Seuraa 
Viestejä45973

HS:

James Grahamin mukaan stalinismissa riehui alkoholismi

Neuvostoliiton johtaja Josif Stalin tappoi 25 miljoonaa kansalaista. Syyksi on tarjottu muun muassa valtataistelua, mutta amerikkalainen alkoholismin pohtija James Graham esittää kirjassaan Juoppohullut vallankahvassa (1994) hyvän kysymyksen: "Olisiko Stalin voinut murhata 25 miljoonaa maanmiestään jostakin järkevästä syystä?"

Ei olisi, hän vastaa. "Arvoituksen ratkaisu on tietysti se, että Stalin oli alkoholisti". Hän on selvittänyt alkoholismin historiaa ahkerasti, lähteinä on 250 kiintoisaa kirjanimikettä. Johtopäätökset ovat omaperäisiä ja osin rohkeitakin yleistyksiä.

Graham väittää, että kaikissa alkoholisteissa (eli etanolisteissa) voi nähdä Stalinin. Stalinismi olikin Grahamille vain "riehumaan päästettyä alkoholismia".

Graham ruotii kirjassaan niin historian henkilöiden kuin amerikkalaisten näyttelijöiden ja kirjailijoiden alkoholismia. Graham ei puhu erityisestä etanolikirjallisuudesta genrenä vaan kääntää kysymyksen ympäri: miksi alkoholistit kirjoittavat?

Vastauksena hänellä on epäselvä psykotermi egomania, paha itsekeskeisyys, jota etanoli paisuttaa. Taide tarjoaa sen mukaan nopeaa mainetta ja valtaa sekä tilaisuuden lyödä, mitä etanolistin ego tarvitsee. Alkoholismin syynä ei siis ole alkoholi vaan sen paisuttama ego, Graham väittää.

"Väite on väärä. Se näkyy nyt Suomessakin, jossa etanolismi nousi halvan viinan takia ykköseksi kuolinsyynä", Johan Lahdenperä muistuttaa arviossaan.

Jollei pulloihin saada varoitusta, Grahamin kirjan voisi hänen mukaansa kuitenkin laittaa myyntiin Alkossa. "Sen kuvaukset etanolihirviöistä säväyttävät ja antavat väkevää puheenaihetta pullon ympärille", Lahdenperä toteaa.

Johan Lahdenperän arvio kokonaisuudessaan keskiviikon Helsingin Sanomissa

Ajatusta hieman pitemmälle:
Pelastiko Neuvostoliiton vodkahuuruisuus suomen viime sodissa?
Krapulainen/vieroitusoireinen neukkusotilas on tehottomampi, kuin yleisemmin ilman viinaa synnintunnossaan kärvistelevä härmäläinen, jota vielä painostetaan luovuttamaan kotimaansa.

  • ylös 0
  • alas 0

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat