Seuraa 
Viestejä45973

Avataan nyt vielä yleinen ketju tälle, jotta saataisiin mahdollisimman paljon tietoa asiasta.

On ollut täällä keskusteluissa aika paljon juttuja tästä kaivoksesta jota suomeen ollaan rakentamassa. MOT-ohjelman mukaan ilmeisesti jokin riippumaton tutkimuslaitos oli tehnyt tutkimuksen, jonka mukaan säteilyarvot ylittävät raja-arvot joissakin ranskalaisissa jo suljetuissa kaivoksissa. Oliko kellään tarkempaa tietoa tästä? Minkälaisista säteilyannoksista puhuttiin, mikä järjestö?

Ketjussa mainittiin myös että uraanikaivosalueilla on todettu lisääntyneitä syöpäkuolemia sekä epämuodostumia syntymässä. Voiko joku vahvistaa tätä, mielellään jollain muulla kuin aktivistijärjestön lähteellä?

Itselläni on tällä hetkellä sellainen käsitys, että haittoja saattaa kyllä tulla ihmisille jotka siellä tekevät töitä (ja tämän myötä myös ilmeisesti heidän jälkeläisilleen), mutta että ympäristöön kohdistuvat haitat pitäisivät olla hyvin pieniä. Mutta kuinkas paljon nykyään on ihmisiä itse kaivoksen sisällä? Mitä luokkaa on automaatio? Perustuvatko nämä syöpä- ja epämuodostumatapaukset hyvinkin historialliseen tietoon jolloin käytettiin erilaista tekniikkaa? Aiheuttihan ennen vanhaan normaalikin kaivostoiminta vaikka minkälaisia hengityssairauksia. Wikipediassa on terveysriskien kohdalla mainittu navajo-intiaanien työnteosta uraanikaivoksissa 50-luvulla.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (8)

Lukemasi ketjun väittämät pohjautunevat erääseen telkussa hiljan nähtyyn dokumenttiin. Erään vanhan kaivoksen ympäristössä tosiaan ilmeni keskimääräistä enemmän syöpätapauksia. Tosin viherpellejen mielestä jokainen syöpä johtuu ydinvoimasta eikä esimerkiksi tupakoinnista tai luonnollisemmista syistä. Joka tapauksessa kyseinen uraanikaivos rakennettiin ja toimi aikana, jolloin ympäristökysymyksistä ei paljoa piitattu eikä ongelmista edes tiedetty. Nykyään tiedetään, ja uudella tekniikalla homma hoituu puhtaasti. Mutta näistä kysymyksistä väitteleminen ekofasistien kanssa on kuin yrittäisi selittää evoluutiota kreationistille.

Toisen ketjun greenpeacen raportin lähteistä lainattu linkki :

http://www.stuk.fi/julkaisut/katsaukset ... atteet.pdf

Eihän tuo jätteiden sijoittelu kyllä aivan ongelmattomalta kuulosta. 75 000 vuoden puolittumisaika kuulostaa hurjalta, mutta 1000 bequerelia/gramma ei käsittääkseni ole kovin paljon? Jotain noita mSv arvoja joskus kattelin, olis kiva saada sellaisena arvona tuo miten kovaa altistuminen vaikuttaa.

edit: eikun hetkinen, onkohan mulla mennyt grammat ja kilot sekaisin, usein puhutaan myös bq/kg yksiköllä, jolloin tämä kyseinen määrä saattaakin olla suuri?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomeen ei olla rakentamassa yhtäkään uraanikaivosta. Ei ole oltu sitten vuoden 1960 tai 1961. Uraaninetsintää kyllä tehdään, mutta se ei todellakaan ole sama asia kuin kaivoksen rakentaminen.

patse
Suomeen ei olla rakentamassa yhtäkään uraanikaivosta. Ei ole oltu sitten vuoden 1960 tai 1961. Uraaninetsintää kyllä tehdään, mutta se ei todellakaan ole sama asia kuin kaivoksen rakentaminen.

Et ole tainnut seurata uutisia?

babun
patse
Suomeen ei olla rakentamassa yhtäkään uraanikaivosta. Ei ole oltu sitten vuoden 1960 tai 1961. Uraaninetsintää kyllä tehdään, mutta se ei todellakaan ole sama asia kuin kaivoksen rakentaminen.Et ole tainnut seurata uutisia?

Ei olla edelleenkään perustamassa kaivosta. Jostain syystä (kritiikin määrä, tai oikeammin äänekkyys) Arevan saama kohtelu poikkeaa normaalista kaivoslupakäytännöstä. Esim. näytteenotosta tehtiin luvanvaraista ja näin ollen tarpeettoman hankalaa. Siihen saattaa kaatua koko hyvinvointihanke ja sitä kautta sijoittajien innostuneisuus Suomea kohtana. KTM voisi vastata teoistaan ja osoittaa että sillä on selkärankaa toimia lain mukaan eikä myötäillä satunnaisten "en ymmärrä mistään mitään" -aktivistien apokalyptisia kannanottoja.

Ja mitä itse uraanikaivostoimintaan tulee, niin se on kaivannaisteollisuutta siinä missä kevyempienkin alkuaineiden louhiminen. Riskit ovat pääpiirteittän samat radon, rikastuskemikaalit ja maisemalliset ongelmat päällimmäisinä. Radonia uraanikaivoksissa on varmasti jonkin verran enemmän kuin muissa vastaavissa. Kaivostyöntekijät taitavat olla nimenomaan radonin ja puutteellisen varustuksen takia riskiryhmässä. Olisi mielenkiintoista nähdä esim. Keretin kuparikaivoksessa työskennelleiden syöpätilastoja.

Kaivosteollisuus kuormittaa kaivoksen lähiympäristöä verraten paljon riippumatta siitä mitä sieltä kaivetaan. Laajempia riskejä ei ole nimeksikään, ellei sitten joku piruparka onnistu sössimään kemikaalilastia lähijokeen tai muuhun vesistöön. Tätäkin on tapahtunut, ei ole montaa vuotta edellisestä. On kuitenkin epärehellistä väittää että ongelmia on vain uraanikaivosten kanssa. Se kielii vain kirjoittajan puutteellisista taustatiedoista ja on rasite koko keskustelulle.

Kittilän Levitunturilla suoritti aikoinaan 50-luvulla Atri oy niminen yhtiö koekairauksia.
Kerrottiin, että:
Levin uumenissa on yksi maailman suurimmista uraaniesiintymisistä.
Maailmalla tuolloin oli tarjolla halpaa uraania, koekairaus päästettiin lopettaa ja kaivostoiminta aloittaa kun tarve vaatii.

Nythän näyttää olevan kova tarve perustaa Helsingin kupeeseen uraanikaivos.

Olisikohan Levi parempi vaihtoehto?

babun
patse
Suomeen ei olla rakentamassa yhtäkään uraanikaivosta. Ei ole oltu sitten vuoden 1960 tai 1961. Uraaninetsintää kyllä tehdään, mutta se ei todellakaan ole sama asia kuin kaivoksen rakentaminen.Et ole tainnut seurata uutisia?

Seuraan näiden pörssejä rahastavien veijareiden toimintaa tarkemmin kuin arvaatkaan. Uutistoimittajat sitten kirjoittavat mitä sattuu.
Suomessa ei minkäänlaista kaivosta rakenneta ennen kuin on saatu siihen eri luvat sekä KTM:sta että YM:sta. Uraanin suhteen on vielä erikseen ydinenergialaki, jossa lopullinen päätösvalta on tasavallan hallituksella.
Mitään kaivospiiriin liittyviä lupia nämä yhtiöt eivät ole edes hakeneet. Vasta on haettu lupia valtausvarauksiin ja valtauksiin. Sellaisilla luvilla ei kaivosta rakenneta, vaan vain saadaan tiety maa-alue yhden yhtiön tutkimusalueeksi.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat