Seuraa 
Viestejä45973

Minä en kyllä nyt tajunnu tuon transistorin toimintaa pätkääkään, joten tulin kysymään tänne teiltä asiaa. Osaatteko neuvoa sitten paremmin kuin mitä tähän asti olen yrittäny lukea ja tajuta.

Eli jos on kyseessä NPN-tyyppinen bipolaaritransistori joka on kytketty noin:

http://www.rautavaara.fi/koulut/oppima/ ... stori.html

Niin mikä tuossa alku tilanteessa estää elektronien liikkeen ja miten ne lähtee sitten kantavirran kytkettyä päälle liikkeelle?

AJATUKSENI:

Jos kerran alkutilanteessa kanta osan positiiviset aukot on täyttäny elektronit niin onko se niin että syntyy kaksi seinää emitteri-kanta ja kanta-kollektori välille jolloin virtaa ei voi kulkea, mutta kun kantaan tulee sähkövirta niin positiivisia aukkoja alkaa syntyä koko ajan uusia kantaan jolloin nämä seinät katoavat kun kanta virta ei anna seinien syntymistä mahdolliseksi. Nyt voi kulkea sähkövirta emitteristä kollektoriin ja emitteristä kantaan.

Jos tuo on totta niin mikä saa aikaan virran suurenemisen ja voiko kaksi eri sähkövirtaa kulkea samasta johtimesta.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (5)

Hmmm... En kyllä hallitse tuota englantia vielä niin hyvin, mutta eikö kukaan voisi selittää miten itse asian ymmärtää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
King

Niin mikä tuossa alku tilanteessa

Alkutilanteessa on yhdyssana.
Samassa johtimessa voi kulkea useita virtoja, esim. tasa ja vaihtovirtaa, jotka saadaan erotettua kondensaattorin avulla.

Clarkki
Seuraa 
Viestejä438

Tässä transistorin toiminta yksinkertaistettuna: Transistori toimii kuten vesihana. Avaamalla hanaa vettä virtaa enemmän. Kun hana on kiinni, niin vettä ei valu yhtään.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä42778

Transistorin puolijohdeliitokset aiheuttavat tilanteen, jossa jännitteettömään transistoriin muodostuu enemmistövarauksenkuljettajille potentiaalivalli kannan kohdalle. Valli aiheutuu sähkökentistä, joita erityyppisten puolijohteiden liittäminen aiheuttaa. Jos nyt kytketään jännite kollektorin ja emitterin välille, potentiaalivalli estää varauksenkuljettajien pääsyn läpi. Elektronien energia ei riitä ylittämään vallia.

Kun nyt kytketään sopiva potentiaali kannalle, potentiaalivalli madaltuu. Kun jännite on riittävä, NPN-transistorissa emitteriltä tulevat elektronit pääsevät madaltuneen potentiaalivallin yli. Pieni osa elektroneista rekombinoituu kannalla, mistä aiheutuu kantavirta. Suurin osa jatkaa kuitenkin johtavuusvyöllä kollektorille asti. Kannan potentiaalia, ja siten potentiaalivallin korkeutta, säätämällä voidaan säätää transistorin läpi kulkevaa virtaa laajalla alueella.

Täällä mennään ehkä harrastajanäkökulmasta kovaa ja korkealta. Kuvassa 5.2.2 näkyy kuitenkin bipolaaritransistorin elektronivöiden potentiaali paikan funktiona.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat