Seuraa 
Viestejä45973

Olen ottanut hoiviini muutama vuosi sitten erinäisiä eläimiä -eläinmuseon luvalla- jotka olisivat menehtyneet talveen ilman apuani. 2 tavallista rupikonnaa, (bufo bufo) oli minulla muutaman vuoden hoidossa kunnes annoin ne eteenpäin hankittuani eksoottisempia bufoja, eli konnasammakoita.
Vaan nämä rupparit löytyivät lokakuussa mökin kuistilta aikaan, jolloin maa oli jo routaantumassa. Otin ne sisään, ja aloin ruokkia keinoravinnolla. Ne sopeutuivat hyvin, eivätkä tarvinneet talvea. Konnat -uros ja naaras -myös kutivat sisällä, tosin jo helmikuun lopulla kun kutuaika nopeutui lämmössä.
Ne poikaset laskin keväällä järviveteen jatkokasvamaan.
Vaan aikuiset olivat jo liian kesyjä luontouttaa, ja hormonaalinen rytmi niin sekaisin, että päätyivät eläintarhaan. Rupikonna on muuten herttainen eläin, googlatkaapa kuvia...
Sama on ollut, kun syksyisin etsin ns maayökkösten toukkia...
http://delta-intkey.com/britin/images/kirbnoc1.jpg
Maayökköset ovat siis yöperhosia joiden toukat elävät ratamolla, heinillä, ja voikukilla ym. kasveilla... myöhään syksyllä niitä löytää ruohomättäistä ja talojen kivijaloista toukkina. Kun tuon toukat sisään huoneenlämpöön, ne muuttuu perhosiksi ilman talvea muutamassa viikossa heinillä ja salaatilla syötettyinä.
Minusta talvehtiminen EI OLE vaihtolämpöisille eläimille VÄLTTÄMÄTTÖMYYS VAAN PAKKO. Ne pärjäävät hyvin ILMAN TALVIHORROSTA... Jos pieneläimiltä kysyttäisiin, ne eivät edes haluaisi talvea, luulemma. Tämä on mielenkiintoinen huomio, koska omien havaintojeni mukaan elämä pieneläimillä jatkuu suoraviivaisesti eteenpäin jos talvi estetään. Samoin, olen joskus syksyllä pyydystänyt heinäsirkkoja. Nehän kuolevat luonnossa, mutta pyydystämäni elivät talven yli ja noin 2v yhteensä muovirasiassa. Eli monen pohjolassa asuvan pieneläimen surma on nimenomaan talvi, jota ainakaan hyönteis/ vaihtolämpöismaailma ei juuri kaipaa.
Talvi ei siis ole välttämättömyys vaan siedettävä ja pakkosopeuduttava asia ainakin eläimillä. Kasveista en ole niin varma, tosin kokeiluni havupuuntaimilla -bonsaita aion tehdä 3cm siementaimista kuusista ja männyistä -osoittaa, että jatkuva uv-lampun valo kasvattaa niitä kyllä talvellakin, syksyllä kerättyjä havupuun taimia.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (3)

Miksi olet ylipäätänsä saanut käsityksen että talvi olisi välttämätön eläimille tai kasveille? Eläinten kylmänhorros ja talvihorros, kasvien vernalisaatio (talveentuminen), horros ja siementen tarvitsema kylmäkäsittely ovat kaikki vain talvesta selviämiseen kehittyneitä keinoja.

Ilman kylmänhorrosta vaihtolämpöiset ja ilman talvihorrosta tasalämpöiset paleltuisivat kylmässä talvessa. Vernalisaation avulla kasvi ei pienenä talven lämpimänä jaksona ala pukkaamaan lehtiä varteensa, näin ne eivät pakkasen tullessa palellu. Ja siementen kylmäkäsittely varmistaa taas sen, etteivät siemenet idä heti kypsyttyään loppusyksyllä, vaan vasta keväällä talven mentyä ohitse.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
aquamarineOnion
Miksi olet ylipäätänsä saanut käsityksen että talvi olisi välttämätön eläimille tai kasveille?

Itselläni on sellainen kuva, että eräät kasvit tarvitsevat kylmäkauden, jotta jaksavat sitten taas kasvaa lämpimien tultua. Tämä ilmenee esim huonekasveista, joiden on saatava viileä kausi menestyäkseen. Eräänä esimerkkinä vaikkapa kärpäsloukku Dionaea muscipula

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Tämä ilmenee esim huonekasveista, joiden on saatava viileä kausi menestyäkseen.

Näin on. Mutta viileän kauden tarvitseminen ei ole kasville itseisarvo, vaan pelkkä keino selviytyä talvesta oikeassa elinympäristössään.

Esimerkiksi huonekuusi eli araukaria tarvitsee myös kylmän kauden. Jottei se päästäisi kasvupisteitään kaiken maailman pakkasten armoille talvella, se odottaa talven, jotta se keväällä taas voi lämpimässä kasvaa.

Joillakin kasveilla tämä viileän kauden tarvitseminen tosin voi olla toisenlaistakin suojelua, vaikkapa siten, että sen elinalueilla viileällä kaudella kasvaminen ei olisi tarpeeksi tehokasta ollakseen hyödyllistä, jolloin kasvi elelee tämän viileän kauden hissukseen. Vaikkei sitä ympäristössä olisikaan, viileän kauden lepäily on iskostunut kasvin perimään.

Tuolla vähän lisää: http://en.wikipedia.org/wiki/Dormancy#Plant_dormancy

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat