Seuraa 
Viestejä45973

"Uusi" Kiina-ilmiö
[Timo Kekkonen 15.12.2006]

Osallistuin muutama viikko sitten Shanghaissa seminaariin, jonka aiheena olivat IPR kysymykset ja innovaatiotoiminta.En kuitenkaan nyt pohdi niitä, vaan ajatuksia, joita syntyi kuunnellessani kiinalaisen virkamiehen arvioita Kiinan tulevista haasteista.

Onko Kiinan talouskasvu kestävällä pohjalla? Onko se sitä Kiinan kannalta ja mikä tärkeämpää, onko se sitä maailman kannalta?

"Kiinan osuus maailman bkt:sta on 4,4 prosenttia mutta kuitenkin Kiina kuluttaa raaka-aineita huomattavasti enemmän: öljystä 7,4, hiilestä 31, teräksestä 27 ja sementistä jopa 40 prosenttia. Raaka-aineiden kulutus kasvaa nopeasti ja ympäristön tila heikkenee."

Esimerkkejä oli enemmän ja vaikka en ole mikään ekonomisti niin on helppo päätellä, että näin ei voi jatkua.

Samaan päätyi kiinalainen virkamieskin todetessaan, ettei tämä ole kestävän kehityksen tie ja että näin ei voi pitkään jatkua. Varsinaista ratkaisua tähän ongelmaan hän ei kuitenkaan esittänyt. Toisaalta ongelman ja haasteen tiedostaminen ja sen tunnustaminen on jo paljon - jopa enemmän kuin mihin meillä välillä pystytään.

Tällainen voi siis olla se Kiina-ilmiö, jonka koko maailma kohtaa ja joka on paljon haastavampi asia kuin se Kiina-ilmiö, jossa Suomessa ollaan huolestuneita.

Valmistavan teollisuuden töiden siirtyminen Kiinan on luonnollinen osa globaalia työnjaon muutosta.

Sitä vastaan on turha pyristellä, se tulee hyödyntää. Mutta miten on tämän "uuden" Kiina-ilmiön kanssa.

Uskon että on Suomen etu, että maailmantalouden kasvu rakentuu kestävälle pohjalle. On meidän velvollisuutemme olla mukana edistämässä tätä tavoitetta. Sitä voidaan pitää yrityksen globaalina yhteiskunnallisena vastuuna.

Toimimalla kaikkialla maailmassa kestävää kehitystä tukevalla tavalla suomalainen elinkeinoelämä voi menestyä. Samalla se voi luoda itselleen ja muille tulevaisuuden, jossa voi menestyä pitkään.

Olen usein toistanut sitä, että globalisaatio on otettava mahdollisuutena, ei uhkana.

Tämä "uusi" Kiina-ilmiö on kestävän kehityksen kannalta uhka, mutta siitäkin voi tehdä mahdollisuuden.

Ps. Asuuko minussakin pieni vihreä mies?

Kirjoittaja on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n johtaja

  • ylös 0
  • alas 0

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat