Seuraa 
Viestejä45973

Jos limsapulloa ravistaa ja jättää sitten paikalleen moneksi tunniksi, niin meneekö se hiilihappo takasin limsan sekaan vai jääkö se siihen tyhjään tilaan josta se sitten heti karkaa ulos kun korkin avaa ja limsa maistuu hiilihapottomalta? Entä jos pullo on ihan täysi ja ravistaa, mihin se hiilihappo pääsee nousemaan alkuunkaan, jos pullossa ei ole yhtään ylimääräistä tilaa?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (4)

JOs ravistat pulloa ni se tulee jäykemmäksi. Tyhjätila pullossa muuttuu paineistetummaksi. "voikohan noin sanoa" sanonpa vaan.

Veikkaisin, että mikäli pullo on täysi, niin menee takaisin nesteeseen. Mikäli pullossa on runsaasti tyhjää tilaa, hiilidioksidi pysyy kaasumaisena.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos nyt tarkkoja ollaan, niin eihän se hiilihappo mihinkään nouse, vaan se hajoaa vedeksi ja hiilidioksidiksi, ja hiilidioksidi karkaa tyhjään tilaan. Kun pullon jättää ravistelun jälkeen seisomaan, niin varmasti tapahtuu myös käänteistä reaktiota, eli hiilidioksidi liukenee taas veteen ja muodostaa hiilihappoa.

Kyllähän sen jokainen voi empiirisesti todeta. Jos on tullut hölskyteltyä limupulloa vaikka kassissa ja avaa sen heti, niin kuohuu roimasti enemmän kuin silloin, jos pullon jättää hetkeksi rauhoittumaan pöydälle ennen avaamista.

Kun limsapullo on tehtaalla, siihen ängetään eli liuotetaan paineessa hiilidioksidia. Kun pullo lepää kaupan hyllyllä, liuennut hiilidioksidi muodostaa tasapainon hiilidioksidikaasun kanssa. Tässä tasapainossa pullon kaasutilaan muodostuu lievä ylipaine. Tasapainoon vaikuttavat hiilidioksidin sekä nesteen höyrynpaineet. Kun pullo avataan, ylipaine karkaa ja pullon kaasutilaan pääsee ilmaa. Kun pullo seuraavan kerran suljetaan (oletetaan ettei sitä juoda ihan tyhjäksi), alkaa nesteeseen liuennut hiilidioksidi muodostaa taas tasapainoa kaasun kanssa. Tasapaino riippuu hiilidioksidin osapaineesta, joten hieman hiilidioksidia siirtyy kaasutilaan, jotta tasapaino saavutettaisiin. Jos pulloa ravistellaan, herkästi kaasuntuvaa hiilidioksidia kaasuuntuu pullossa tasapainotilaa suurempi määrä. Jos pullo nyt avataan, paine pullon kaasutilassa laskee nopeasti alle höyrynapaineen ja liuennut hiilidioksidi alkaa "kiehua". Jos pulloa ei kuitenkaan avata vaan annetaan sen olla jonkin aikaa, kaasu hakeutuu taas takaisin tasapainoon, eli liukenee takaisin nesteeseen. Pullon asettaminen jääkaappiin auttaa, sillä höyrynpaine alenee ja tasapaino muuttuu kylmemmässä siten, että suurempi osa hiilidioksidista tykkää olla nesteessä.
Näin olen ymmärtänyt asian, korjatkaa jos olen hakoteillä

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat