Seuraa 
Viestejä45973

Keväällä kun katkaisee koivunoksan niin katkaisukohdasta alkaa koivunmahlaa valumaan.

Mikä saa nesteen nousemaan ylös kymmeniä metriä. Omenateorian mukaan nesteet pyrkivät päivastaiseen suuntaan.

Miten kasvien nesteet nousevat yläsuuntaan ja minkälaiset ovat solujen takaiskuventtiilit, jotka estävät nesteen alasvalumista. Ei mahlanvaluttaminen sentään koivua kuivuta

Ilmiötä on muistaakseni selitelty, että kun kasvin yläosassa veden molekyyli haihtuu, niin alhaalta sen korvaa uusi molekyyli jne. jne. Prosessi etenee näin aina juuritasolle. Jotain tuollaista yksinkertaistettua aatosta muistan…

Tuo voi olla arkosimaista ajattelua. Olen ehkä ymmärtänyt asian väärin ja käyn sitä vastustamaan säihkyttäen sanaista säilääni.

Jos teistä jollain olisi käytännöllistä teoriaa tuosta ilmiöstä niin kertokaa ihmeessä. Voitaisiin yhdessä ja erikseen miettiä miten epäorgaanisista aineista voitaisiin sitä vastaava vempain rakentaa.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (4)

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463
markent
Ilmiötä on muistaakseni selitelty, että kun kasvin yläosassa veden molekyyli haihtuu, niin alhaalta sen korvaa uusi molekyyli jne. jne. Prosessi etenee näin aina juuritasolle.

Eli siis vastaat itse esittämääsi kysymykseen? Veden nostaa lehtiin puun juurissa vaikuttava ns. juuripaine joka johtuu osmoosista, sekä haihtumisimu joka toimii kuvaamallasi tavalla. Vesimolekyylit muodostavat äärimmäisen ohuissa kapillaareissa yhtenäisen ketjun, ja kun ketjun yläpäästä haihtuu yksittäinen vesimolekyyli, koko ketju nytkähtää kapillaarivoimien seurauksena molekyylin verran ylöspäin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Heksu kirjoitti:

Vesimolekyylit muodostavat äärimmäisen ohuissa kapillaareissa yhtenäisen ketjun, ja kun ketjun yläpäästä haihtuu yksittäinen vesimolekyyli, koko ketju nytkähtää kapillaarivoimien seurauksena molekyylin verran ylöspäin.

Jos molekyyli halkaistaan silloin tullaan atomitasolle. Siis molekyyli on vettä.

Koivussa vesimolekyylit ovat "äärimmäisen ohuissa" kapillaareissa. Siis kymmeniä metrejä vesimolekyyliä päällekkäin.

Työntävän voiman täytyynee olla vahava.

Elikkä. Millä voimalla kasvin juuripaine nostaa yhden molekyylin yhden metrin korkeuteen vähennettynä kapilaarivoiman imuteholla ja kuinka korkealle kapillaaripaine nostaa vesimolekyyliä ilman kasvin juuripainetta

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat