Seuraa 
Viestejä45973

Olisiko mahdollista muodostaa (Pohjois- ja Keski-) Saharaan korkeampien alueiden ympäröimille laajoille matalille tasangoille jättimäisiä tekoaltaita (putkiin pumpattavasta merivedestä), jotka muodostaisivat ympärilleen keitaita, sekä toisivat kosteutta ja sateita (eli myös jokia ja järviä) muuallekin Saharaan, varsinkin sen keskellä sijaitseville vuorille? Käsittääkseni vallitseva tuuli käy siellä Saharan eteläpuoleista osaa kohti.

(Tässä ainoa kuvallinen malli esityksestäni, jonka olen saanut internettiin, Management Science lehden pdf-ohjelman avulla, sitä ei ole julkaistu ja teillä on kaikki oikeudet sen käyttämiseen:)

[url]http://mc.manuscriptcentral.com/gus/downloads/linkpool/prod/ms/2006/12/s...

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (20)

Tästä tulee mieleeni elokuva "Kingdom of Heaven". Kyseisessä elokuvassa on kohtaus joka menee jokseenkin tähän tyyliin: "nämä on nyt sinun maitasi, isäsi jätti nämä sinulle." "Hienoa, onpas kuivaa maata, eipä paljon mikään kasva tossa" "Joopa, turhia maitahan nämä ovat, kuivaa on, jep jep". "Olettekos kokeilleet kaivella tuota hiekkaa ja katsoa jos sen alla olisi vettä?" "hmm, no eipä olla kokeiltu, ei ole tullut mieleen tehdä asialle mitään" "No voitas kokeilla" " No kokeillaampa" Seuraavaksi tyypit kaivaa pari monttua ja toisesta löytyy noin 2 metrin kaivamisen jälkeen vettä. Kohta onkin rakennettuna hieno kastelujärjestelmä ja hiekka-aavikko näyttää aasian riisipellolta. "hö, vettä oli siellä joo" "olipas vaan, ois kannattanut kokeilla jo aikasemmin tota" "no hitsi vieköön niin olisi, mistäs näitä tietää"

Kaitsu
Olisiko mahdollista muodostaa (Pohjois- ja Keski-) Saharaan korkeampien alueiden ympäröimille laajoille matalille tasangoille jättimäisiä tekoaltaita (putkiin pumpattavasta merivedestä), jotka muodostaisivat ympärilleen keitaita

Ei kannettu vesi kaivossa pysy eikä suolainen merivesi tee maalle hyvää!? On olemassa vanha konsti, jonka höyryradion Kankkulan kaivon Neulasen Manta toi useasti esille ko. ohjelmassa: Istuttakaa akat kuusia! Ei ehkä sentään aivan kuusia eikä suoraan hiekkaan.

Sen sijaan voisimme kuljettaa kaiken tuottamamme paskan (puhdistamolietteen) Saharaan, kompostoida sen paikanpäällä ja tehdä siitä kosteutta pidättävän ja lähes ikuisen kasvualustan istutettavalle puustolle.
Tarvittaisiin vähän rahaa, mutta eikös ilmastonsuojeluun sellaista ole tarjolla (vrt. Gore, Stern). Ehkä sauditkin vosivat auttaa? Kuljetuskalustoa on ja kyseistä alkuainetta tulee lisää päivittäin valtavat määrät. Herätys uuskonservatiivit: Perustetaan monikansallinen yhtiö ja lyödään rahoiksi. Tarjoudun mielelläni konsultiksi, alan miehiä, nääs.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Pinky&Brain
Bill Gatesin rahoilla saisi Afrikkaan sen verran kaivoja että siellä olisi jokaista 20 henkilöä kohden yksi kaivo, jos nyt laskin oikein.
1200 euroa kaivo http://www.kua.fi/toisenlainenlahja/index.php?id=733&selPrice=51

Afrikassa 800 miljoonaa asukasta.

Ei se kaivo niin kallis ole. Kalliiksi sen tekee järjestöjen työntekijöiden palkat ja lomarahat.

Pari betonirengasta ei maksa juuri mitään ja pieniä neekeri käsiähän siellä riittää kaivuutöihin.

jössen ideahan on loistava. Vessassa käymällä autamme saharaa vihertymään . Taidankin tästä lähteä sinnepäin.

Pinky&Brain
Bill Gatesin rahoilla saisi Afrikkaan sen verran kaivoja että siellä olisi jokaista 20 henkilöä kohden yksi kaivo, jos nyt laskin oikein.

Tuskinpa enää saisi, kun Bill meni lahjoittamaan 90 % omaisuudestaan hyväntekeväisyyteen.

Ei sinne pidä missään tapauksessa mennä kaivoja rakentamaan. Jos puhdasta vettä riittäisi yllin kyllin kaikille, niin tapahtuisi niin hallitsematon väestöräjähdys, että maapallo suistuisi radaltaan. Kondomeja ja bilsan oppikirjoja sinne pitää viedä. Ja kalentereita, että kehittyisi jonkinlainen pidemmän aikavälin ajantaju.

Pohjois-Afrikassa, Saharan hiekan alla, on valtavat pohjavesivarastot (mm. keitaat ovat paikkoja, joissa pohjavesi pulppuaa maan pinnalle), jotka ovat syntyneet viime jääkauden aikana. Jääkauden aikana Saharassa oli sateisia ilmastovaiheita (pluviaalikausia), jotka vastasivat Euroopan jäätiköitymisvaiheita. Jos Saharaan johdettaisiin suolaista merivettä niin se pilaisi "fossiilisen" pohjaveden. Oletko Kaitsu ottanut sen huomioon?

Pohjavesivarasto tunnetaan nimellä "The Nubian Sandstone Aquifer System", ja se sijaitsee Itä-Saharan ja Luoteis-Afrikan maankamaran alla.

vorrester
Seuraa 
Viestejä617

Saharassa on pohjavettä, ja Gadaffi sitä kovin yrittää pumpata loppuun. Luonnollista vihreää ei ole kuin kuivuvissa joenuomissa muutama puska.

Öljyleirit on keinotekoisen kastelun varassa. Niissä kasvaa kunnon varjopuusto. Pohjavettä löytyy paikoittain öljyn pilaamana tai suolaisena. Useimmiten käyttövesi tulee osmoosi laitokselta käyttöön.

Sahara on kooltaan niin hemmetin iso ettei sitä hetkessä viherretä. Jonkin verran on eukalyptus metsiköitä istutettu. Se on liki ainoa puu joka menestyy saharassa. Tarvitsee n. 10 vuotta kastelua, että saa juuriston riittävän syvälle. Kertoivat että iso eukalyptus puu imee vettä 60metrin syvyydestä.

Osalla alueesta on vaeltavia dyynejä. Ne tukahduttaa isonkin puun. Muutamassa vuodessa koko puu on hiekan peitossa, ja muutaman vuoden päästä ranka on ohimenneen dyynin vieressä odottamassa uutta dyyniä.

Meren vaikutuksen näkee Libyan rannikolla. 200 metriä vihreää rannasta. Sitten puskia kilometrin. Sen jälkeen alkaa aavikko.

Sinne kun vie täältä sonnat, lentää jo seuraavana päivänä tomuna pois. Ellei ole haudattu hiekkaan ja kasteltu.

Aivopierun tunnistaa rivin alun merkistä *

Eukalyptuspuut ovat täysin epäonnistunut ratkaisu aavikoitumisen torjuntaan tai hiekka-aavikon metsittämiseen. Eukalyptus pystyy kasvattamaan juurensa pohjaveteen asti, ja se on varsinainen vedenimijä ja haihduttaja. Eukalyptusmetsiä istuttamalla saadaan pohjavesi hupenemaan vauhdilla.

Lisäksi eukalyptusöljy, jota koko ajan haihtuu ilmaan, on herkästi syttyvää. Jos/kun metsäpalo alkaa, niin eukalyptusmetsä palaa kuin soihtu. Eukalyptysöljyn takia näissä metsissä ei ole mitään elämää. Olen kulkenut helteellä huumaavasti tuoksuvan ison eukalyptusmetsän läpi enkä nähnyt yhtäkään perhosta, heinäsirkkaa tai kärpästä eikä metsässä linnut laulaneet.

geena
Eukalyptuspuut ovat täysin epäonnistunut ratkaisu aavikoitumisen torjuntaan tai hiekka-aavikon metsittämiseen.

Ehkä kuitenkin myös onnistuneita projekteja löytyy. Nigeriassa on 80-luvulla käynnistettyjen metsänistutusten avulla vallattu Saharalta maata metsälle oin 3 miljoonaa hehtaaria. Noin 250 000 hehtaaria aavikkoa on muutettu viljelykelpoiseksi.
Tämä kehitys on tapahtunut aikaisemmilla ryöstöhakkuualueilla. Suosituin istutuspuu on akaasia (Faidherbia albida), jonka kasvutiheys hehtaaria kohden on satakunta puuta. Täällä ovat ainakin hollantilaiset olleet konsultteina.
Muutosta on tapahtunut myös maanviljelyssä. Hirssin hehtaarisato on noussut 20-80 prosenttila ja vihannestuotanto nelinkertaistunut. Maapohjan humus on säännöllisten lannoitusten ja hoidon ansiosta kohentunut ja pidättää nyt tehokkaasti kosteutta.

Metsät ovat sateisuuden kannalta hyödyksi. Sademäärän arvioidaan vihertyneellä alueella kasvaneen vuosien 1982 ja 1999 välillä 10-20 prosentilla.
Aikaisemmin esittämäni kompostiprojekti on muuten tarkoitettu vakavasti otettavaksi. Kyse on lopulta juuri maaperän humuksen lisäämisestä, jossa komposti on kova sana. Se parantaa kosteudenpitoa ja antaa kestävän kasvupohjan kasvillisuudelle. Kompostoimalla saataisiin ratkaisu myös jätehuoltoon. Tässä olisi aineksia oikealle kehitysprojektille, jos vain halukkaita tahoja löytyisi. Konsulttitarjoukseni on edelleen voimassa.

Jösse
geena
Eukalyptuspuut ovat täysin epäonnistunut ratkaisu aavikoitumisen torjuntaan tai hiekka-aavikon metsittämiseen.

Ehkä kuitenkin myös onnistuneita projekteja löytyy. Nigeriassa on 80-luvulla käynnistettyjen metsänistutusten avulla vallattu Saharalta maata metsälle oin 3 miljoonaa hehtaaria. Noin 250 000 hehtaaria aavikkoa on muutettu viljelykelpoiseksi.
Tämä kehitys on tapahtunut aikaisemmilla ryöstöhakkuualueilla. Suosituin istutuspuu on akaasia (Faidherbia albida), jonka kasvutiheys hehtaaria kohden on satakunta puuta.

Eukalyptuspuu sopii märän, soistuneen maan kuivatukseen, sillähän kuivattiin Israelissa maata menestyksekkäästi ja samalla päästiin eroon malariasääskestä. Mainitsemasi akaasia sopii Saharan alueelle.

Hiekkadyynien pysäyttäminen pitää aloittaa hallitsevan tuulensuunnan puolelta. Rannikoltahan se lähtee etenemään. Koko ongelmahan aiheutuu tuulisysteemistä ja puttuvasta kasvillisuudesta. Dyynialueita on Euroopassakin, kuten Baltiassa.
Se sitten, onko vettä käytettävissä ja miten nopeasti se vaikuttaa, on eri asia, koska mittasuhteet ovat niin valtavat. Maiden poliittiset suhteet varmasti haittaavat työtä.

Dyynien pysäyttämiseen käytetään mm. risu-ruokoaitaa, jonka ongelmana on se että se hautautuu itse hiekkaan ja lakkaa siten vaikuttamasta.
Olisiko ratkaisu se että tehtäisiin ns. robottiaita, joka säätyisi itsestään ja käyttäisi aurinkoenergiaa toimintoihinsa.
Mittasuhteiltaan aita olisi matala, mutta hyvin pitkä. Se sopisi hyvin massatuotantoon ja se laskisi hintaa. Halpuus olisi yhtä tärkeä ominaisuus kuin toimintavarmuus.

Jösse

Metsät ovat sateisuuden kannalta hyödyksi. Sademäärän arvioidaan vihertyneellä alueella kasvaneen vuosien 1982 ja 1999 välillä 10-20 prosentilla.

Joskus on esitetty että aavikoituville alueille pitäisi rakentaa keinotekoisia metsiä, joiden puissa on suuret muoviset tai kankaiset lehdet. Ajatus on että kosteutta tiivistyisi lehtien alapinnoille ja sitä kautta pilvisyys alueella lisääntyisi. En tiedä kyllä onko tuota missään kokeiltu.

TTJ
Joskus on esitetty että aavikoituville alueille pitäisi rakentaa keinotekoisia metsiä, joiden puissa on suuret muoviset tai kankaiset lehdet. Ajatus on että kosteutta tiivistyisi lehtien alapinnoille ja sitä kautta pilvisyys alueella lisääntyisi. En tiedä kyllä onko tuota missään kokeiltu.

Voi olla että näin on tehty, kun on havaittu puiden "ruokkivan" sadetta. Syy sateisuuden kasvuun metsitetyillä alueilla on selvinnyt vasta hiljattain. Puut erittävät aineenvaihduntansa myötä ilmaan valtavan määrän pienhiukkasia. Ne toimivat tietyissä oloissa pilvenmuodostuksen tukena, tiivistymisytiminä. Tämän totesivat suomalaiset metsäntukijat viime kesän kokeissaan.

Nooo. Miksi ei samalla laitettais meidän työttömiä kaivamaan lapiohommina Välimerestä kanavia Afrikan manten halki. Tunnetustihan vesi virtaa pallon pinnalla alaspäin aika helposti.

Jonkun tiedon mukaan hiekka-autiomaissa hukkuu enemmän ihmisiä, kuin kuolee janoon. Majoittuvat tyhjiin joenuomiin, ja sateet hukuttavat.

Tosi-asiassa autiomaissa on valtavat vesivarannot, pohjavesissä vain, joten ei ns. makeasta vedestä siellä pulaa tule, kunhan vaan länsimaat viittivät väestörajahdyksen pelossa rakentaa niitä pumppuasemia. Siellä voi olla tilaakin tuulipuistolle ja aurinkokennoille.

--- vitsi, vitsi ---

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat