Seuraa 
Viestejä8643

Jätin piruuttani aloitteen Suomen Postiin. Siitä on jo kuukausia ja vanha byrokratian tyyssija on visusti hiljaa.

Aloite oli postimerkki. Mutta ei mikä tahansa merkki vaan sellainen, että sen voi tulostaa omalla tulostimella ja maksaa verkkomaksuna. Aivan kuin jotain lottoa tai Keltaisen Pörssin lukuaikaa.

Tietenkin kuvasin tarkoin, jotta siinä tulee olla viivakoodi yksilöintiä varten ja merkkien ostajien pitää rekisteröityä. Postin reitillä on nimittäin viivakoodin lukulaitteita eikä siellä monistettu "omamerkki" kauan menesty. Postin kohtaloksi jäisi tuossa merkkirumbassa kirjata rahaa tilille.

Mutta odotellaan nyt sitten. Voihan olla että laitos elääkin vanhan kunnon Breznevin (miten lie kirjoitetaan) eikä esimerkiksi Stalinin aikaa ja iso pyörä liikahtaa viidenkymmenen vuoden kuluttua eikä seitsemänkymmenen.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (18)

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Liimailen kirjeisiin osoitelappuja liimapuikolla päivittäin. Ei siinä ole mitään sen kummempaa hankaluutta. Voisi olla myytävänä myös valmiiksi liisteröityä arkkia, jota voisi perinteisesti nuolaista. Olen myös tulostanut kuoriin suoraan juttuja. Halpistulostimissakin on kuorien syöttöön oma asentonsa.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

kylla ne kopiomerkit olis ongelma. Jos vaikka loytaa paperiroskiksesta tai mista vaan kuoren jossa on kyseinen leimaamaton merkki, niin sitahan voi heti alkaa monisteleen. Vai pystyyko sellanen lukulaite olemaan niin ajan tasalla etta se heti tietaa etta jossain pain Suomea on jo kerran se merkki luettu.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Paul M
Tietenkin kuvasin tarkoin, jotta siinä tulee olla viivakoodi yksilöintiä varten ja merkkien ostajien pitää rekisteröityä. Postin reitillä on nimittäin viivakoodin lukulaitteita eikä siellä monistettu "omamerkki" kauan menesty. Postin kohtaloksi jäisi tuossa merkkirumbassa kirjata rahaa tilille.

Idea on hyvä. Mutta muutamia hankaluuksia ja epäkohtia.

Postilla ei ole kattavaa viivakoodien luku järjestelmää. Nykyisinkin kun olen postin lähetyksen seurantaa netitse seurannut, niin merkinnät ovat olleet jälkijunassa.

Postimaksun suorittaminen edellyttäisi uniikkia viivakoodia. Tällaisen väärentämisen estäminen voitaisiin toteuttaa sopivalla salaisella tarkistusalgoritmilla. Jokaisessa postin toimipaikassa pitäisi olla kuitenkin viivakoodin luku ja tarkistuslaitteet, joilla viivakoodin oikeellisuus todennettaisiin. Mutta tämä ei estäisi vielä viivakoodin kopiointia. Viivakoodi voisi olla aikaan sidottu, eli se voisi olla voimassa vaikkapa kolme päivää. Näin kopioimalla ei saisi lähetettyä ilmaiseksi kuin tuon ajan.

Eli käytännössä kaikilla postin toimipaikoilla pitäisi olla verkkoyhteys, jolla voitaisiin reaaliaikaisesti todentaa viivakoodin ajantasaisuus.

Viivakoodin luku on kuitenkin ongelmallista, jos koodi on huonolaatuinen. Itse tulostetuissa tämä muodostuisi ongelmaksi, koska väriaine voi olla vähissä tai vaikkapa laserin rummussa vaurio. Tällaista virhetulostusta ei normaali kuluttaja välttämättä edes huomaa.

Viivakoodin lisäksi tarvittaisiin siis myös tulostettu numerokoodi, joka olisi identtinen viivakoodin sisällön kanssa.

Palvelu voisi toimi niin, että rekisteröitynyt asiakas voisi tulostaa itse kirjekuoren, jossa viivakoodi toimisi postimaksuna. Samaan koodiin kannattaisi samalla sisällyttää myös vastaanottajan maa ja postinumero. Näin lajittelu voitaisiin automatisoida. Tästä kaikesta pitäisi käytännössä syntyä kustannussäästöjä, joten postimaksut voisi laskea (periaatteessa näin, mutta liikelaitoshan postikin on...)

Kuinka sitten estää kopiointi? Riittää että postilähetys kulkee kerran suuren lajittelukeskuksen kautta, jossa uniikin viivakoodin oikeellisuus voidaan todentaa. Entä sitten, jos käyttäjä liimaa saman koodin useampaan lähetykseen? Tai joku toinen kopioi koodin? Nämä edellyttänevät lainsäädännön muuttamista.

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

Se valmiiksi liisteröity paperi kulkee kirjakupassa osoitetarran nimellä.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Volitans
Postimaksun suorittaminen edellyttäisi uniikkia viivakoodia. Tällaisen väärentämisen estäminen voitaisiin toteuttaa sopivalla salaisella tarkistusalgoritmilla. Jokaisessa postin toimipaikassa pitäisi olla kuitenkin viivakoodin luku ja tarkistuslaitteet, joilla viivakoodin oikeellisuus todennettaisiin. Mutta tämä ei estäisi vielä viivakoodin kopiointia. Viivakoodi voisi olla aikaan sidottu, eli se voisi olla voimassa vaikkapa kolme päivää. Näin kopioimalla ei saisi lähetettyä ilmaiseksi kuin tuon ajan.Kryptattu numerosarja on helppo tehdä. Käytetään vaikka epäsymmetristä salausta. Eli kryptaukseen käytetty avain on eri kuin sen kryptauksen avaava. Näin kaikkiin viivakoodiin voidaan käyttää samaa salausavainta. Avaimella salataan generoitu numerosarja, kyseessä voi olla vaikka tietokannan indeksinumero. Nyt kryptatusta numerosarjasta tehdään viivakoodi ja sillä selvä. Asiakas tulostaa sen ja liimaa kuoreen. Jos viivakoodiin lisätään myös päivämäärä, niin voidaan käyttää eri salauskoodia joka päivälle.

Sitten postiin. Eli lähetetystä postista luetaan viivakoodinlukijalla viivakoodi ja postin tietokonejärjestelmä avaa avausavaimella koodiin piilotetun tietokannan indeksinumeron. Tietokannasta etsitään löytyykö kyseisellä numerolla ostettua merkkiä ja jos löytyy niin tarkistetaan että onko se voimassa. Numero merkataan automaattisesti käytetyksi ja kirje leimataan. Jos tietokannasta ei löydy kyseistä numeroa tai se on jo käytetty, niin silloin tietokone ilmoittaa että koodi ei kelpaa ja sillä selvä (toimitaan siis samoin kun löytyy kirje jossa ei ole merkkejä tai niitä on liian vähän). Tälläisellä järjestelmällä merkin saa ihan rauhassa yrittää kopioida ja tulostaa vaikka kuinka monta kertaa, mutta se ei kelpaa postille kuin yhden ainoan kerran.

Eli käytännössä kaikilla postin toimipaikoilla pitäisi olla verkkoyhteys, jolla voitaisiin reaaliaikaisesti todentaa viivakoodin ajantasaisuus.Ei mikään ongelma nykyaikana, tai sitten viivakoodilla varustetut kuoret siirretään paikkaan jossa verkkoyhteys löytyy (pääposti). Jos tämä onnistuu pankeilta, niin miksei posteiltakin?

Viivakoodin luku on kuitenkin ongelmallista, jos koodi on huonolaatuinen. Itse tulostetuissa tämä muodostuisi ongelmaksi, koska väriaine voi olla vähissä tai vaikkapa laserin rummussa vaurio. Tällaista virhetulostusta ei normaali kuluttaja välttämättä edes huomaa.Vastuu jäisi kuluttajalle? Ei ole pakko ostaa merkkejään netistä, jos pelkää että tulostus ei onnistu riittävän hyvin. Ne jotka ostavat, pitäkööt huolta, että tulostukseen kelpaava laite on kunnossa. Nykyään ei varmaan edes myydä sellaisia tulostimia, jotka eivät kelpaisi kunnossa olevina viivakoodien tulostukseen. Jos huomaa että tulostus jälki oli huono, niin netti merkin voi sentään yrittää tulostaa toisella tulostimella tai käydä ostamassa sen uuden värikasetin tai rummun. Eli posti ei mitenkään rajoittaisi kuinka monta samanlaista merkkiä asiakas tulostaa, koska ei se heitä haittaisi, merkkiä kun ei voi käyttää kuin kerran.

Viivakoodin lisäksi tarvittaisiin siis myös tulostettu numerokoodi, joka olisi identtinen viivakoodin sisällön kanssa.Ei mikään ongelma, koska useimmat markkinoilla olevat viivakoodin generointi ohjelmat tekevät sen automaattisesti.

Palvelu voisi toimi niin, että rekisteröitynyt asiakas voisi tulostaa itse kirjekuoren, jossa viivakoodi toimisi postimaksuna. Samaan koodiin kannattaisi samalla sisällyttää myös vastaanottajan maa ja postinumero. Näin lajittelu voitaisiin automatisoida. Tästä kaikesta pitäisi käytännössä syntyä kustannussäästöjä, joten postimaksut voisi laskea (periaatteessa näin, mutta liikelaitoshan postikin on...)Oikeastaan siihen viivakoodiin ei tarvita kuin numerosarja, jolla se löytyy tietokannasta. Tietokantaan sitten voidaan tallentaa kullekin numerolle niin paljon lisätietoa kuin vain halutaan ja katsotaan tarpeelliseksi.


Kuinka sitten estää kopiointi? Riittää että postilähetys kulkee kerran suuren lajittelukeskuksen kautta, jossa uniikin viivakoodin oikeellisuus voidaan todentaa. Entä sitten, jos käyttäjä liimaa saman koodin useampaan lähetykseen? Tai joku toinen kopioi koodin? Nämä edellyttänevät lainsäädännön muuttamista.

Koodi olisi yksilöllinen jokaisessa merkissä. Kun se ensimmäisen kerran luetaan postissa niin se koodi merkataan käytetyksi. Eli yhdellä viivakoodilla ei voi lähettää kuin yhden kerran. Jos joku yrittää lähettää samalla koodilla useampia niin ainoastaan yksi lähetys pääsee perille: ensimmäinen joka luetaan viivakoodinlukijalla. Muut pysähtyvät postiin. Ihmiset kyllä oppivat äkkiä, että samalla koodilla ei voi saada kuin yhden lähetyksen perille. Lisäksi kuoret viivakoodeineen voi huoletta heittää roskikseen, koska kyseinen koodi on jo käytetty.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Postilla on nykyään käytössä "kiva" tapa. Jos merkkien määrä ei ole riittävä, menee vastaanottajalle tieto, jotta postista voi noutaa vajaalla postimaksulla olevan lähetyksen.

Ja voisihan samaa viivakoodia käyttää moneenkin postitukseen. Kontrollikeskuksessa olisi ostohetkellä tallentunut tieto, että siitä on maksettu moninkertaisesti. Tai sitten veloitus tapahtuisi merkkikassasta, kun posti oikeasti kulkee. Jos veikkauspelejä voi pelata luotettavasti netin kautta niin kyllä tämmöiset euron kaupat ovat sentään aivan eri luokassa riskien suhteen. Veikkauspeleissä on se voittotili tai mikä lienee. Vertaa siihen.

Viivakoodin lukijoita on muuten jokaisessa postissa ja lajittelukeskuksissa. Koodin hyvyys on testattavissa myös omalla viivakoodin lukukynällä.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Salaisia tarkistusalgoritmejä? Kryptattuja numerosarjoja? Epäsymmetrisiä salauksia? Siis hä?

Miksi postimerkkejä pitäisi saada netistä, koska kuitenkin se kirje on vietävä ulos ihan fyysisesti, jotta se voisi lähteä? R-kioskeja on nykyään joka kulmalla ja monissa toimii posti samassa yhteydessä tai ainakin myyvät niitä merkkejä. Pidetään hei jalat maassa vaan!

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Miksi on frankkeerauskoneita? Postiin vaan ja ärrälle. Myöskin sama lääke nettiveikkaushommiin. Ärrälle vaan. Ja kaikenlaiseen nettimaksamiseen. Pankkejahan on joka kulmalla.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Ei ole nettipelaaminen ja laskujen maksu sama asia kirjeen lähettämisen kanssa. Korostan: kirje pitää jonkun hoitaa ulos fyysisesti, se ei kulje netissä, vaikka olisi millaiset kryptaukset postimerkissä.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Anteeksi nyt sitten vaan kauheasti. Minä olen luultavasti ainoa, joka tarvitsen joskus postimerkkiä 400 g kirjeeseen ja haaveilen jättäväni kirjeen laatikkoon yhdellä pysäyttämisellä. Minulla on aivan tietty laatikko joka tyhjennetään 18.15 ja sopii hyvin töistä lähtemiseen. Kun vain olisi tuo merkki eikä tarvitsisi ajella eestaas jonnekin ärrälle.

Myöskin merkkivaraston täydentämiseksi on lähdettävä vartavasten postiin. Ostan kerralla noin 200 eurolla merkkejä. Kukaan muu ei ilmeisesti tarvitse merkkivarastoa vaan järjestää itsensä joka lähetyksen takia postiin. Olen kyllä nähnyt tyyppejä, jotka ajavat itse autolla ympäri talousaluetta ja vievät kirjeitä. Noilla onkin jalat maassa. Kumijalat.

Ehkä pitää katsoa peiliin. Teen nykyään hommia niin paljon putken ääressä, että en viitsi puhelinluetteloakaan kaivaa esiin vaan yrityksistä kyseenollen käytän nerokasta juttua jota kutsutaan piireissä Googleksi (Googlea Google). Jatkumossa näkyy nyt olevan, että ottaisin vielä postimerkinkin kirjeeseen hiiren painalluksella.

Opettelen häpeämään laiskuuttani. Toivotaan, ettei nettimerkki koskaan tule ihmisten kiusaksi. Silti odotin kyllä pyhästä byrokratiasta viestiä, miten aloitteeseen suhtautuvat. Tämä testiketju antaa kyllä lohduttoman kuvan. Lähes kaikki ovat ideaa kannattamassa. Parhaimpien ideoitten antiteesitulva puuttuu lähes kokonaan.

Miten olisi kilpaileva postilaitos, joka myisi vain nettimerkkejä ja pystyttäisi vaikka vihreitä postilaatikoita keltaisten viereen?

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643
mirushka
kylla ne kopiomerkit olis ongelma. Jos vaikka loytaa paperiroskiksesta tai mista vaan kuoren jossa on kyseinen leimaamaton merkki, niin sitahan voi heti alkaa monisteleen. Vai pystyyko sellanen lukulaite olemaan niin ajan tasalla etta se heti tietaa etta jossain pain Suomea on jo kerran se merkki luettu.

Kyllä lukulaitteen tieto vilahtaa ympäri maailman monta kertaa sekunnissa. Älä sekoita tilisiirtojen nopeuteen. Rahasummat liikkuvat sinulta pois valon nopeudella (tai jopa yli valonnopeuden), mutta sen jälkeen ne kuppaavat jossain "eräajoissa" päiviä. Määritellään eräajo: Se on se tekninen välttämättömyys, kun miljardi on tuntemattomassa (pankkiirin - ilmeisesti omassa - sijoitusrahastossa) viikonlopun tai seuraavan täyden työpäivän yli kasvamassa prosentin korkoa. Sillä surkealla korolla valkokaulusköyhä ostaa perheelleen suolatun silakan leivän päälle jouluksi.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Vierailija

Vähän jatkokehittelyä tuohon postimaksuhommaan. Kun sinne postille pitäisi kerran rekisteröityä, niin miksei pysty sitten samantien avaamaan tiliä, josta sen kirjeen vaatima postimaksu veloitettaisiin. Tässä jäisi vajaan postimaksun ongelmakin pois.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Aaivan. Olet asian ytimessä.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Tällä rintamalla ei ole tullut minimaalistakaan viestiä postin suunnasta. Ilmeisesti antavat jutun vanheta hiukan ja esittelevät omanaan. Joku saa optioita sitten.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat