Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Pilvenpiirtäjäthän saattavat tuulella huojua ylimmissä kerroksissa jopa useita metrejä. Onko kukaan käynyt esim. jenkeissä pilvenpiirtäjässä ja havainnut huojumisen?

Sivut

Kommentit (39)

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031
Liittynyt16.3.2005

Riittäisiköhän tuollainen parin metrin huojunta aiheuttamaan sen, että lattialle asetettu marmorikuula kierii seinästä seinään? Olen itsekin ollut WTC:n katolla, mutta ei tullut mieleen ottaa marmorikuulaa mukaan.

Tieteen kuvalehdessä oli joskus muistaakseni yli 10 vuotta sitten isompi artikkeli pilvenpiirtäjistä, ja siinä puhuttiin tästä yhdestä (Hancock Tower? En nyt tarkkaan muista) pilvenpiirtäjästä, jossa oli huomattu tuulessa ikkunoiden tipahtelevan ja pöytienkin liikkuvan siinä vaiheessa, kun se oli jo täysin valmis ja "kansoitettu".
Eikös noissa tupata tuota ongelmaa torjumaan erittäin suurilla painoilla, jotka asennetaan keskikohdasta roikkumaan vastustamaan huojumisliikettä, taisi ko. tapauksessakin tuommoinen isompi urakka tulla pakolliseksi.
Itsellä ei tosin ikävä kyllä ole ollut kunniaa todistaa tuommoista, voisi kyllä alkaa hieman epäilyttää siellä yläkerroksissa..

Eivät pilvenpiirtäjät sentään metrikaupalla huoju. Esim. Petronas Towersien suurin huojunta on luokkaa 20-30 cm. Mutta kyllä siihenkin kuulemma jotkut reagoivat.

kyllä sitä pienemmätkin tuvat voivat huojua.

meidän huussi ainakin heiluu kuin heinämies vähän navakammassa tuulessa.

tiäremiäs
Kyllä sen huomaa jos pilvenpiirtäjät huojuu, riippunee vähän miten on suunniteltu rakennus, jossain voi huomata ja jossain ei.

Esimerkiksi vanha kunnon Empire State Building ei huoju käytännössä lainkaan. Huojuminen on muodikkaasti mahdollisimman kevyiksi suunniteltujen, teräsrakenteisten pilvenpiirtäjien vitsaus. Kovemmalla tuulella WTC:n huojunnan huomasi kuulemma siitä, että löysemmät ikkunankarmit saattoivat vähän kolista.

Muistaakseni huojunta on yksi suurimmista rajoittavista tekijöistä pilvenpiirtäjien suunnittelussa; materiaalit kyllä periaatteessa kestäisivät yli kilometrinkin korkuisia rakennuksia, mutta niiden huipulla huojunta tekisi ihmisten olon hankalaksi.

N.E.R.O
onko totta, että pilvenpiirtäjä on kapeampi alhaalal gravitaation takia?

OHO...olipas jännä teoria ...

Usemmiten näyttäisi kyllä olevan juuri päinvastoin ?

Pilvenpiirtäjissä nykyisin ainakin muuten on heiluri / paino-
systeemejä eliminoimassa huojuntaa .

ei mut toi on looginen, jos tehdään 5000 km syvä kuoppa, ja kaksi kaapelia pistetään roikkumaa metrin etäisyydelle toisistaan, niin ne kaapeliden päät ovat pohjalla lähempänä toisiaan kuin pinnalal maan vetovoiman takia, joka vetäää niitä yhteen pisteeseen!

Vanha jäärä
Seuraa 
Viestejä1567
Liittynyt12.4.2005
N.E.R.O
onko totta, että pilvenpiirtäjä on kapeampi alhaalal gravitaation takia?

Periaatteessa kyllä, jos kulmapilarit laitetaan pystysuoraan vesivaa'an tai luotilangan avulla. Tällöin pilarit tulevat kohtisuoraan maapallon kaarevaa pintaa vastaan, eli ne osoittavat maapallon keskipistettä kohti.

Tosin tämä ero näyttäisi olevan isossakin, 400 metriä korkeassa pilvenpiirtäjässä kymmenkunta millimetriä, mikä peittyy täysin rakennuksen muihin epätarkkuuksiin.

Vanha jäärä

N.E.R.O
kyllä sitä pienemmätkin tuvat voivat huojua.

meidän huussi ainakin heiluu kuin heinämies vähän navakammassa tuulessa.

On eräs case jossa erään kerrostalon vuokralaiset (yrityksiä) valittivat talon huojumisesta. Resonanssi(ominaistaajuus +heräte) lopulta selvisi. Talorakenteen ominaistaajuus osui jumppaajien (stepperiryhmä) heräteeseen oiken hyvin. Mobiliteetti (vasteen suhde voimaan) oli hyvin heikko ja täten rakenne heräsi hyvinkin herkästi.

Pilvenpiirtäjien vaimenninsysteemit ovat luku sinänsä. On monen tyyppisiä, piipuissa käytetään myös tietynkaltaisia vaimentimia (tarvittaessa)

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat