Ominaislämpökapasiteetti vedellä

Seuraa 
Viestejä2295
Liittynyt14.9.2006

Kuinka ominaislämpökapsiteetti lasketaan. Sillä ei näytä olevan oikein mitään yhteyttä höyrytaulukkoon. Esim. Cphö=1,85 kJ/kgK mutta jos laskee höyrylämmön ja lt persuteella niin tulee jotain muuta per aste. Missä menee pieleen (en ole kovin taitava fyssassa mutta joudun näitä laskemaan kylmäkoneissa).

Mies kysyi kaiulta: Ostanko Nuhvin vai Majorin? ja kaiku vastasi: VAI MAJORIN!

Kommentit (7)

Vierailija

Jää 2,8 ja jään muuttuminen vedeksi ilman lämpötilan muutosta 333.
vesi 4.2 sataan asti ja höyrystyminen vaatii energiaa 2400 yksikköä.

Itse höyryn lämpötilan nosto vaaatii myös pirusti lämpöä...

Diam
Seuraa 
Viestejä2295
Liittynyt14.9.2006

Höyryn ominaislämpökapasiteetti on 1,85 kJ/kg*K mutta miksei se stemmaa höyrylämmön taulukkojen kanssa jossa on paine, lt, nestelämpö ja höyrylämpö sekä kok. lämpösisältö. Ottaa vaikka lt muutoksen taulukosta ja kattoo kuinka paljon höyrylämpö muuttuu niin ei siitä tuu 1,85.

Mies kysyi kaiulta: Ostanko Nuhvin vai Majorin? ja kaiku vastasi: VAI MAJORIN!

Diam
Seuraa 
Viestejä2295
Liittynyt14.9.2006

Q=m*l. Onko l lämpösisältö ja miten se on määritelty?

Mies kysyi kaiulta: Ostanko Nuhvin vai Majorin? ja kaiku vastasi: VAI MAJORIN!

Vierailija

En tiedä onko mitään apua tästä kun en tainnut ymmärtää mitä kysyt.

Mutta, tuo 1,85 on about pätevä lämpötilavälillä -10...+40 C (itseasiassa kylläiselle vesihöyrylle tarkalleen tuo +10 C asti). Eli siis pieni ero tuohon lukuun nähden selittyisi lämpötilanvaihtelulla.

Olen tottunut l:n olevan höyrystymislämpö (kJ/kg), eli kertoisi lämpömäärän joka tarvitaan höyrystämään kilo ainetta höyrystyslämpötilassa (ja normaalipaineessa).

boddah
Seuraa 
Viestejä77
Liittynyt23.5.2005
Diam
Kuinka ominaislämpökapsiteetti lasketaan. .

Yksi - ja kaksiatomisille kaasuille on olemassa
laskukaavansa, mutta käytännössä ominaislämpö
määritellään kokeellisesti kullekin aineelle.

Yhtälössä Q=m*l

l on olomuodonmuutokseen (sulamiseen/höyrystymiseen)
tarvittava lämpömäärä (joulea) kilogrammaa ainetta kohti

Diam
Seuraa 
Viestejä2295
Liittynyt14.9.2006

Elintarvikealalla l= latenttinen ominaislämpökapasiteetti (esim. kalan). Eikös latentti lämpö tarkoita kosteuteen sitoutunutta lämpöä joka saadaan vain entalpian avulla laskettua. Nesteillä on ominaislämpökapasiteetti. Tuon l:n avulla lasketaan yl. olomuodon muutoksen lämpöenergia.

Mies kysyi kaiulta: Ostanko Nuhvin vai Majorin? ja kaiku vastasi: VAI MAJORIN!

Diam
Seuraa 
Viestejä2295
Liittynyt14.9.2006
Agnes
En tiedä onko mitään apua tästä kun en tainnut ymmärtää mitä kysyt.

Mutta, tuo 1,85 on about pätevä lämpötilavälillä -10...+40 C (itseasiassa kylläiselle vesihöyrylle tarkalleen tuo +10 C asti). Eli siis pieni ero tuohon lukuun nähden selittyisi lämpötilanvaihtelulla.

Olen tottunut l:n olevan höyrystymislämpö (kJ/kg), eli kertoisi lämpömäärän joka tarvitaan höyrystämään kilo ainetta höyrystyslämpötilassa (ja normaalipaineessa).

0 C:sta 100 C kylläiseksi höyryksi 2501 kJ vai onko tuo 2501 kJ/kg eli entalpia. Mikä luku on 2501 siitä vähennetään veden ja vesihöyryn osuus saadaan 2268 kJ/ kg. Höyrylämpö joka on taulukossa mutta jos siihen lisätään nestelämpö niin tulee enemmän kuin 2501?

Mies kysyi kaiulta: Ostanko Nuhvin vai Majorin? ja kaiku vastasi: VAI MAJORIN!

Uusimmat

Suosituimmat