Seuraa 
Viestejä45973

Onko avaruus ja aikakin kvantittunut?

Silmukkakvanttipainovoimateoria olettaa maailman olevan diskreetti (eli deterministinen) ultramikroskooppisessa Planckin mittakaavassa.
Ei olisi siis kuin Planckin mittojen monikertoja, eli kokonaislukuja fysiikan arvoissa. Koska aika ja avaruus olisi kvantittunut, myös energia, hiukkasen liike-energiat, massat ja kaikki muut fysiikan arvot olisivat kvantittuneet.

Veikkaisin myös itse avaruuden ja ajan kvantittumisen, tai pitäisikö sanoa paremmin aika-avaruuden solurakenteisuuden puolesta.

Viidenkymmenen vuoden kuluttua silmukkakvanttipainovoima ja multiversumit ovat standardikamaa, mutta käsitteet ymmärretään kokonaan toisin kuin tämän päivän popularisoinneissa.

Silmukkakvanttipainovoimasta lisää vaikka näistä sivuista:

http://en.wikipedia.org/wiki/Loop_quantum_gravity
http://unisci.com/stories/20014/1031014.htm
http://xxx.lanl.gov/PS_cache/hep-th/pdf ... 601129.pdf

  • ylös 1
  • alas 0

Kommentit (13)

Pekka Virtasen fysiikan vaihtoehtoteoria D-teoria kuvaa miten aika-avaruus on solurakenteinen.

Myös Stephen Wolfram ennustaa maailman olevan soluautomaattisäännöillä toimiva "wolframin kone".

Kvanttihan on energian määrä, suure, osa, pala. Aine ilmenee puolestaan liikeknään. Liikevoima eli energia on aineen erotamaton ominaisuus.

Siten jokiasella aineella, määrältään suurella ja ihan pienllä, on aina kvanttinsa eli energiansa eli liikvoimansa määrä. Täten materialistisesti tulkiten kaikkeus on kvanttinen. Sen sijaan ei ole kvantteja ilman kantavaa ainetta.

Ihan pienjakoon, mikroaineeseen, mennen pistemäisten hiukkasten
jatkuva kaikkeus on vaihtoehtoni äänestykseen. Kuitenkin on otettava suuruudeltaan hyvin erilaiset muodostumat ja massat, galakseihin ja niiden kvasaareihin saakka. Kaikkeus ei ole siis tasaisesti hiukkaspisteinä jatkuva, vaan aineen jako on varsin epätasainen. Myös siis tiheys jokseenkin tyhjästä tiheämassoihin, ynnä myös ydinhiukkasiin, jotka ovat
tiheämassoja pienoiskoossa.

Onko kaikille selvää, että tilantäyttöä eli ainetta on tyhjään tilaan verrattuan yleisesti hyvin vähän? Vaikkapa protonin läpimitta on vain 1/100 000 atomitilan läpimitasta normaalissa aineessa. Ja tähtien, pleneetteojn, tiheämassojen, pimeiden pilvien, ulkopuolella on atomeistakin varsin tyhjä avaruus. Ydinhiukkasissa ja tiheämassoissa kuitenkin on jokseenkin täyttä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
Tyrni
Onko avaruus ja aikakin kvantittunut?
Silmukkakvanttipainovoimateoria olettaa maailman olevan diskreetti (eli deterministinen) ultramikroskooppisessa Planckin mittakaavassa.

Miten diskreettisyydestä seuraa deterministisyys? Maailmahan voi olla deterministinen tai ei, oli sitten diskreetti tai jatkuva.

Veikkaisin että luonnon soluautomaatti on kaoottisessa moodissa, t.s. se synnyttää itseorganisaatiotiloja niin tiheässä tahdissa, että niitä ei enää "paljaalla silmällä" erota toisistaan. Itseorganisaatiomoodit puolestaan vastaavat toisessa tarkastelutavassa Goldstonen bosonin kondensaatteja (esim. tiiviin aineen defektejä). Mutta kun näitä on paljon "päällekkäin", syntyy kaaos. (Muistelen, että jotain tällaista esitettiin eräässä Bohrin ym. artikkelissa 80-luvulla. Ei tietenkään sen jalkapallomaalivahdin nimeltä Niels, vaan kenties jonkun hänen veljenpojanpoikansa tms.).

Mistä sitten järjestys on peräisin? Hermann Haken (kts. Publications; muistaakseni 1982) ym. totesivat aikoinaan, että kun deterministiseen kaaokseen syötetään sopivasti melua, avautuu kaaokseen periodisia ikkunoita. Nämä muodostavat hypoteesini mukaan maailman soluautomaatin järjestysominaisuuden.

Ollakseen kaoottinen maailman soluautomaatin ruutujen täytyy olla sopivasti epäeksakteja kuten esim. videokameran "pikselien" James Crutchfieldin tutkimuksessa, jossa videokamera kuvasi ruudulle tuottamaansa kuvaa iteroivasti tuottaen eri säätötekijöiden (kallistuskulman ym.) arvoilla valtaisan määrän erilaisten itseorganisoituvien systeemien moodeja (Kt. J.P.Crutchfield, Publications).

Vastaavasti myös elävien solujen organellit ovat hypoteesini mukaan solun "soluautomaatin" kaoottisiin moodeihin johdetun hienosäädetyn melun "avaamia" periodisia ikkunoita.

Tähän kuvaan lienee kuitenkin vaikea upottaa sitä, mikä kuitenkin on kaiken tämän "olemassaolon" ehto, nimittäin tietoisuutta.

Kaikki haarautuu joka planckin ajan välein jatkuvasti, niin monella eri tavalla kuin on olemassa yhdistelmiä kvanttitilojen välillä.

Kaikki on mahdollista kaikkialla kaikessa.

bosoni
Tyrni
Onko avaruus ja aikakin kvantittunut?
Silmukkakvanttipainovoimateoria olettaa maailman olevan diskreetti (eli deterministinen) ultramikroskooppisessa Planckin mittakaavassa.Miten diskreettisyydestä seuraa deterministisyys? Maailmahan voi olla deterministinen tai ei, oli sitten diskreetti tai jatkuva.

En tosin osaa ajatella diskreettiä Planckin mittojen monikerroista koostuvaa maailmaa, joka ei olisi deterministinen. Mielestäni diskreetti tarkoittaa kausaalin determinismin alaista maailmaa, voi melkein sanoa mekanistisesti kuvattavaa maailmaa. Soluautomaatti on diskreetti kausaalin deterministinen järjestelmä, jopa mekanistinen järjestelmä, ja veikkaan että maailma voidaan kuvata soluautomaattisäännöin. Eli maailma on solurakenteinen.

Armitage
Kaikki haarautuu joka planckin ajan välein jatkuvasti, niin monella eri tavalla kuin on olemassa yhdistelmiä kvanttitilojen välillä.

Kaikki on mahdollista kaikkialla kaikessa.


En usko maailmankaikkeuden haarautumiseen, koska kukaan ei ole nähnyt yhtäkään haarautunutta maailmankaikkeutta. Oletus on yhtä paljon mielikuvitusta kuin multiversumissa mustista aukoista versovat universumikuplat. Me olemme nähneet vain yhden maailman joka toimii kausaalisti. Tiedettä ei olisi ilman kausalismia eli syy-seuraussuhteita. Tiede on syy-seuraussuhteiden tutkimusta. Kvanttimekaniikan takaa löydetään ajan kuluessa kausalismi. Sen sijaan diskreetti maailma on melkoinen fakta. Silmukkapainovoiman teoreetikot perustelevat asian melko selvästi.

Mats
Pekka Virtasen fysiikan vaihtoehtoteoria D-teoria kuvaa miten aika-avaruus on solurakenteinen.

Myös Stephen Wolfram ennustaa maailman olevan soluautomaattisäännöillä toimiva "wolframin kone".

Kyllä tämä minun kone varmaan ihan perusfysiikalla toimii.

Sehän tuntuisi olevan jatkuva silmukkainen, säikeinen ja vastavoimien vuorovaikutteinen solukko, mekanistinen systeemi - näin näppituntumalta yksinkertaisesti sanottuna.
Tällaista vaihtoehtoa ei valitettavasti ollut listalla, eikä "muu" vaihtoehtoa, jonne voisi sijoittaa esmes kaikki matrix-, ID-, ja jumala -teoriat. En voinut äänestää.

Vierailija

Nostetaan vähän tällaista vanhaan ketjua esiin. Itselläni ei ole mitään järkevää sanottavaa ajan mahdolliseen kvantittuneisuuteen, mutta yritetään nyt sekoilla taas hieman eli osoitetaan tietämättömyyden ja sivistyksen mataluus seuraavassa omalla kohdallani:

1. Se mikä on maailmassa kvantittunutta on kaikki aikaa. Kun aika kvantittuu syntyvät: Mittabosonit, Energia, Spin, Impulssimomentti, konduktanssi. Vain aika voi muuttua kvantiksi. (VAROITUS: tämä on pelkkä spekulaatio).

2. Mitä enemmän aikaa kuluu esim. 20 miljardia vuotta, Mitä pitempi etäisyys esim. 11 miljardia valovuotta, Mitä nopeampi liike on niin Sitä enemmän nopeus vaihtelee ja on epätasaista eikä vakionopeutta. Sitä enemmän aika myös kvantittuu. Sitä enemmän syntyy ajasta mittabosoneita, energiaa, spiniä, impulssimomentteja ja konduktanssia. (VAROITUS: pelkkää spekulaatiota)

3. Tasainen nopeus on ja ilman suuria intervalleja nopeus on silloin kun Aika on lyhyt esim. 1 biljoonasosa sekunttia, Matka on lyhyt esim. 1 biljoonasosa metriä, mitä hitaampaa liike on? Intervallit syntyvät kun aikaa kuluu paljon, etäisyys on suuri ja liike on nopeaa? Mutta niitä ei synny tasaisen nopeuden aikana pienillä välimatkoilla ja lyhyillä aikaväleill?

Kun kahden pisteen välinen etäisyys pienenee; tai kun kahden tapahtuman välinen aika on lyhenevää nopeuden muutos käy yhä mahdottomammaksi ja tasainen vauhti on todennäköisempää.

Aika kvanttittuu enemmän ja enemmän etäisyyden, nopeuden ja aikavälin kasvaessa?

Onko siis fotoni todella kvantittunutta aikaa? Ainakin Googlen avulla selviää, että fotoni matkaa auringon sisuksista sen pinnalle jopa 100 000 vuoden ajan. Mutta toisaalta kynttilän valo loistaa välittömästi.

Tää juttu nyt varmasti on ihan pielessä ja voipi asia olla täysin päinvastoinkin. Kunhan nyt vähän yritän saada teiltä muilta parempaa ja asiallisempaa tietoa sen suhtten: Voiko aika olla kvantittunut ja mitä se merkitsee?

(Tällaisia omia viritelmiä yritän parhaillaan miettiä luettuani Internet Archivesta löytyvää kirjaa: Contemporary Physics).

Lentotaidoton
Seuraa 
Viestejä6895

Olipa sattuma että juuri kirjoitin tuosta Loop Quantum Theorystä toiseen topiikkiin. Olisin sen laittanut tähän mutta jostain pomppasi sillä välillä tuo ikivanha ketju.

Tosiaan kansantajuisesti asiasta voi lukea Carlo Rovellin kirjasta Todellisuus ei ole sitä miltä se näyttää.

P Virtanen
Seuraa 
Viestejä25

D-teoriasta, joka kuvaa kvantittunutta aikaa ja avaruutta sekä determinististä maailmaa, on kirjoitettu yksityiskohtaisesti Jukka M Korhosen romaanissa "Autio maa".

Hyväksi seuraksi romaanille ja D-teorialle sopii Carlo Rovellin uusin kirja "Todellisuus ei ole ...".

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat