Seuraa 
Viestejä45973

Onko kellään tietoa, kuinka monta lajia ihminen on suoraan tai välillisesti esim. elinympäristöön kajoamalla tuhonnut. Olisi hienoa jos löytyisi vielä jonkinlainen lajilista.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (6)

Ainakin siivetön ruokki katosi 1800-luvulla petsamon seudulta ihmisasutuksen leviämisen seurauksena. Tämä ainakin suomalaisten aiheuttama.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031

"As we learn more about the status of species, the world’s list of extinctions continues to increase. The IUCN Red List now contains 784 documented extinctions and 60 extinctions in the wild since 1500 AD. Over the past 20 years, 27 documented extinctions or extinctions in the wild have occurred. These numbers certainly underestimate the true number of extinctions in historic times as the majority of species have not been described, most described species have not been comprehensively assessed, and proving that a species has gone extinct can take years to decades.

Recent extinction rates far exceed the rates of extinction in the fossil record. Extinction rates based on known extinctions of birds, mammals and amphibians over the past 100 years indicates that current extinction rates are 50 to 500 times higher than extinction rates in the fossil record. If Possibly Extinct species are included, this increases to 100 to 1,000 times natural (background) extinction rates. This is an extremely conservative estimate, as it does not account for undocumented extinctions. Although the estimates vary greatly, it appears that current extinction rates are at least two to four orders of magnitude above background rates."

http://www.iucn.org/themes/ssc/red_list ... umm_EN.htm

" Most of these modern extinctions can be attributed directly or indirectly to human effects." -Wikipedia

sitähän sanotaan, että monia eliötä kuolee sukupuuttoon joka päivä. jos tähän on uskomista, niin listan muodostaminen ei ole erityisen hyödyllistä.

Heurekassa oli joskus muinoin ainakin laskuri, joka kasvoi jotain teoreettista laskettua lajien sukupuuttoonkuolemistahtia. Melkoisella tahdilla se luku nousi, olikohan muutaman sekuntin välein. Tässä valossa minkäänlaisen listan ylläpitäminen ei todellakaan ole järin mielekästä, kuten tuossa joku ehti jo todetakin.

Siellä taisi tosin myös olla laskuri joka ilmaisi uusien lajien syntyä ja vaikkei se samaa tahtia noussut, niin muistaakseni yllättävän nopeasti.

Ihminen ei ole vielä ehtinyt tappaa montaakaan kymmentä lajia sukupuuttoon. Teollinen vallankumous alkoi 1800-luvulla ja sen seurauksena oma prosessinsa luomakunnan tuhoutumisessa on toki alkanut ja jatkuu kiihtyvällä vauhdilla.

Sen sijaan (minun mielestäni) on kiintoisaa, että Maan historiassa 99% kaikkina aikoina eläneistä eliölajeista on kuollut sukupuuttoon. Nykyisin elävistä (ihminen mukaanlukien) edustaa vain yhtä prosenttia maapallon kaikkien aikojen tilastossa. Ihmisen rooli tässä historiassa on marginaalinen.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat