Seuraa 
Viestejä45973

Tutkimus: Maahanmuutosta ei apua uhkaavaan työvoimapulaan

Maahanmuutosta saatava työllisyysapu on edelleen lähes olematonta.

Tuoreen tilastokeskuksen tekemän tutkimuksen mukaan työvoiman niukkuuden aika on todellisesti alkanut työmarkkinoilla. Ulkomaalaisten työllistyminen Suomessa kaatuu usein puutteelliseen kielitaitoon, mutta syyt johtuvat ainakin osaksi myös suomalaisista työnantajista.

- Ulkomaalaisen työvoiman palvelukseen ottamista aristellaan kyllä aika lailla. Siellä katsotaan, että ulkomaalaisten taidot tai kielitaidot ei ihan oikeasti vastaa sitä, mitä työ vaatii. Tai sitten sitä pidetään jonkinlaisena tekosyynä sille, että ulkomaalaista ei tarvitse ottaa palvelukseen, ylitarkastaja Olli Sorainen työministeriöstä kertoo.

Työvoiman niukkuuden aika on todellisesti alkanut työmarkkinoilla. Silti Suomeen pysyvästi muuttavat vailla työtä olevat ulkomaalaiset työllistyvät vain tietyille toimialoille. Timpureiksi, taksikuskeiksi tai marjanpoimijoiksi, ravintola-alalle tai vientiyrityksiin. Esimerkiksi valtio ja kunnat työllistävät hyvin vähän ulkomaalaisia.

- Syitä on monia, ihan oikeitakin syitä, toisaalta monissa tehtävissä edellytetään kotimaisten kielten osaamista, mutta sitten on myös sellaisia syitä, jotka olisi helposti poistettavissa. Tällaiset tyyppiä vanhat vakiintuneet käytännöt, Sorainen väittää.

Työministeriön mukaan työllisten määrän säilyttäminen nykytasollaan vaatii jatkuvaa työllisyysasteen kohoamista ja siirtolaisuusvoittoa.

(MTV3)

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Mitäs palstalaiset sanotte tuosta tutkimuksesta? Pitääkö paikkansasa? Vai oletetaanko edelleenkin että suuret määrät maahanmuuttajia on tarpeellisia siihen niin sanottuun työvoimapulaan?

Meillä ei tuollaisa tutkimusta ole kukaan tietääkseni ilmoittanut kansalle tiedoksi.

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (48)

Suomessa työvoimapula näyttäytyy noin 400 000 työttömän muodossa.

Me kaikki olemme vakuuttuneet siitä, että he eivät voi koulutuksella, uudelleenkoulutuksella, spesifioitumisella tai muilla järjestelyillä millään tavoin täyttää tätä huutavaa työvoimapulaa.

Olemme työvoimansaannin johdosta todellisessa ahdingossa.

kuullostaa aika räikeältä ristiriidalta. Poliitikot perustelevat maahanmuuttajien ottamista sillä että saataisiin työntekijöitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tuossahan kirjoitettiin, että syyt johtuvat osittain aroista työnantajista. Tässä olisi suomalaisilla kasvun paikka. Kyllä tänne mahtuu lisää ihmisiä. Jos kielitaito on maahanmuuttajilla ongelma niin voimme opetella puhumaan heidän kieltään ja vice versa.

tavu
kuullostaa aika räikeältä ristiriidalta. Poliitikot perustelevat maahanmuuttajien ottamista sillä että saataisiin työntekijöitä.

Mitä tässä sitten tarkoitetaan maahanmuuttajilla? Esimerkiksi Aker Finnyardsin telakalla Turussa on töissä kymmenien eri kansallisuuksien edustajia; kaikille yhteinen vaatimus on englannin kielen taito. Valtaosa heistä on tullut muualta Euroopasta.

Mutta ne nimenomaiset maahanmuuttajat, joita "suvaitsevaiset" tahot ovat tänne kiihkeimmin hinkumassa, tulevat yleensä jostakin kolmannesta maailmasta eivätkä omaa edes suomalaisen peruskoulutason tietoja missään asiassa, minkäänlaisesta ammattitaidosta puhumattakaan. Kamelipaimenille tai poppamiehille ei täällä ole juuri tarvetta.

Jos se kuuluisa "puolalainen putkimies" tulee tänne tekemään ammattitaitoista jälkeä, niin minulla ei ole mitään sitä vastaan. Mutta en halua, että verorahoillani elätetään sopeutumishaluttomia sosiaalipummeja ja elintasopakolaisia Ruotsin malliin.

Echi
Jos kielitaito on maahanmuuttajilla ongelma niin voimme opetella puhumaan heidän kieltään ja vice versa.

Ja sehän menee juuri vice versa. Jos joku hihhuli tulee silmät kiiluen julistamaan, että minun pitäisi opetella somaliaa tai vastaavaa paskaa, niin hihhuli keräilee pian hampaitaan. Maahanmuuttajat eivät puhu yhtä tiettyä kieltä. Vai onko sinulla sellainen käsitys, että ulkomailla puhutaan pelkkää englantia?

Echi
Tuossahan kirjoitettiin, että syyt johtuvat osittain aroista työnantajista. Tässä olisi suomalaisilla kasvun paikka. Kyllä tänne mahtuu lisää ihmisiä. Jos kielitaito on maahanmuuttajilla ongelma niin voimme opetella puhumaan heidän kieltään ja vice versa.

asia on kyllä niin, että maassa maan tavalla. Mamut saa opetella ihan itsekseen paikallisen kielen. Luuletko että mummut & papat opettelevat sairaalassa viidakkokieltä, että saisivat hoitoa?

Jos minä lähtisin vaikka Norjaan tai jonnekin Nigeriaan, ei minulla sentään niin hyvä pokka olisi vaatia paikallisia opettelemaan suomea että ymmärtäisivät mitä minä sönkkäisin paikallisessa kaupassa tiskillä....

Echi
Tuossahan kirjoitettiin, että syyt johtuvat osittain aroista työnantajista. Tässä olisi suomalaisilla kasvun paikka. Kyllä tänne mahtuu lisää ihmisiä. Jos kielitaito on maahanmuuttajilla ongelma niin voimme opetella puhumaan heidän kieltään ja vice versa.

Ei se nyt aivan noin voi mennä. Eiköhän sinne Suomeen jo se yksi pakkokieli, Ruotsi riitä. Mitäs siitä tulisi jos pitäisi kymmenittäin erilaisia kieliä opetella vain sen takia että maahanmuuttajien ei tarvitsisi opetalla Suomen kieltä?

Tietysti se pitää paikkansa että on olemassa työnantajia jotka aristelevat ottamaan töihin huonoa Suomea puhuva maahanmuuttaja. Ja muutenkin. Jos kulttuuri on hyvin eroava meidän kulttuuristamme, työnantaja saattaa myös arastella sitä että työpaikalla voi syntyä kulttuuritörmäyksiä. Ja niitä kyllä syntyy aluksi aika helposti.

on se jännä että se syy ja vika on aina vain ja ainoastaan suomalaisissa. Sama mitä idioottimaisuuksia mamut tekevät tai eivät sopeudu niin onhan se hitto varma että se on suomalaisten vika.

miten jotenkin veikkaan että suvaitsevaisuus-hihhulit aikaansaavat vielä jonkin "antakee-mamuille-rahaa -veron", joka kaikilta suomalaisilta (ei mamuilta) peritään.

Tai pakolaiskiintiö yrityksiin, semmonen 10% pakkokiintiö jokaiseen puljuun väriä tuomaan.

En yhtään ihmettelis jos Heidi Hautala tms. valitaan seuraavaksi presidentiksi.....

Vierailija
Echi
Tuossahan kirjoitettiin, että syyt johtuvat osittain aroista työnantajista. Tässä olisi suomalaisilla kasvun paikka. Kyllä tänne mahtuu lisää ihmisiä. Jos kielitaito on maahanmuuttajilla ongelma niin voimme opetella puhumaan heidän kieltään ja vice versa.

Toimii nuo ennakkoluulot suomalaisiakin kohtaan, niin sen ymmärtää miten vaikea on ulkomaalaisten saada töitä.

tiäremiäs
Echi
Tuossahan kirjoitettiin, että syyt johtuvat osittain aroista työnantajista. Tässä olisi suomalaisilla kasvun paikka. Kyllä tänne mahtuu lisää ihmisiä. Jos kielitaito on maahanmuuttajilla ongelma niin voimme opetella puhumaan heidän kieltään ja vice versa.Toimii nuo ennakkoluulot suomalaisiakin kohtaan, niin sen ymmärtää miten vaikea on ulkomaalaisten saada töitä.

Sinäpä sen sanoit. Meillä kaikilla on jonkin verran ennakkoluuloja jotain/joitain kohtaan. Niin miksei sitten työnantajilla myös olisi jonkinverran ennakkoluuloja. Hehän haluaa parhaimman mahdollisen hakijoista työläisekseen. Jotta siinä kyllä jää sivuun "sormiaan nuolemaan" moni ulkolainen niin kuin suomalainenkin. Loppujen lopuksi se on työnantaja joka valitsee työntekijänsä. Hänhän sitä palkkaakin maksaa.

Vierailija

kannattaako enään muuten kouluttautua toisen asteen tutkintoihin ammattikouluissa, jos on ennen sitä ollut työttömänä. Jatkuuko sama systeemi koulutuksenkin jälkeen.

Miten on?

Ayla
tiäremiäs
Echi
Tuossahan kirjoitettiin, että syyt johtuvat osittain aroista työnantajista. Tässä olisi suomalaisilla kasvun paikka. Kyllä tänne mahtuu lisää ihmisiä. Jos kielitaito on maahanmuuttajilla ongelma niin voimme opetella puhumaan heidän kieltään ja vice versa.Toimii nuo ennakkoluulot suomalaisiakin kohtaan, niin sen ymmärtää miten vaikea on ulkomaalaisten saada töitä.Sinäpä sen sanoit. Meillä kaikilla on jonkin verran ennakkoluuloja jotain/joitain kohtaan. Niin miksei sitten työnantajilla myös olisi jonkinverran ennakkoluuloja. Hehän haluaa parhaimman mahdollisen hakijoista työläisekseen. Jotta siinä kyllä jää sivuun "sormiaan nuolemaan" moni ulkolainen niin kuin suomalainenkin. Loppujen lopuksi se on työnantaja joka valitsee työntekijänsä. Hänhän sitä palkkaakin maksaa.

http://jussi.halla-aho.com/monikulttuurisuuden_ongelmia.html

[list:2u9m35ty]Tiedostavat tahot kertovat usein, miten vaikea muslimin on saada Suomessa töitä. Tämä luonnollisesti johtuu vain ja kokonaan siitä, että metsäsuomalainen tuntee irrationaalista vihaa toiseutta kohtaan. Vai voisiko sittenkin olla mahdollista, että työnantaja tekee laskelmia ja miettii, mitä muslimin palkkaamisesta mahdollisesti seuraa. Muslimeilla on vaatimuksia. Muslimin vaatimuksista ei voi neuvotella, koska ne heijastavat Jumalan määräyksiä. Muslimille pitää tehdä vaihtoehtoruokaa, koska hän ei voi syödä kansallisvihannestamme. Muslimin pitää keskeyttää työ monta kertaa päivässä ja pyllistellä rukousmatolla. Muslimin kanssa pitää varoa koko ajan sanojaan. Muslimilla on todennäköisesti vaikeuksia naispuolisen pomon kanssa. Jos muslimi on nainen, hän ei voi asioida miespuolisella työpaikkalääkärillä. Jos työnantaja mokaa jossakin näistä - tai lukemattomista muista - kohdista, muslimi tekee tutkintapyynnön ja syyttää rasismista. Hyvässä tapauksessa aikaa palaa käräjöintiin. Huonossa tapauksessa muslimille pitää maksaa korvauksia.[/list:u:2u9m35ty]

Toope
Seuraa 
Viestejä32851
Echi
Kyllä tänne mahtuu lisää ihmisiä. Jos kielitaito on maahanmuuttajilla ongelma niin voimme opetella puhumaan heidän kieltään ja vice versa.

Taisi olla provokaatioksi tarkoitettu, niin se ainakin näyttää toimivan.

"Ruotsikin oli pirullinen maa ennen kuin tajusivat tuon monikulttuurin. Peppit ja Lindgrenit ovat niin eilispäivää." Pommit ja etnojengit? Uusi normaaliko?
"Ei ole tärkeää, kuka tai mikä hallitus tai puolue lopettaa huonon maahanmuuton Suomeen. Pääasia on se, että joku sen lopettaa."
"Minä kun tyhmänä luulin, että median moniarvoisuus olisi arvokasta, eikä valtamedian samanmielisyys?"

Andúril

Tuossa tutkimuksessa/uutisessa ei mainuttu mitään siitä minkä maalaisista on kysymys. Kirjoitettiin vain että maahanmuuttajat. Ja maahanmuuttajiahan monen eri maalaisia/kansalaisia. Jotta kysymyksessä näin ollen ei voi olla ainoastaan muslimit. Myöskin monen muun kansalaisen on vaikea saada työpaikkaa, etenkin jos puhuu huonoa Suomea. Mutta muslimeilla on ehkä vielä vaikeampaa. Mutta ei kaikilla muslimeilla.

ja vaikka maahanmuuttaja osaisikin Suomen kielen aika hyvin, niin työpaikkaa ei ole helppo saada, etenkään jos ei ole mitään koulutusta jollekkin alalle. Kun on suomalaisia työttömiäkin joilla ehkä on jonkin tapainen koulutus mutta kun hakijoita on monta, niin vain yksi hakija saa sen työpaikan, muut jää ilman. Oli sitten kysymyksessä suomalainen tai vierasmaalainen.

Ayla

Sinäpä sen sanoit. Meillä kaikilla on jonkin verran ennakkoluuloja jotain/joitain kohtaan. Niin miksei sitten työnantajilla myös olisi jonkinverran ennakkoluuloja. Hehän haluaa parhaimman mahdollisen hakijoista työläisekseen. Jotta siinä kyllä jää sivuun "sormiaan nuolemaan" moni ulkolainen niin kuin suomalainenkin. Loppujen lopuksi se on työnantaja joka valitsee työntekijänsä. Hänhän sitä palkkaakin maksaa.

Ayla. Rodun, sukupuolen tai muun ei merkityksellisen asian takia syrjiminen on laissa kielletty myös työhönotossa. Olisiko sinusta mukavaa, että työnantaja valitsee miehen vain sen takia että hän on mies? Tälläista valitettavasti tapahtuu vielä näinä päivinä.

Ennakkoluuloista ulkomaalaisen työhönottoa koskien;

Mahtaisiko olla mahdollista että suomalainen työnantaja tietää täsmälleen ulkomaalaisen kouluttamattoman(usein todella huonosti kieltä osaavan) henkilön työhönoton vaikutuksista, ja samalla tietäen ihan ammatti-ihmisten joukkotyöttömyydestä täällä natiivien keskuudessa.

Ainakaan minä en moisten pohdintojen jälkeen miettisi että kenet palkkaisin.

Echille tiedoksi, että kielitaidon puute ja epäpätevyys ovat kyllä melkoisenkin merkityksellisiä seikkoja rekrytoinnissa. Se ei ole mitään rasismia vaan realismia.

Echi
Ayla

Sinäpä sen sanoit. Meillä kaikilla on jonkin verran ennakkoluuloja jotain/joitain kohtaan. Niin miksei sitten työnantajilla myös olisi jonkinverran ennakkoluuloja. Hehän haluaa parhaimman mahdollisen hakijoista työläisekseen. Jotta siinä kyllä jää sivuun "sormiaan nuolemaan" moni ulkolainen niin kuin suomalainenkin. Loppujen lopuksi se on työnantaja joka valitsee työntekijänsä. Hänhän sitä palkkaakin maksaa.
Ayla. Rodun, sukupuolen tai muun ei merkityksellisen asian takia syrjiminen on laissa kielletty myös työhönotossa. Olisiko sinusta mukavaa, että työnantaja valitsee miehen vain sen takia että hän on mies? Tälläista valitettavasti tapahtuu vielä näinä päivinä.

Minähän puhun ennakkoluuloista. Kaikilla ihmisillä on ennakkoluuloja muita kohtaan jonkin verran. Ja etenkin vieraille saatamme olla erittäin ennakoöuuloisia, siis ennen kuin opimme tuntemaan henkilöt.

Ennakkoluulo ei ole sama asia kuin tahallinen syrjintä.

Se on aika tavallista että ollaan ennakkoluuloisia. Suomalainenkin saattaa olla hyvin ennakoluuloinen esim. ruotsalatsa kohtaan, jonka tapaa jossakin. Voi olla ennakkoluuloinen naapuriaan kohtaan, tai työkaveriaan ja niin edelleen.
Niin sehän on aika omituista jos ulkolaisia kohtaan ei mukamas saisi olla ennakkoluuloisia. Ulkolaiset ei ole mitään erikoista "kermaa", joita tulee vain ihailla ja enakkoluulottomasti hyväksyä tuntemattomat ulkolaiset. Ei elämä noin mene. On aina hyvä olla jonkin verran ennakkoluuloinen, että ei käy huonosti. Ei voi luottaa sokeasti kaikkin tuntemattomiin ihmisiin. Se ei ole sortoa, se on "normaalia" varovaisuutta.

Miten taas työnantaja valitsee hakijoitten joukosta, niin loppujen lopuksi on kuitenkin työnanja joka sen valinnan tekee. Työtä hakevan täytyy yrittää tehdä hyvä vaikutus kaikella tavalla. Hyvä vaikutus on esim. jos osaa maan kielen hyvin. ja niin edelleen.

Ayla
Echi
Ayla

Sinäpä sen sanoit. Meillä kaikilla on jonkin verran ennakkoluuloja jotain/joitain kohtaan. Niin miksei sitten työnantajilla myös olisi jonkinverran ennakkoluuloja. Hehän haluaa parhaimman mahdollisen hakijoista työläisekseen. Jotta siinä kyllä jää sivuun "sormiaan nuolemaan" moni ulkolainen niin kuin suomalainenkin. Loppujen lopuksi se on työnantaja joka valitsee työntekijänsä. Hänhän sitä palkkaakin maksaa.
Ayla. Rodun, sukupuolen tai muun ei merkityksellisen asian takia syrjiminen on laissa kielletty myös työhönotossa. Olisiko sinusta mukavaa, että työnantaja valitsee miehen vain sen takia että hän on mies? Tälläista valitettavasti tapahtuu vielä näinä päivinä.Minähän puhun ennakkoluuloista. Kaikilla ihmisillä on ennakkoluuloja muita kohtaan jonkin verran. Ja etenkin vieraille saatamme olla erittäin ennakoöuuloisia, siis ennen kuin opimme tuntemaan henkilöt.

Ennakkoluulo ei ole sama asia kuin tahallinen syrjintä.

no mitä helvettiä se sitten on? Ennakkoluulot ovat nimenomaan tietoisen syrjinnän SYY.

Oletko oikeasti sitä mieltä, että ennakkoluulot eivät ole mikään paha asia ja vielä, että niillä ei mitään voida?

No huhhuh. Ihmisellä ei ole oikeutta olla ennakkoluuloinen. Menikö perille?

meikämie
No huhhuh. Ihmisellä ei ole oikeutta olla ennakkoluuloinen. Menikö perille?

Nykyään voidaan jo hyvästä syystä puhua ennakkoluulojen sijaan ennakkotiedoista.

Ihmisellä ei ole oikeutta olla ennakkotietoinen. Tämä sopii hyvin yksiin esim. Hesarin journalistisen linjan kanssa.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat