Seuraa 
Viestejä45973

Miksi ihmisillä on tapana kuvitella joku suurempi tarkoitus elämälle jonkin meidät luoneen olennon kautta ja kuitata asia sillä? Miksi monissa toisiinsa vaikuttamattomissa kulttuureissa on useissa tapauksissa tämä jokin "jumala" joka jollain tavalla vaikuttaa ihmisen toimintaan?

Miksi satukirja on uskottavampi kuin kokeellinen fakta? Miksi ihminen mielummin uskoo että jokin ylempi voima ohjaa tapahtumia kuin että olemme täällä sattumalta ja tapahtumiin vaikuttaa ihminen itse.

Miettivätkö uskontojen kannattajat, että "miksi se "jumala" näin olisi tehnyt, minkälaista hyötyä tuotamme hänelle, mikä se syy?"? Miksi heille riittää, jos joku sanoo, että "se nyt vaan teki niin"?

Kauan sitten kun ihminen ei ymmärtänyt mitä hänen ympärillään tapahtui oli ymmärrettävämpää että ihmiset keksivät selityksiä "jumalten" muodossa ja sillätavalla "selittää" asia vaikka se jäi oikeastaan selvittämättä. Mutta minkä takia vielä nykyäänkin ihmiset kehittelevät kaikennäköisiä ID-teorioita yms.? Miksi ihmiset vääntävät satua siihen muotoon, että se saattaisi olla mahdollista, kun vaihtoehtona olisi miettiä, että miten se todennäköisimmin on tapahtunut.

Suurin syy siihen, että ihminen ei usko johonkin asiaan on sokea usko johonkin toiseen, miksi näin? Jos ihminen uskoo johonkin, niin vaikka hän itse huomaisi uskonsa vääräksi, niin miksi ei suostu myöntämään sitä itselleen vaan mielummin koettaa väittää vastaan?

Edit: Tuo Awebin avaama ketju näemmä jo käsittelee samankaltaista asiaa

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (9)

Todennäköisesti ei ole tapahtunut yhtään mitään. Tee täydellinen tyhjiö ja sterilisoi se. Purkita se. Sitten menet sen viereen odottamaan mitä tapahtuu. Todennäköisyys on sama kuin tämän universumin kehittymisessä kehittyä jotakin. Jos jotakin kuitenkin kehittyy, perustele se vain titeellisin argumentein.

DedMoroz
Seuraa 
Viestejä19810
Menchi
Miksi ihmisillä on tapana kuvitella joku suurempi tarkoitus elämälle jonkin meidät luoneen olennon kautta ja kuitata asia sillä? Miksi monissa toisiinsa vaikuttamattomissa kulttuureissa on useissa tapauksissa tämä jokin "jumala" joka jollain tavalla vaikuttaa ihmisen toimintaan?

Miksi satukirja on uskottavampi kuin kokeellinen fakta? Miksi ihminen mielummin uskoo että jokin ylempi voima ohjaa tapahtumia kuin että olemme täällä sattumalta ja tapahtumiin vaikuttaa ihminen itse...

Miten kokeellinen fakta on olemassaolon tarkoitukselle yhtään parempi selitys?
Loppujen lopuksi ihminen on luonnon yksi tapa tuottaa lisää "lannoitus- ja ravintoaineita" tähän kiertokulkuun.

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

On äärettömän paljon imartelevampaa kokea olevansa Luojajumalan vartavasten valmistama, jumalankaltainen olento, kuin ajatella olevansa apinoista ja önniäisistä polveutunut sattuman oikku, jolla ei itse asiassa ole kokonaisuuden kannalta mitään erityistä väliä.

Mummo

On varmaan ihmisen evoluution aikana pärjännyt sellaset yhteisöt joissa on uskottu jumalaan. Kaikilla on silloin ollut jotain yhteistä ja halua toimia yhdessä. Lisäksi rikokset ovat saattaneet jäädä tekemättä jumalan pelossa. Mutta enpä tiedä.

Retard
Seuraa 
Viestejä28258
Menchi
Miksi ihmisillä on tapana kuvitella joku suurempi tarkoitus elämälle jonkin meidät luoneen olennon kautta ja kuitata asia sillä?[1.] Koska on niin monta kysymystä olemassa olosta, joista ei tiedä, keksii niille jonkinlaisen selityksen pääkopassaan, minkä kanssa kykenee elämään. Kaikkiin miksi kysymyksiin ei ehkä ole eikä edes tulla löytämään vastausta. Topologia on hyvä alku uudelle (muistaakseni ainakin n. 2000 vuotta vanha) matematiikalle, mutta se ei ”ainakaan vielä” selitä matematiikkaa. Toisaalta kun on joku, jolta asiaa voi kysyä, jonka ego ei anna periksi sanoa en tiedä, riittävä auktoriteetti ja kyvyt verbaalisesti vakuuttaa kysyjä on asia pois päiväjärjestyksestä.

Menchi
Miksi monissa toisiinsa vaikuttamattomissa kulttuureissa on useissa tapauksissa tämä jokin "jumala" joka jollain tavalla vaikuttaa ihmisen toimintaan?

ks. [1.]

Menchi
Miksi satukirja on uskottavampi kuin kokeellinen fakta?[2.] Ei, satukirja ei ole koskaan uskottavampi kuin kokeellinen fakta. Kokeellinen ”fakta” ei vain kykene todistamaan asioita olemattomiksi nyt, tai koskaan myöhemminkään. Toisaalta kokeellinen fakta ei taas selitä mitään vaan teoria, joka selittää tämän kokeellisen faktan. Jos taas et ymmärrä selitystä et voi arvioida kuinka hyvin kokeellinen fakta on selitetty -> sinun on sitten uskottava asiaan tai olla uskomatta [1.]

Menchi
Miksi ihminen mielummin uskoo että jokin ylempi voima ohjaa tapahtumia kuin että olemme täällä sattumalta ja tapahtumiin vaikuttaa ihminen itse.ks. [1.]

Menchi
Miettivätkö uskontojen kannattajat, että "miksi se "jumala" näin olisi tehnyt, minkälaista hyötyä tuotamme hänelle, mikä se syy?"?Ymmärtäneeksi kyllä. ks [1.]

Menchi
Miksi heille riittää, jos joku sanoo, että "se nyt vaan teki niin"?ks. [1.]

Menchi
Kauan sitten kun ihminen ei ymmärtänyt mitä hänen ympärillään tapahtui oli ymmärrettävämpää että ihmiset keksivät selityksiä "jumalten" muodossa ja sillätavalla "selittää" asia vaikka se jäi oikeastaan selvittämättä. Mutta minkä takia vielä nykyäänkin ihmiset kehittelevät kaikennäköisiä ID-teorioita yms.?Miten on? Miksi sinä edelleen kysyt jos kerran kaikkia asiat ovat idioottivarmoja? ks. [1.]

Menchi
Miksi ihmiset vääntävät satua siihen muotoon, että se saattaisi olla mahdollista, kun vaihtoehtona olisi miettiä, että miten se todennäköisimmin on tapahtunut.Eli kuten yllä: ego ja [1.]

Edit: siis ymmärtääkseni kaikki keksivät selityksiä. jos he eivät keksi kysyvät he joltain toiselta - toki vain jos asia on heille tärkeä. Ymmärtääkseni kaikki ihmiset suorittavat "tutkimuksia", ensin pääkopassaan ja jos eivät löydä riittävää vastausta, niin sitten he etsivät sieltä, mistä vastaukset tuntuvat löytyvän parhaiten.
=============
Edit: yllä asiayhteysvirhe...
=============

Menchi
Suurin syy siihen, että ihminen ei usko johonkin asiaan on sokea usko johonkin toiseen, miksi näin?Harva ihminen uskoo, yleensä asia perustuu ymmärrykseen. [2.]

Menchi
Jos ihminen uskoo johonkin, niin vaikka hän itse huomaisi uskonsa vääräksi, niin miksi ei suostu myöntämään sitä itselleen vaan mielummin koettaa väittää vastaan?

Kuin kohdassa [2.] ja yleensä subjektiivisesta ”mitä minä tästä hyödyn” * -näkökulmasta.

* Henkisesti.

Jos argumentista ei voi johtaa yleistä sääntöä, sillä ei ole sisältöä.

kar1
Todennäköisesti ei ole tapahtunut yhtään mitään. Tee täydellinen tyhjiö ja sterilisoi se. Purkita se. Sitten menet sen viereen odottamaan mitä tapahtuu. Todennäköisyys on sama kuin tämän universumin kehittymisessä kehittyä jotakin. Jos jotakin kuitenkin kehittyy, perustele se vain titeellisin argumentein. :wink: :wink:

Ja, Mensci, kun olet tämän tehnyt, purkitat äskeistä ympäröivän tilan, jossa asuu luoja. Seuraavaksi purkitat luojaa ympäröivän tilan eli luojan luojan. Luojan luojan purkitettuasi purkita luojan luojan luojaa ympäröivä tila. Näin kun jatkat, löydät vastauksen.

Ei vaiskaan, uskonnottomana minulle tulee vain toisinaan mieleen aivankuin joku valehtelisi minulle. Välillä ehdoin tahdoin, välillä taas kuvitellen olevansa oikeassa. Ja kun tätä mielikuvaa tarkastelee lähemmin, niin en voi välttyä ajatukselta, että tässä on ihmisen sana ihmisen sanaa vastaan.

Epävarmuus on useimmille ihmisille hyvin epämiellyttävä tila ja menneinä aikoina ei tästä tilasta ole päästy eroon muuten kuin erilaisilla uskomuksilla, joilla tuntematonta on selitetty. Lisäksi uskomuksista on kautta historian ollut hyötyä yhteisöllisyyttä kasvattavana tekijänä. Homogeeninen yhteisö, jossa yksilö on valmis uhrautumaan (usko tuonpuoleisesta, usko yhteisön toimintamallien erheettömyydestä) muiden puolesta on suotuisa yhteisön selviämisen kannalta. Hajanaisessa ja individualistisessa yhteisössä yksilön merkitys korostuu yhteisön yli, mikä kostautuu yhteisön sisäisinä ristiriitoina.

Nykyään uskonnot vallitsevat lähinnä historiallisita syistä. Toisin sanoen uskonnolliset vanhemmat kasvattavat uskonnolisia lapsia. Lisäksi kaikkialla ihmisten perusturva ei ole sillä tasolla, että elämä ilman uskomuksia tuntuisi mielekkäältä. Sotatila on hyvä esimerkki tästä. Juoksuhaudoissa kun ei ateisteja ole. Näiden lisäksi kaikki ihmiset eivät ymmärrä tiedettä tasolla, joka tieteellisen maailmankuvan rakentamiseen edellytettäisiin. Kaikki eivät myöskään kestä tieteellisen maailmankuvan tuomaa elämän tarkoituksettomuutta.

Lisäksi uskontoihin on perinnölliset ja ihmisten eri ominaisuuksiin pohjautuvat syyt. Jotkut ovat taipuvaisempia selittämään asioita uskomuksilla kuin jotkut toiset. Lisäksi kaikki ihmiset eivät kykyne kohdistamaan kritiikkiä omiin ajatusrakennelmiinsa. Tästä syystä esimerkiksi uskonnollinen kasvatus nuorena ei aina voi syrjäytyä tieteellisellä maailmankuvalla myöhemmin. Tämän takia esimerkiksi Suomessa, korkeasta koulutustasosta huolimatta, suurin osa väestöstä suhtautuu kirkkoon positiivisesti, koska kuva tästä on ehdollistettu päähän jo peruskoulussa.

Vaari
Seuraa 
Viestejä3331
Menchi
Miksi ihmisillä on tapana kuvitella joku suurempi tarkoitus elämälle jonkin meidät luoneen olennon kautta ja kuitata asia sillä?

Tämä lienee pääkysymys noista esittämistäsi.

Kuvittele, että saat kysymykseen itseäsi täydellisesti tyydyttävän vastauksen tässä keskustelussa. Eikö tuo vastaus olisi samassa hetkessä uusi suurempi tarkoitus elämälle ja sen tähän ketjuun kirjoittanut palstalainen ajatuksissasi hyvin korkea olento.

Joku sen pestin aina ottaa. Tuon, ei niinkään ainutlaatuisen kysymyksen esittäjä astuu itse ehdokkaaksi elämää suuremman tarkoituksettomuuden jumalaksi. Niin, että mitä väliä sillä oikeastaan on kenet paikkaan valitaan ja millaisen valtakunnan se saa hallittavaksi.

Samat virheet, väärinkäytökset ja kärsimys toistuvat, sama autuus myös, oli kaiken hallitsija ihminen, toinen ihminen, jumala, toinen jumala tai suuri kurpitsa. Tältä kehältä et pääse. Ihmisillä on tapana kuvitella joku suurempi tarkoitus elämälle ja kysyä miksi näin on.

"Jos sanon olevani väärässä siinä että Jumala on olemassa, väitän samalla Jumalan olevan väärässä, mitä hän taas ei voi olla. Olen siis oikeassa m.o.t." (LivingHeart)

Vaari
Ihmisillä on tapana kuvitella joku suurempi tarkoitus elämälle ja kysyä miksi näin on.

Ehkä se johtuu (jostain ihmiselle luonnollisesta) vietistä kehittyä. Ehkä se onkin syy kehitykseen. Ihminen haluaa nähdä jumalan.

hmmz..

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat