Seuraa 
Viestejä45973

Ydinsähkö on halpaa ja kilpailukykyista.

"Kuluttajat hurraavat koko maassa, äänekkäimmin Espoossa. "Optio-Lilius" joutui taipumaan! Fortum perui sähkön hinnan korotukset!

Fortum saattoi taipua asiakaspaon edessä. Silti Fortumin liike järisyttää laajemminkin suomalaisia sähkömarkkinoita.
Pahiten pettyivät paikalliset sähköyhtiöt, kun markkinavaltias perui niiden kipeästi kaipaamat hinnankorotukset. Korotuspainetta pidäteltiin tällä kertaa Fortumin johdolla liian kauan, ajoitus epäonnistui. Tuli kintuille.

Tähän saakka kaupunkien sähkönmyyntiyhtiöt ovat voineet turvallisin mielin peesata markkinavaltiasta.
Nyt Fortumiin ei voi enää luottaa. Pienten sähköyhtiöiden on pakko määrittää hinta itsenäisesti, vaikka niiden tiedot ovat selvästi suurta tukkusähkön tuottajaa Fortumia huonommat. Peesaustaktiikka on ollut ilmeisesti niin tavallista, että asian luulisi kiinnostavan kilpailuviranomaisiakin.

Fortumin olisi helpompi ilman kuluttajamyyntiä.

Me tarvitsimme Fortumia
Osa kaupunkien yhtiöistä ehti ilmoittaa korotuksista Fortumin imussa, eikä niitä mieluusti peruta.
Fortum voi pitää sähkön kuluttajahinnan matalana vaikka kuinka pitkään, sillä se heikentää enemmän kilpailijoita kun Fortumia itseään.

Fortum voisi periaatteessa luopua sähkön kuluttajamyynnistä, sillä yhtiö ei tarvitse kotitalousasiakkaita tuloksensa tekemiseen.

Fortumin jättivoitot syntyvät siinä, kun yhtiö myy tuottamaansa sähköä pohjoismaiseen sähköpörssiin. Myyntiyhtiö ostaa kallista sähköä pörssistä ja myy sitä nollakatteella kuluttajille.

Korotusten peruuttaminen voisi olla Fortumin ensimmäinen askel kuluttajamyynnistä luopumisen tiellä. Myyntiyhtiöstä luopuminen jättäisi Euroopan halvimmasta sähköstä marisevat kuluttajat ja poliitikot muiden sähköyhtiöiden murheeksi.

Fortum kiepautus oli kuitenkin lopulta palvelus sähkömarkkinoille. Nyt muiden sähköyhtiöiden on pakko itsenäistyä. elin henki avautuu kuluttajille entistä paremmin.

Ja hupaisaa sinänsä, jos kuluttajat tosiaan vertaavat jatkossa hintoja, aika moni voi tulevaisuudessa päätyä Fortumin asiakkaaksi.

Valmistautukaa seuraaviin korotuksiin
Tervehtyvä sähkömarkkina auttaa kansaa kestämään tulevat sähkön hinnan korotukset. Niitä nimittäin tulee kyllä.
Perusongelmaa Fortumin markkinaravistelu ei tietenkään poistunut mihinkään: sähkön vähittäismyyntihinnat ovat lähes jokaisen sähkönmyyntiyhtiön näkökulmasta liian matalat. Näin sanoi sähkömarkkinoiden kilpailutilannetta selvittänyt Matti Purasjoki eilen A-Plus-ajankohtaisohjelmassa.

Hän pitää hinnan nousua varmana. Oheisen hintataulukon perusteella jokainen voi tehdä omat johtopäätöksensä. "

Kotitalouksien verollinen sähkön hinta (7/2006)

Maa snt/kWh

Kreikka 7

Suomi 11

Iso-Britannia 12

Ruotsi 16

Norja 17

Saksa 19

Tanska 24

  • ylös 0
  • alas 0

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat