Seuraa 
Viestejä45973

Internet jakaa ja luo tietoa, mutta eräiden kohdalla tämä ei näytä laajentavankaan tajuntaa vaan pikemminkin supistavan sitä.

Sirpaletietoa yhdistelemällä ilman suhteellisuuden- tai historiantajua yleissivistyksestä puhumattakaan päästään mitä mielikuvituksellisempiin teorioihin, joita toistellaan verkossa hobbyna. Verkosta löytyy aina toinen hoopo. Verkostuneena marginaali synnyttää illuusion merkitsevästä mielipiteestä ja imee lisää nuoria puoleensa.

Mikä tässä on huolestuttavaa? No se, että mielipiteet tuntuvat vääjäämättä ajautuvan kaikkein suvaitsemattoimimpiin ja matalaotsaisimpiin sfääreihin. Netistä on tullut joillekin ympäristö, jossa joukkkotyhmyys tiivistyy tavalla josta on ikäviä muistoja historiasta.

Rasismi, epädemokraattisuus, totalitarismin ihailu, antisemitismi, vainoharhaisuus, salaliittoteorioiden helliminen, äärioikeistolaisuus/anarkismi, viha, tasa-arvo- ja demokratia-ajatusten kyseenalaistaminen ovat tyypittäjiä. Myös epärationaalinen kvasitieteellinen keskustelutapa on aivan omansa. Kielikin on saanut ihan uusia merkityksiä: tosiasiat ovat "virallinen tarina" ja miljoonien juutalaisten ja muiden natsien vastustajien surmaamisen epäily on "revisionismia".

Ilmiö ansaitsee nimen.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (9)

Miksi kirjoitit "äärioikeistolaisuus/anarkismi"? Taitaa itselläsikin tajunta supistella, etkä olekaan niin immuuni disinformaatiolle kuin luulet. Anarkismihan on demokratiaa (kansanvaltaa) puhtaimmillaan, siis sitä kun ihmiset päättävät itse omista asioistaan. Anarkia ei ole kaaosta, vahvimman oikeutta tai laittomuutta. Se, että jokin nuorista turhautuneista anarkisteiksi itseään kutsuvista koostuva äärimarginaali järjestää ylisuuren mediahuomion tavoittavia tempauksia, ei oikeuta mihinkään vertailuun äärioikeiston kanssa. Anarkistit tavoittelevat valtahierarkioista mahdollisimman vapaata ja täydellisen tasa-arvoista yhteiskuntaa. En minäkään leimaa kaikkia edustuksellisen näennäisdemokratian kannattajia mummonpotkijoiksi, vaikka epäilemättä monet heistä ovat sellaisia nuorina olleetkin.

SAMAEL
Miksi kirjoitit "äärioikeistolaisuus/anarkismi"? Taitaa itselläsikin tajunta supistella, etkä olekaan niin immuuni disinformaatiolle kuin luulet. Anarkismihan on demokratiaa (kansanvaltaa) puhtaimmillaan, siis sitä kun ihmiset päättävät itse omista asioistaan.

No ehkä niihin olisi voinut laittaa hieman väliä, anarkismia kun on monenlaista, syndikalismista anarkokapitalismiin. Anarkiassa on minusta samanlainen ongelma kuin kommunismissakin, käytännössä suurena yhteiskuntafilosofiana katastrofaalinen. Pienyhteisö on eri asia. Mutta se on eri keskustelu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
acedia
Anarkiassa on minusta samanlainen ongelma kuin kommunismissakin, käytännössä suurena yhteiskuntafilosofiana katastrofaalinen.

Tuota onkin vaikea lähteä perustelemaan, ennakkotapauksia suuressa mittakaavassa kun ei ole... Tosin Unkarissa ja Espanjassa anarkistiset yhteisöt saivat aikoinaan toimia hetken rauhassa, jolloin ainakin yhteiskuntamallin ehdoton toimivuus havaittiin. Ja on muistettava myös, että Sveitsissä suora demokratia on viety melko pitkälle, ilman mitään sen ihmeempiä ongelmia.

SAMAEL
Tosin Unkarissa ja Espanjassa anarkistiset yhteisöt saivat aikoinaan toimia hetken rauhassa, jolloin ainakin yhteiskuntamallin ehdoton toimivuus havaittiin. Ja on muistettava myös, että Sveitsissä suora demokratia on viety melko pitkälle, ilman mitään sen ihmeempiä ongelmia.

Toimivuusko havaittiin Espanjassa? Höm. Eikö CNT/POUM aikaansaanut vain keskinäistä tappelusta? Orwellilta saa tällaisen kuvan. Äänestivät että hotsittaako lähteä nyt ketä vastaan milloinkin, välillä tapeltiin hallituksen joukkojakin vastaan, joita piti olla tukemassa.

Anarkistinen demokratia ei ole toimiva malli suuremmassa yksikössä monestakaan syystä. Se johtaa aikaa myöten harvainvaltaan, ei kaikilla ole kykyä, aikaa ja mahdollisuutta tai kiinnostusta perehtyä ja osallistua kaikkeen. Sveitsin sotkeminen esivallattomuuden ihannointiin on hassua. On mm. J.M. Janssonin hellimä liberaaliajatus, että suora kansanäänestys voisi täydentää edustuksellista demokratiaa. Olen sen kannalla itsekin. Jos ei vaan tarvitse mennä äänestämään esimerkiksi joka toinen tunti.

Nonformaatiokulttuuri. Nonformalistit.

informaatio = todellisuuteen perustuvaa tietoa

disinformaatio = tietoisesti harhauttavaa valheeseen perustuvaa tietoa

nonformaatio = täysin kaikesta irrallaan olevaa turhaa paskaa

Seiskat ja muut paskalehdet ovat 50% disinformatiivisia ja 50% nonformatiivisia.

Nonformaatiota parhaimmillaan (nonf. 90% / 10% disinf. sekoitus) on
Savorin kaiken laajenemisteoriat.

nonformaatiota oli myös kovasti jälkeenpäin häpeämäni väitteeni Guantanamon vedenalaisesta tukikohdasta. Väitteeni perustui pakkauksen tuottamaan disinformaatioon, jota erehdyin luulemaan informaatioksi, ja täten tuotin tahattomasti nonformaatiota.

acedia
Toimivuusko havaittiin Espanjassa? Höm. Eikö CNT/POUM aikaansaanut vain keskinäistä tappelusta? Orwellilta saa tällaisen kuvan. Äänestivät että hotsittaako lähteä nyt ketä vastaan milloinkin, välillä tapeltiin hallituksen joukkojakin vastaan, joita piti olla tukemassa.Espanjassahan oli tuolloin sisällissota. Esittämäsi kuva, jonka mukaan kaikki mitä tehtiin (anarkistien toimesta) oli epämääräistä tappelemista, on lähinnä huvittava karikatyyri tapahtumista. Olen myös lukenut ko. Orwellin teoksen, enkä kyllä saanut asioista lähimainkaan tuota kuvaa.

acedia
Anarkistinen demokratia ... johtaa aikaa myöten harvainvaltaanHöpsis. Sen sijaan edustuksellinen demokratia on jo perustuksiltaan harvainvaltaa.

acedia
...ei kaikilla ole kykyä, aikaa ja mahdollisuutta tai kiinnostusta perehtyä ja osallistua kaikkeen.Ei tarvitsekaan olla, kukin voi perehtyä niihin asioihin, jotka kokee itse kiinnostaviksi, oleellisiksi, itseään koskeviksi... Osallistuminen on helppoa, kynnys on matala, ja peruspulliaisen ei tarvitse kuin seurata asioita sen verran, ettei mikään ääriryhmä pääse niskan päälle.

acedia
Sveitsin sotkeminen esivallattomuuden ihannointiin on hassua.

Sveitsiä ei ole sotkettu mihinkään, eikä Sveitsin mainitseminen suoran demokratian yhteydessä ole lainkaan hassua. Sen sijaan suora demokratia elää ja voi hyvin Sveitsissä.

Armitage
informaatio = todellisuuteen perustuvaa tietoa
disinformaatio = tietoisesti harhauttavaa valheeseen perustuvaa tietoa
nonformaatio = täysin kaikesta irrallaan olevaa turhaa paskaa

Nonformaatiosta tulee mieleen epämuodostuma. Disinformaation levittämisestä on tietty kyse, mutta sekään ei riitä, ilmiöhän selvästi liittyy verkottumiseen: todellisuudentaju on vääristynyt samalla tavalla yhtä aikaa.

Kollektiivinen mielenhäiriö on ehkä liian patologinen ja vanha ilmaisu. Ehkä vaihtoehdoista nuo joissa on uusi-sana ovat kuvaavimpia.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat