen reaktion mukaan. Tämän nimi voisi siis olla joku nitraattireduktaasi? Minun käsittääkseni ei yleensä ole kovin tärkeää tietää molekyylin kaavaa, koska siitä ei ole kovin paljon käytännön hyötyä. Sen sijaan saatetaan olla kiinnostuneita esim. siitä geenistä bakteerissa, joka koodaa tämän entsyymin.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat